LIVE Actualizat 28-04-2023
11:47

Război în Ucraina, ziua 429. Numărul morților după bombardamentele ruseşti a crescut la 18 / Ucraina anunţă că e gata de contraofensivă

Război în Ucraina, ziua 429. Forțele rusești au lansat mai multe bombardamente în zona de nord-est a statului vecin, în regiunile Cernihiv și Sumî.
28.04.2023 | 14:45
Razboi in Ucraina ziua 429 Numarul mortilor dupa bombardamentele rusesti a crescut la 18  Ucraina anunta ca e gata de contraofensiva
Război în Ucraina, ziua 429. Bombardamente rusești în Cernihiv și Sumî. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
28-04-2023
11:47

Ucraina anunţă că e gata de contraofensivă

Forţele ucrainene îşi încheie pregătirile pentru mult aşteptata contraofensivă de primăvară împotriva trupelor ruseşti invadatoare, iar în linii mari sunt pregătite, a declarat vineri ministrul apărării Oleksii Reznikov.

“De îndată ce va exista voinţa lui Dumnezeu, vremea potrivită şi o decizie a comandanţilor, o vom face”, a declarat Oleksii Reznikov într-un briefing transmis online. El nu a dat însă nicio dată exactă pentru momentul în care va începe efectiv contraofensiva.

NATO a declarat joi că aliaţii săi şi ţările partenere au livrat circa 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei, consolidând capacităţile Kievului.

28-04-2023
11:19

16 morți în blocul distrus la Uman

Numărul morților în atacurile cu rachete de vineri dimineață asupra clădirilor rezidențiale și caselor din Ucraina a crescut la 18. În blocul cu nouă etaje din Uman, care a fost lovit de ruși cu o rachetă de croazieră, au murit 16 persoane, bilanţ revizuit după ce Volodimir Zelenski anunţase decesul a 13 civili.

“Salvatorii caută încă printre ruinele din Uman. Sunt deja 13 morți. Printre ei se numără și doi copii pe care nu îi putem identifica. Soarta părinților lor este necunoscută. Salvatorii vor lucra până vor fi siguri că nimeni nu este sub ruine, nu se știe”, a anunțat Zelenski.

„Numai împreună putem învinge teroarea rusă – cu arme pentru Ucraina, sancțiuni mai stricte împotriva statului terorist și pedepse corecte pentru ucigași”, a mai afirmat președintele ucrainean.

28-04-2023
08:07

Numărul morţilor a crescut la 12

Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klimenko, a declarat că numărul morților în atacul cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje din Uman, oraș aflat la aproximativ 200 de kilometri sud de Kiev, a crescut la cel puțin 10. Șaptesprezece persoane au fost rănite.

Racheta rusească a lovit clădirea cu nouă etaje înaintea zorilor, în timp ce locuitorii încă dormeau.

De asemenea, în orașul Dnipro, din sud-est, forțele ruse au lovit o casă cu o rachetă și au ucis o femeie de 31 de ani și pe fiica ei de doi ani, a anunțat guvernatorul regional Serghei Lisak.

Astfel, numărul persoanelor ucise în cel mai mare atac rusesc cu rachete asupra Ucrainei din ultimele două luni a crescut la 12.

28-04-2023
07:45

Cel puţin opt morţi în atacuri asupra Ucrainei

Numărul morților din atacurile rusești cu rachete în Ucraina a crescut la cel puțin opt. Cel puțin șase persoane au fost ucise în Uman, orașul în care două rachete de croazieră rusești au lovit o clădire rezidențială de nouă etaje. Trei copii au fost salvați din ruine.

O femeie de 31 de ani și fiica ei de doi ani au fost ucise la Dnipro, a anunțat guvernatorul regional Serghei Lisak. Patru persoane au fost rănite în același oraș.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a anunțat că au fost lansate rachete rusești dintr-un avion care zbura deasupra Mării Caspice. Zalujnîi a adăugat că apărarea aeriană ucraineană a interceptat 21 din cele 23 de rachete Kh-101 și Kh-555 trase de ruşi.

Război în Ucraina, ziua 429. Armata lui Vladimir Putin și-a extins, joi, atacurile în statul vecin. Vizate de bombardamente au fost și regiunile de graniță Cernihiv și Sumî.

Război în Ucraina, ziua 429. Bombardamente rusești în Cernihiv și Sumî

Forțele invadatoare rusești nu atacă doar în estul și sud-estul Ucrainei. Joi, Armata rusă a lansat mai multe bombardamente la granița regiunilor Cernihiv și Sumî. S-au folosit mortiere, artilerie și elicoptere de combat.

ADVERTISEMENT

Serviciul de presă al Comandamentului Operațional ”Nord” a raportat acest lucru pe Facebook , potrivit Ukrinform. ”În 27 aprilie, la ora 21:00, trupele ruse au tras la granița regiunilor Cernihiv și Sumî de încă nouă ori. Au folosit mortiere, artilerie și rachete lansate dintr-un elicopter”, se arată în comunicat.

Și la orele după-amiezii, s-au înregistrat bombardamente de artilerie în zona satului Hremiach. De asemenea, în zona Semenivka au fost înregistrate 30 de explozii, posibil de obuze MLRS.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Armatei ucrainene au spus că nu s-au raportat victime în rândul populației locale sau daune aduse infrastructurii civile în urma atacurilor rusești din cursul acestei zile.

Coreea de Sud anunță sprijin pentru poporul ucrainean

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol se află, în aceste zile, în vizită în SUA. El ia parte la un summit cu președintele Joe Biden. De la Washington, acesta și-a anunțat susținerea pentru Ucraina și lupta ei cu invadatorii ruși.

ADVERTISEMENT

Poporul coreean a experimentat lupta armată pentru libertate și suveranitate cu sprijinul lumii libere, ceea ce ucrainenii se confruntă acum, așa că Republica Coreea va sprijini Ucraina și eforturile acesteia de a reconstrui țara după război”, a spus acesta.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a susținut un discurs adresat ambelor camere ale Congresului SUA: ”Libertatea și democrația sunt din nou amenințate. Războiul împotriva Ucrainei este o încălcare a dreptului internațional. Este o încercare de a schimba unilateral status quo-ul cu forța. Coreea condamnă ferm atacul armat neprovocat împotriva Ucrainei“, a mai adăugat președintele sud-coreean. .

ADVERTISEMENT

El și-a amintit că, atunci când Coreea de Nord a atacat Sudul în 1950, democrațiile din întreaga lume și-au oferit sprijinul pentru Seul. ”Am luptat împreună și ne-am păstrat libertatea. Restul este istorie”, a spus președintele Republicii Coreea de Sud.

Jens Stoltenberg: NATO și aliații săi au trimis armatei ucrainene 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate

Într-o conferință de presă susținută joi, ​șeful NATO a declarat că Ucraina dispune de capacitățile militare necesare pentru a-și elibera teritoriul. Stoltenberg  dezvăluie că Alianța și partenerii săi occidentali au trimis în statul atacat de Rusia aproape toate vehiculele de luptă promise.

Aliaţii şi partenerii din cadrul grupului de contact condus de SUA au trimis în Ucraina 230 de tancuri, 1.550 de vehicule blindate şi cantităţi importante de muniţii, respectiv 98% din materialele promise, pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate”, a declarat oficialul Alianței, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

ADVERTISEMENT