News

Război în Ucraina, ziua 432. Un mort şi trei răniţi, în bombardamente la Herson / Noi explozii la Kiev

Război în Ucraina, ziua 432. Ucrainenii ar fi bombardat un sat rusesc în timp ce oficialii de la Moscova critică dur atitudinea Poloniei.
01.05.2023 | 10:37
Razboi in Ucraina ziua 432 Un mort si trei raniti in bombardamente la Herson  Noi explozii la Kiev
Război în Ucraina, ziua 432. Foto: Harvard Edu
ADVERTISEMENT
01-05-2023
08:01

Un mort şi trei răniţi la Herson

O persoană a fost ucisă şi trei rănite în noaptea de duminică spre luni în bombardamente ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei. “Armata rusă a vizat cartiere rezidenţiale în zone populate din regiune şi o clădire oficială din centrul Hersonului”, a transmis şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

“În urma acestei agresiuni ruseşti, o persoană a murit şi alte trei, dintre care un copil, au fost rănite”, a adăugat el, precizând că oraşul a fost bombardat de opt ori în 24 de ore.

În regiunea sudică Dnipropetrovsk, un atac cu rachete a făcut cel puţin 25 de răniţi, inclusiv trei copii, a informat luni pe Telegram Serghei Lîsak, un responsabil al administraţiei regionale. În oraşul Pavlograd, “19 clădiri de mai multe etaje, 25 de case private, şase stabilimente şcolare şi preşcolare, precum şi cinci magazine au fost avariate”, a precizat el.

În noaptea de duminică spre luni, “aproape de ora locală 02.30”, forţele ruse au lansat un arac masiv asupra ţării, a raportat comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni. “Invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu aviaţia lor strategică, lansând 18 rachete de croazieră”, a transmis el pe Telegram, precizând cu 15 dintre aceste rachete au fost distruse de armata ucraineană.

Război în Ucraina, ziua 432. Ucrainenii ar fi bombardat un sat rusesc în timp ce oficialii de la Moscova critică dur atitudinea Poloniei pentru modul în care polonezii au confiscat clădirea unei școli rusești din Varșovia. Așadar, cel puțin 4 persoane ar fi murit în urma bombardamentelor ucrainene asupra unui sat din regiunea Bryansk din Rusia, a declarat Alexander Bogomaz, guvernatorul local.

Război în Ucraina, ziua 432. Kievul ar fi bombardat un sat rusesc

”Conform informațiilor inițiale, o clădire rezidențială a fost complet distrusă și alte două case au fost parțial avariate. Echipele de răspuns continuă să lucreze la fața locului”, a declarat Bogomaz pe canalul său Telegram duminică dimineață. Atacul armatei ucrainene a lovit clădiri rezidențiale din satul Suzemka, a spus guvernatorul. Regiunea Bryansk are graniță la sud cu Ucraina și la vest cu Belarus.

ADVERTISEMENT

Bogomaz a postat un videoclip pe Telegram în care oamenii ies noaptea dintr-o clădire avariată. “Au scos o femeie. Încă verifică dacă există un copil. Nu sunt sigur. Îngrozitor”, spune o persoană care vorbește în videoclip. Vestea vine pe fondul avertismentelor din partea Ucrainei că pregătirile sale sunt aproape finalizate pentru o contraofensivă de primăvară, despre care mulți experți cred că ar putea marca un moment crucial în conflict.

Între timp, Rusia promite represalii după ce Polonia a confiscat școala ambasadei din Varșovia. Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat că va riposta după ce autoritățile poloneze au confiscat sâmbătă o școală a ambasadei Rusiei, marcând un nou capitol al tensiunilor diplomatice care s-au intensificat în timpul războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Poliția poloneză și personalul primăriei din Varșovia au intrat sâmbătă dimineața în campus, cerând angajaților să părăsească incinta, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA Novosti. Moscova a descris acțiunea ca fiind ”controversată, ilegală și provocatoare”, într-o declarație.

Un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe a declarat pentru Reuters că, deși Rusia are dreptul de a protesta împotriva confiscării, guvernul acționează în conformitate cu legea. ”Opinia noastră, care a fost confirmată de instanțele de judecată, este că această proprietate aparține statului polonez și a fost luată ilegal de Rusia”, a spus Lukasz Jasina.

ADVERTISEMENT

Școala va continua să funcționeze dintr-o altă parte a ambasadei Rusiei, a informat RIA Novosti, citându-l pe ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev. De la invadarea Ucrainei din februarie 2022, Polonia a fost un aliat ferm al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conducând sarcina privind furnizarea de armament avansat la Kiev. Relația Varșoviei cu Moscova s-a înrăutățit după invazia din Ucraina, moment în care Polonia a expluzat 45 de diplomați ruși. Moscova a răspuns cu aceeași monedă, expulzând 45 de diplomați polonezi.

Cu siguranță cea mai dură reacție pe această temă a fost cea a lui Dmitri Medvedev, cel a transmis că ar trebui rupte legăturile diplomatice cu Polonia, după care i-a făcut șobolani pe polonezi, ”care ar trebui exterminați”. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a transmis mesajul dur pe Telegram, acolo unde se exprimă de obicei.

ADVERTISEMENT

Nu văd niciun rost în menținerea relațiilor diplomatice cu Polonia. Acest stat nu trebuie să existe pentru noi atâta timp cât la putere nu sunt decât rusofobi, iar Ucraina este plină de mercenari polonezi, care ar trebui exterminați fără milă, ca niște șobolani împuțiți”, a afirmat Medvedev sâmbătă, potrivit Nexta.

ADVERTISEMENT