LIVE Actualizat 11-05-2023
15:44

Război în Ucraina, ziua 442. Marea Britanie i-a trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune / Prigojin susţine că ofensiva ucraineană a început

Război în Ucraina, ziua 442. Volodimir Zelenski cere din nou avioane partenerilor săi occidentali. Până acum, doar Slovacia și Polonia au furnizat aeronave statului vecin.
11.05.2023 | 18:39
Razboi in Ucraina ziua 442 Marea Britanie ia trimis Ucrainei rachete cu raza lunga de actiune  Prigojin sustine ca ofensiva ucraineana a inceput
Război în Ucraina, ziua 442. Zelenski cere din nou avioane Occidentului
ADVERTISEMENT
11-05-2023
15:44

Prigojin susţine că ofensiva ucraineană a început deja

Şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că unităţile ucrainene au început deja contraatacul şi se apropie de Bahmut de pe flancuri, în timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că paraşutiştii săi sprijină un avans în vestul oraşului.

Într-un mesaj audio postat pe canalul său Telegram, Prigojin a afirmat că operaţiunile ucrainene se dovedesc a fi “din păcate, parţial încununate de succes”.

El a mai spus că Volodimir Zelenski a vrut să ducă pe piste false  atunci când a afirmat că aşteptata contraofensivă a Ucrainei mai întârzie, întrucât nu a primit încă întregul ajutor de care are nevoie din partea ţărilor aliate. Prigojin spune că, în realitate, contraofensiva continuă cu toată viteza în jurul Bahmutului.

“Cât despre contraofensivă. Este un şiretlic al lui Zelenski. Contraofensiva este deja în plină desfăşurare”, a spus şeful Wagner.

11-05-2023
10:53

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune

Marea Britanie a trimis rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ceea ce le oferă forțelor ucrainene capacitatea de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune înainte de o contraofensivă împotriva forțelor ruse, au declarat oficiali occidentali pentru CNN.

„Storm Shadow” este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu capacități ascunse, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este de obicei lansată din aer. Are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri, iar capacitățile sale sunt puțin mai mici decât sistemele de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, pe care Ucraina le-a cerut în repetate rânduri.

Aceasta înseamnă că ucrainenii ar putea lovi adânc în teritoriul deținut de ruși în estul Ucrainei.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Regatul Unit a primit asigurări de la guvernul ucrainean că rachetele vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu în Rusia.

11-05-2023
09:29

Prigojin îl ameninţă pe Macron

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, nu și-a ascuns furia față de decizia parlamentului francez, care a declarat grupul său de mercenari organizație teroristă. El i-a transmis o amenințare directă președintelui francez Emmanuel Macron.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor ruși, Prigojin a susținut că Wagner îi salvează pe oamenii din Africa Centrală, din calea soldaților francezi care ”pur și simplu i-au batjocorit” pe aceștia.

“Putem folosi un clește pentru a scoate dinții putrezi din acea gură rea. Putem scoate dinții lui Macron și, în general, a tuturor celor care varsă murdărie patogenă despre Wagner”, a spus Prigojin.

 Marți, parlamentarii francezi au cerut Uniunii Europene să listeze Wagner drept grupare teroristă și să folosească mai multe instrumente legale pentru a bloca activitatea sa financiară în Europa. 

Război în Ucraina, ziua 442. În prag de contraofensivă, Volodimir Zelenski cere din nou avioane partenerilor săi occidentali. Până în prezent, doar Slovacia și Polonia au furnizat aeronave MIG-29 statului vecin.

Război în Ucraina, ziua 442. Zelenski cere din nou avioane Occidentului

În discursul său de noapte către popor, președintele ucrainean și-a reiterat apelurile ca Occidentul să trimită mai multă protecție pentru cerul Ucrainei. Zelenski a cerut țărilor partenere să furnizeze Kievului avioane de luptă pentru a ajuta armata țării sale să lupte împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

De notat că până acum, doar Slovacia și Polonia au furnizat avioane de luptă MIG-29. Vorbim de aeronave produse în epoca sovietică. ”Blocul nostru internațional lucrează viguros și temeinic cu partenerii pentru noi pachete de apărare pentru Ucraina”, a spus Zelenski, conform Sky News.

Noi decizii sunt deja la nivel de lucru. Mai multă protecție pentru cerul nostru, mai multe oportunități pentru apărarea noastră și mișcarea pe teren. Am avut mai multe întâlniri astăzi (n.r. miercuri, 10 mai) în care am discutat despre toate acestea. Și ne așteptăm la pași adecvați de la partenerii noștri în viitorul apropiat”, și-a exprimat optimismul, liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

În același discurs, Zelenski și-a asigurat cetățenii că invadatorii ruși nu vor avea succes. ”Nu uităm nici măcar un minut că fiecare zi de prezență a ocupantului pe pământul nostru este o tentație pentru ei să creadă că vor reuși ceva. Ei nu vor reuși nimic!

Trebuie să returnăm libertatea și securitatea în Europa. Și o vom face! Nu vom lăsa o singură bucată din pământul nostru inamicului. Tirania nu va domni nicăieri. Și le mulțumesc liderilor vestici, tuturor statelor partenere, tuturor celor care ne ajută”, a spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Kievul dezminte moartea comandantului şef al armatei, Valeri Zalujnîi

În ultimele ore, în spațiul informațional rusesc au circulat informaţii despre presupusa ucidere a comandantului șef al armatei, Valeri Zalujnîi. Imediat, Ministerul ucrainean al Apărării a ieșit public și a dezmințit zvonurile. S-a vorbit și de uciderea comandantului forțelor terestre, Oleksandr Sîrski

”Au existat trei anunțuri în acest sens în decurs de o săptămână. Vă anunţ că ei sunt în viaţă”, a declarat viceministrul ucrainean al apărării, Anna Maliar, într-o postare pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii spun că ”prin astfel de ştiri false inamicul urmăreşte de regulă mai multe obiective: impact psihologic asupra oamenilor, demoralizarea trupelor ucrainene, tapaj de scurtă durată pe o temă pentru a ridica moralul propriilor trupe”.

Informațiile false din media ruse au apărut după ce s-a aflat că Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, nu va putea lua parte la reuniunea Comitetului Militar al NATO.

ADVERTISEMENT