LIVE Actualizat 02-05-2023
14:45

Război în Ucraina, ziua 433. Fost puşcaş marin american, ucis pe “Drumul Vieţii” din Bahmut / Kievul susţine că ruşii şi-au schimbat tactica

Război în Ucraina, ziua 433. SUA: 20.000 de ruși au fost uciși în războiul din Ucraina începând din decembrie. Prigojin cere mai multă muniție
02.05.2023 | 17:44
Razboi in Ucraina ziua 433 Fost puscas marin american ucis pe Drumul Vietii din Bahmut  Kievul sustine ca rusii siau schimbat tactica
Forțele Rusiei nu au reușit să controleze pe deplin orașul Bakhmut Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
02-05-2023
14:45

Rusia neagă că vehemență că a pierdut 100.000 soldați în 2023

Washingtonul ”nu are absolut nicio modalitate” de a oferi estimări exacte ale pierderilor ruse în Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Washingtonul nu are absolut nicio modalitate de a da numere corecte și așa ar trebui tratat. Trebuie să vă concentrați pe numerele pe care Ministerul Apărării le va publica în timp util”, a spus Peskov ca răspuns la întrebarea CNN.

Casa Albă a estimat luni că armata rusă a suferit cel puțin 100.000 de victime în Ucraina în ultimele cinci luni, inclusiv peste 20.000 de morți, dintre care jumătate erau luptători Wagner. Statele Unite definesc termenul ”victime” ca fiind atât răniți, cât și uciși. Ministerul rus al Apărării nu a publicat actualizări cu privire la victime din septembrie anul trecut, când ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că 5.937 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Marți, Shoigu a părut să respingă afirmația SUA, spunând: ”În ciuda asistenței militare fără precedent din partea țărilor occidentale, inamicul suferă pierderi semnificative. Numai în ultima lună, au pierdut peste 15.000 de oameni”.

02-05-2023
12:19

Ruşii şi-au schimbat tactica, vor ca ucrainenii să pornească mai devreme contraofensiva

Forțele ruse și-au schimbat tactica când vine vorba de utilizarea rachetelor împotriva Ucrainei și acum vizează structuri civile, a declarat consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak. El a adăugat că Moscova vizează civilii într-un efort de a accelera contraofensiva mult discutată a Ucrainei, care este pe cale să înceapă. „Este destul de evident că a existat o anumită schimbare de tactică”, a declarat Podoliak, citat de agenția ucraineană de știri RBC.

„Fără îndoială, din această cauză efectuează lovituri directe asupra clădirilor rezidențiale civile și a zonelor în care există multe locuințe civile”. Podoliak a mai spus că Kremlinul folosește această abordare pentru a atinge mai multe obiective, dintre care unul este de a determina armata ucraineană să lanseze o contraofensivă mai devreme decât ar fi prevăzută şi, în consecinţă, militarii ucraineni ar fi mai puţin pregătiţi.

El a susținut, de asemenea, că Rusia speră că decesele civililor vor spori, la rândul lor, apelurile occidentale la discuții de pace.

02-05-2023
08:19

Fost puşcaş marin american, ucis în Ucraina

Fostul puşcaş marin Cooper Harris Andrews (26 de ani) a fost ucis într-o suburbie a oraşului Bahmut, a anunțat mama sa, în urmă cu două zile. El a fost lovit de un obuz de mortieră pe 19 aprilie pe așa-numitul „Drum al Vieții” – drumul de acces către Bahmut folosit de armata ucraineană pentru a-și aproviziona forțele și pentru a evacua civilii.

Trupul lui Andrew nu a fost încă recuperat, a mai spus ea, din cauza luptelor continue în jurul orașului, a căror importanță simbolică exagerată a dus la confruntări intense, în timp ce Moscova încearcă cu disperare să-l captureze.

