LIVE Actualizat 24-04-2023
19:35

Război în Ucraina, ziua 425. Macron plănuiește o nouă vizită la Kiev la ”momentul potrivit” / O dronă a explodat lângă Moscova

Mercenarii din grupul Wagner au ajuns să joace un rol esențial pentru Rusia în războiul din Ucraina. Problemele mari apar după ce acestora li se încheie contractele.
24.04.2023 | 22:23
Razboi in Ucraina ziua 425 Macron planuieste o noua vizita la Kiev la momentul potrivit  O drona a explodat langa Moscova
Deținuții care au luptat alături de grupul Wagner în schimbul grațierii încep să devină o problemă în Rusia / Foto: Sergey Averin / Sputnik / Hepta
ADVERTISEMENT
24-04-2023
19:35

Emmanuel Macron anunță că va reveni într-o vizită în Ucraina ”la momentul potrivit”

În iunie 2022, Emmanuel Macron, Olaf Scholz (cancelarul Germaniei) și Mario Draghi (fost premier al Italiei), cărora li s-a alăturat și președintele român, Klaus Iohannis, vizitau Ucraina.

La 10 luni de la acel eveniment, liderul de la Paris a anunțat că plănuiește să revină la Kiev. Prezent luni, 24 aprilie, în Belgia, preşedintele francez spune că se va întoarce în Ucraina ”în săptămânile următoare” sau ”lunile următoare”, atunci când va fi ”momentul potrivit” pentru a fi ”util”, relatează AFP.

Evident, mă voi întoarce în săptămânile următoare, lunile următoare, imediat ce vom fi definit împreună cu partenerii noştri europeni şi preşedintele Volodimir Zelenski momentul potrivit, în Ucraina.

De fiecare dată, am avut grijă să am o abordare utilă, adică să fiu prezent în Ucraina pentru a aduce rezultate sau în momente care erau decisive”, a spus Macron.

24-04-2023
15:11

Ruşii au avansat în Bahmut, dar situaţia rămâne tensionată

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, a spus că situaţia din Bahmut este încă tensionată, dar că luptătorii lui Wagner au făcut progrese, relatează agenţia de presă de stat rusă TASS. 

“Situația din Bahmut este încă tensionată. În ultimele 24 de ore, băieții de la Wagner au avansat în partea de vest și nord-vest a Bahmutului. Acum s-au apropiat de o zonă destul de dificilă – un ansamblu de clădiri înalte, unde inamicul a organizat un apărare”, a spus Puşilin.

„Lucrăm activ la tăierea finală și ireversibilă a ultimei rute de aprovizionare a inamicului. Luptele continuă în zona așezării Kromove. Inamicul mai are câteva resurbe. Sarcina este simplă: minimizați și dezactivați complet mișcarea inamicului”, a continuat el. 

24-04-2023
12:46

O dronă încărcată cu explozibili a explodat lângă Moscova

O dronă încărcată cu explozibili a căzut într-o pădure de lângă Moscova, a anunțat luni agenția de știri de stat rusă TASS. O sursă din poliție a confirmat la rândul său că a fost găsită o dronă, ruptă de la jumătate.

Portalul rusesc Baza a raportat că ar fi vorba despre o dronă fabricată din Ucraina, care a rămas fără combustibil. Jurnaliştii susțin că o localnică a găsit drona, nu departe de casa ei. Kievul a refuzat să comenteze incidentul.

24-04-2023
07:53

Doi civili au murit în Bakhmut

Două persoane au fost ucise și două rănite în orașul Bakhmut, din estul Ucrainei, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk.

”Pe 23 aprilie, am aflat că încă 2 oameni au fost uciși de ruși în regiunea Donețk – în Bakhmut”, a transmis Kyrylenko. Oficialul a adăugat că alți doi civili au fost răniți în această regiune.

Forțele regulate ale Rusiei și luptătorii Wagner lansează atacuri non-stop asupra lui Bakhmut, potrivit comandanților ucraineni de pe front.

24-04-2023
07:35

Ucrainenii au atacat Crimeea cu drone

Flota rusă de la Marea Neagră a respins un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea efectuat în cursul nopții de duminică spre luni, a anunțat guvernatorul pro-rus al Sevastopolului, Mihail Razvojaev, pe aplicația Telegram.

