LIVE Actualizat 26-04-2023
15:58

Război în Ucraina, ziua 427. Xi Jinping l-a sunat pe Zelenski / Un avion de luptă s-a prăbuşit în Rusia

Război în Ucraina, ziua 427. Volodimir Zelenski acuză Rusia că, de la debutul invaziei, a bombardat sute de biserici și zeci de muzee ucrainene.
26.04.2023 | 18:53
Razboi in Ucraina ziua 427 Xi Jinping la sunat pe Zelenski  Un avion de lupta sa prabusit in Rusia
Război în Ucraina, ziua 427. Zelenski: ”Rusia a bombardat sute de biserici și zeci de muzee”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
26-04-2023
15:58

Un avion de luptă s-a prăbuşit în Rusia

Ministerul rus al Apărării a transmis că avion de luptă MiG-31 s-a prăbuşit miercuri în regiunea Murmansk.

Aeronava s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament. Piloții de la bord s-au catapultat şi nu există nicio amenințare la adresa vieții și sănătății lor, a mai menționat Ministerul Apărării de la Moscova.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă nelocuită din zona insulei Rizh-Guba. Incidentul a avut loc la 10 km de orașul Monchegorsk, iar martorii oculari au declarat că au văzut doi parașutiști pe cer. Potrivit canalului Telegram „112”, piloții catapultaţi s-au agăţat de crengile unor copaci din pădure.

26-04-2023
12:17

Xi a vorbit în premieră cu Zelenski, de la începutul războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că a avut o convorbire telefonică “lungă şi semnificativă” cu liderul chinez Xi Jinping şi a spus că speră că aceasta va da un impuls relaţiilor cu Beijingul. Convorbirea a fost confirmată şi de Beijing.

“Am avut o convorbire telefonică lungă şi semnificativă cu preşedintele Xi Jinping”, a scris Zelenski pe Twitter. “Cred că această convorbire, precum şi numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relaţiilor noastre bilaterale”, a mai adăugat el.

China va trimite reprezentanţi speciali în Ucraina şi va purta discuţii cu toate părţile în vederea soluţionării crizei din această ţară, i-a transmis miercuri preşedintele Xi Jinping omologului său ucrainean, a relatat, la rândul său, presa de stat chineză.

26-04-2023
08:42

Avioane ruseşti interceptate deasupra Mării Baltice

Trei avioane militare ruseşti care zburau deasupra Mării Baltice cu transponderele oprite au fost interceptate în spațiul aerian internațional, relatează Reuters. După cum au anunțat Forțele Aeriene Germane, este vorba despre două avioane de luptă rusești Suhoi SU-27 și un avion de tip Iliuşin Il-20.

Acestea au fost identificate de avioane ale forțelor aeriene britanice și germane, germanii postând pe Twitter și mai multe fotografii cu avioanele rusești în aer.

Război în Ucraina, ziua 427. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a bombardat sute de biserici și zeci de muzee ucrainene în cele peste 14 luni de conflict.

Război în Ucraina, ziua 427. Zelenski: ”Rusia a bombardat sute de biserici și zeci de muzee”

De la începutul agresiunii sale în Ucraina, Rusia ar fi distrus zeci de muzee și galerii de artă, precum și sute de biserici în diferite regiuni ale acestui stat. Aceste declarații au fost făcute de președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

În total, peste 60 de muzee și galerii din diferite regiuni ale țării noastre au fost distruse sau avariate de către ocupanți”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de marți seară către popor.

Președintele Ucrainei s-a referit apoi la cele mai recent atacuri rusești. Potrivit acestuia, marți, echipele de intervenție au curățat rămășițele clădirilor din orașul Kupiansk, regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

Aici, în noaptea trecută a avut loc un atac rusesc cu rachete S-300. Forțele ruse au vizat muzeul de istorie locală și casele din apropiere. ”Rusia a ucis două femei cu această lovitură. Condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Zece persoane au fost rănite, li se acordă asistența necesară”, a spus Zelenski, citat de Ukrinform.

Zelenski a mai punctat faptul că, tot marți, o biserică a fost distrusă de avioanele rusești în satul Kizomys, comunitatea Bilozerka, regiunea Herson. ”O biserică ortodoxă a fost ținta lor. Printr-o bombă ghidată. Adică armata rusă știa ce distruge. Această biserică a devenit una dintre sutele de biserici și case de rugăciune distruse de atacurile rusești”, a mai spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

UE, ajutor de 1,5 miliarde de euro pentru Kiev

Ucraina a primit, marți, vești excelente de la Bruxelles. Uniunea Europeană a alocat o nouă tranșă, a treia, de 1,5 miliarde de euro pentru Kiev. Aceasta este parte a programului de asistență macrofinanciară în valoare totală de 18 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Astăzi (n.r. marți, 25 aprilie) oferim încă 1,5 miliarde de euro Ucrainei în cadrul pachetului nostru anual de asistență macrofinanciară. Vom continua să ajutăm Ucraina să reziste agresiunii Rusiei, să-și mențină instituțiile și infrastructura în funcțiune și să realizeze reforme cruciale”, a scris șefa CE pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, pe 10 decembrie, propunerea Comisiei Europene de a aloca sprijin financiar suplimentar Ucrainei în 2023. Noul program de asistență macrofinanciară se ridică la 18 miliarde de euro.  Pe 17 ianuarie, Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro, în timp ce a doua tranșă a fost alocată în martie.

ADVERTISEMENT