Andrews a părăsit oraşul natal Cleveland (Ohio) în noiembrie anul trecut și s-a alăturat Legiunii Străine din Ucraina. Contractul i s-a încheiat în luna martie, dar el a decis să mai rămână. El activa în cadrul unui grup activist cunoscut sub numele de Comitetul de Rezistență, care a transmis că fostul puşcaş marin a fost ucis în timp ce ajuta la evacuarea civililor din oraș.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni că ar putea „confirma decesul unui cetățean american în Ucraina”, fără a numi persoana respectivă.

Război în Ucraina, ziua 433. Casa Albă a estimat că armata rusă a suferit 100.000 de victime în ultimele luni în luptele împotriva Ucrainei în regiunea Bakhmut.

Război în Ucraina, ziua 433. Rusia a pierdut 20.000 de oameni în ultimele luni

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, le-a declarat reporterilor că cifra, bazată pe estimările serviciilor secrete americane, include peste 20.000 de morți, dintre care jumătate din grupul Wagner. Ofensiva din Bakhmut a stagnat și a eșuat, a spus el.

ADVERTISEMENT

În ultimele câteva luni, bătălia pentru Bakhmut a devenit punctul focal al unui conflict care nu a cunoscut prea multe schimbări pe front de la sfârșitul anului trecut.

“Situația este destul de dificilă”, a declarat col. general Oleksandr Sirskii, comandantul forțelor terestre, într-o postare pe Telegram. “În același timp, în anumite părți ale orașului, inamicul a fost contraatacat de unitățile noastre și a părăsit unele poziții.”

ADVERTISEMENT

Sirskii a făcut aceste remarci în timp ce vizita duminică trupele de pe linia frontului. El a adăugat că noi unități rusești, inclusiv parașutiști și luptători din grupul de mercenari Wagner, au fost “aruncate constant în luptă”, în ciuda faptului că au suferit pierderi grele. “Dar inamicul nu reușește să preia controlul asupra orașului”, a mai spus Sirskii.

Forțele rusești au avansat constant și progresiv în Bakhmut, dar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat duminică că este încă posibil să se aprovizioneze apărătorii cu alimente, muniții și medicamente.

ADVERTISEMENT

Prigojin cere 300 de tone de muniție pe zi

Șeful miliției private Wagner și-a reînnoit apelul către Ministerul rus al Apărării pentru a crește livrările de muniție către luptătorii săi care încearcă să cucerească orașul Bakhmut din estul Ucrainei.

Evgheni Prigojin s-a confruntat frecvent cu instituția de apărare de la Moscova în legătură cu desfășurarea campaniei Rusiei în Ucraina și cu ceea ce el spune că este un sprijin insuficient oferit soldaților săi Wagner.

ADVERTISEMENT

Într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram, Prigozhin a declarat că are nevoie de cel puțin 300 de tone de obuze de artilerie pe zi pentru asalt. “Trei sute de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă – nu este deloc mult… Dar nu ni se dă mai mult de o treime din această cantitate”, a spus Prigojin în timp ce inspecta cutii de puști într-un depozit despre care a spus că se află în orașul Soledar, la nord-est de Bakhmut.

Bakhmut, care avea o populație de peste 70.000 de locuitori înainte de război, a fost nivelat de luni de bombardamente de artilerie și de lupte urbane între soldații ruși și ucraineni. Prigojin a afirmat la 11 aprilie că forțele sale, care conduc asaltul, controlau peste 80% din oraș.

Wagner nu face parte din forțele armate oficiale ale Rusiei, iar Prigojin a acuzat anterior Ministerul Apărării că i-a “trădat” pe luptătorii săi – și obiectivele generale de război ale Rusiei – prin faptul că nu a furnizat suficiente muniții.

Într-o înregistrare video anterioară, în fața unei clădiri distruse din Soledar, Prigojin a declarat că luni a fost aniversarea fondării Wagner și că, dacă gruparea este destinată să moară, aceasta nu va fi “din cauza armatei ucrainene sau a NATO, ci din cauza bastarzilor noștri birocrați interni”.

ADVERTISEMENT