“Potrivit ultimelor informații, o dronă a fost distrusă, iar cealaltă a explodat de la sine. Totul este liniștit acum, dar toate forțele și serviciile noastre sunt în alertă”, a anunțat Razvojaev.

Sevastopolul, la fel ca restul peninsulei ucrainene Crimeea, a fost anexat de Rusia în 2014. Ucraina nu a comentat atacul de duminică noapte, dar această abţinere este în conformitate cu politica Kievului de a nu-și asuma responsabilitatea pentru atacurile asupra teritoriului rus, precum și asupra teritoriilor ucrainene controlate de forțele ruse.

Criminali, violatori sau tâlhari – aceștia reprezintă o parte din oamenii trimiși de Moscova să lupte la Bahmut, acolo unde ostilitățile continuă. Controversata campanie a grupării de mercenari Wagner, de a recruta deținuți violenți și de a-i trimite în Ucraina, începe să-și facă efectul, chiar dacă acesta nu este întotdeauna cel așteptat.

Rușii înaintează spre centrul orașului Bahmut

Duminică, ministrul rus al Apărării a afirmat că forțele Moscovei au înaintat în Bahmut. Potrivit oficialului citat de Reuters, rușii au luat controlul asupra altor două cvartale din districtele vestice ale orașului Bahmut. Obiectivul este același: de a ajunge în centrul orașului și de a prelua controlul total asupra acestuia.

ADVERTISEMENT

La Bahmut, ucrainenii înfruntă unitățile Wagner. Este pentru prima dată în istorie când o armată privată, care aparține unei firme particulare, este implicată într-un război convențional.

Ascensiunea Wagner: armatele private câștigă teren

Specialiștii în securitate vorbesc de un moment istoric, care va schimba regulile jocului și că profesioniștii precum cei din grupul Wagner vor fi folisiți tot mai mult în confruntări armate deschise.

ADVERTISEMENT

Doar că Wagner nu a adus doar profesioniști la Bahmut. Din contră, presa americană spune că mercenarii trimiși în linia întâi sunt chiar foștii deținuți, condamnați pentru infracțiuni cu violență. Rusia a trimis inclusiv deținuți seropozitivi pe front, potrivit unei relatări a New York Times.

Aceștia aleg un contract pe șase luni cu Wagner, în schimbul unei grațieri și a unor tratamente medicale suportate de stat. În plus, lor li se promite reabilitarea numelui, astfel că dintr-un rebut al societății pot ajunge eroi, peste noapte.

ADVERTISEMENT

Șase luni în infern, în schimbul libertății

Pentru a ajunge acolo, aceștia trebuie, mai întâi să supraviețuiască. După câteva săptămâni de instrucție militară, ei sunt trimiși în zonele fierbinți, acolo unde, cei mai mulți sunt uciși, răniți sau luați prizonieri. Cei care încearcă să fugă sunt împușcați de camarazii lor, care au primit acest ordin.

Unii reușesc, totuși să iasă cu bine din iadul frontului, se întorc acasă traumatizați și nu se pot opri din ucis. Săptămâna trecută, un bărbat de 38 de ani din Țhinvali (Osetia de Sud) a fost ucis cu sânge rece de un fost deținut, grațiat după șase luni petrecute alături de mercenarii din Wagner, în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Victima avea un handicap de dezvoltare și era extrem de iubită de comunitate. „Era iubit de toată lumea din comunitatea noastră restrânsă. Un oaspete binevenit la nunţi. Oamenii chiar aveau grijă de el şi îl protejau”, a povestit un jurnalist din Osetia.

Recidiviștii din grupul Wagner nu sunt la prima crimă

The Observer scrie că momentul crimei a fost surprinsă în imagini și distribuită pe Telegram. Acestea arată cum bărbatul era lovit cu picoarele și apoi înjunghiat mortal.

Povestea a ajuns în media centrală, iar agresorul a fost identificat ca Gheorghi Siukaev, fost deținut recrutat.

Nu este prima dată când un mercenar Wagner ucide după ce a revenit acasă. La sfârșitul lunii martie, o pensionară de 85 de ani din regiunea Kirov a fost ucisă de un recidivist de 28 de ani, condamnat pentru crimă și reabilitat după 6 luni petrecute în Ucraina.

ADVERTISEMENT