LIVE Actualizat 15-05-2023
14:24

Război în Ucraina, ziua 446. Zelenski a ajuns la Londra, unde premierul britanic l-a comparat cu Churchill / Rușii susţin că au doborât o rachetă britanică

Situația de pe frontul ruso-ucrainean devine din ce în ce mai instabilă, armata ucraineană dând semne că se pregătește de contraofensivă.
15.05.2023 | 17:19
Razboi in Ucraina ziua 446 Zelenski a ajuns la Londra unde premierul britanic la comparat cu Churchill  Rusii sustin ca au doborat o racheta britanica
Zelenski a ajuns la Londra, unde a fost primit de Rushi Sunak
ADVERTISEMENT
15-05-2023
14:24

Rusia susţine că a doborât o rachetă britanică Storm Shadow

Ministerul rus al Apărării a transmis luni că a doborât în premieră o rachetă cu rază lungă Storm Shadow furnizată Ucrainei de Marea Britanie. Anunţul Moscovei vine la doar câteva zile după ce Londra a anunţat livrarea acestor arme forţelor Kievului.

“Sisteme de apărare antiaeriană au interceptat, în ultimele 24 de ore, şapte rachete antiradar de tip HARM, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow şi zece proiectile de lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

15-05-2023
12:20

Zelenski a ajuns în Marea Britanie

Volodimir Zelensky a sosit lun în Marea Britanie, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul Rishi Sunak. Preşedintele ucrainean a sosit cu elicopterul la reședința premierului, iar Sunak a postat o fotografie pe Twitter, în care cei doi se îmbrățișează, însoţită de comentariul „Bine ați revenit!”.

În timpul întâlnirii, Sunak l-a comparat pe Zelenski cu Winston Churchill, fostul premier britanic.

„Sunteți de fapt primul lider străin pe care am avut privilegiul de a-l primi aici ca prim-ministru, iar acest loc a avut parte de o istorie grozavă. De fapt, din această cameră în care ne aflăm Winston Churchill și-a elaborat multe dintre celebrele sale discursurile din cel de-al Doilea Război Mondial și, în același fel, astăzi, conducerea, curajul și puterea țării voastre sunt o inspirație pentru noi toți ”, i-a spus Sunak lui Zelenski.

15-05-2023
11:06

Rușii au bombardat un spital în Avdiivka

Patru persoane au fost ucise luni la Avdiïvka, pe linia frontului, în estul Ucrainei, într-un atac rusesc care a atins un spital.

“În această dimineață, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Avdiivka. Rachetele au lovit spitalul în care se ascundeau civili. Potrivit datelor preliminare, patru oameni au fost uciși”, a anunțat guvernatorul ucrainean al Donețk-ului, Pavlo Kirilenko. 

El a publicat fotografii cu o clădire cu trei etaje grav avariată și le-a cerut locuitorilor acestui mic oraș industrial să plece cât mai curând posibil.

15-05-2023
08:20

Ucraina se laudă cu „prima operațiune ofensivă de succes” de la Bahmut

Rusia trimite noi întăriri în vecinătatea orașului ucrainean Bahmut, pe care forțele ruse și mercenarii din grupul Wagner încearcă să-l cucerească de aproape un an, a declarat luni Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov.

Între timp, comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei a spus că “prima operațiune ofensivă de succes” la Bahmut a arătat că forțele ucrainene pot riposta și avansa în ciuda concentrării puternice a forțelor ruse în și în jurul acestui oraş.

“Înaintarea trupelor noastre în zona Bahmut este primul succes al ofensivei”, a anunţat comandantul Forţelor Terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, citat de Ministerul ucrainean al Apărării.

După o vizită la Roma, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers la Berlin și există informații, neconfirmate încă oficial, că duminică seara va ajunge la Paris, turneul diplomatic al șefului statului ucrainean având ca scop obținerea de noi ajutoare pentru Kiev în al doilea an al războiului cu Rusia.

Zelenski se va întâlni cu Macron

Obiectivul declarat al lui Zelenski este să-i convingă pe aliații săi din Europa occidentală să trimită avioane de luptă Ucrainei, lucru care până acum nu s-a întâmplat în pofida cererilor repetate venite de la Kiev. Președintele Ucrainei a menționat acest subiect după întâlnirea cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

În prezent lucrăm la crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă. Voi cere Germaniei să susţină Ucraina şi în această coaliţie”, a declarat Zelenski la conferința de presă susținută alături de Scholz. El a dat asigurări că nu va folosi armamentul primit din Occident pentru a ataca teritoriul rusesc.

Nu avem nici timpul, nici forţa de a face acest lucru şi nu avem nici armele necesare pentru a face acest lucru. Noi pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a explicat Zelenski. În schimb, s-a arătat încrezător că sprijinul din Occident va face ca războiul să se încheie în acest an.

ADVERTISEMENT

Publicația franceză Le Figaro scrie că în cursul acestei seri este așteptat ca Volodimir Zelenski să ajungă la Paris, urmândă să fie primit de către președintele Franței, Emmanuel Macron, luni dimineață, la Palatul Versailles. Ar fi a doua întâlnire care are loc la Paris între cei doi șefi de stat, după dejunul de lucru din februarie, la care a fost prezent și Olaf Scholz.

Atacuri în zona din jurul Bahmutului

Între timp, pe linia frontului există indicii că ostilitățile se intensifică, îndeosebi în jurul orașului Bahmut. „Astăzi, unităţile noastre au capturat peste zece poziţii inamice la nord şi sud în apropiere de Bahmut”, a declarat ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Ganna Maliar, informează AFP, preluată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Informațiile despre o intensificare a luptelor au venit și de la Moscova, însă armata rusă susține că a respins în ultimele zile atacuri ale armatei ucrainene care au avut loc pe o lungime de 95 de kilometri pe linia frontului din estul Ucrainei.

Totodată, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a anunțat moartea a doi colonei ruși, Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko. Makarov, comandant al unei brigăzi motorizate de pușcași ar fi murit în urma rănilor primite după ce unitatea sa a respins două asalturi ale ucrainenilor. Brovko, comandant adjunct al corpului însărcinat cu activitatea politico-militară, și-a pierdut viața în urma rănilor provocate de un șrapnel. Anunțul surprinde întrucât Moscova s-a dovedit foarte rezervată până acum în ce privește informațiile privind moartea ofițerilor de rang superior.

ADVERTISEMENT

Atât ucrainenii, cât și rușii au publicat informații legate de bombardamente rusești c

are au vizat inclusiv localități din vestul Ucrainei, precum Ternopil. Moscova susține că au fost atacate depozite de armament și zone de concentrare a trupelor ucraineni, iar Kievul a anunțat că a reușit să intercepteze trei rachete și 25 de drone lansate de către ruși.

ADVERTISEMENT