LIVE Actualizat 19-05-2023
12:56

Război în Ucraina, ziua 450. Rușii au distrus o întreprindere industrială / Zelenski a ajuns în Arabia Saudită

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu comandanții superiori, sugerând ulterior că brigăzile ofensive ale armatei sale se pregătesc pentru luptă.
19.05.2023 | 15:53
Razboi in Ucraina ziua 450 Rusii au distrus o intreprindere industriala  Zelenski a ajuns in Arabia Saudita
Război în Ucraina, ziua 450. Foto: Twitter Defense of Ukraine
ADVERTISEMENT
19-05-2023
12:56

Zelenski a ajuns în Arabia Saudită, el va fi primit de prinț

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a sosit în Arabia Saudită cu un avion francez, prima sa vizită în această țară. Zelenskiy a anunțat că a sosit în Arabia Saudită pentru a „întări relațiile și legăturile bilaterale dintre Ucraina și lumea arabă”. După cum a fost confirmat, el va fi primit și de prințul saudit Muhammad bin Salman.

Ca priorități ale vizitei sale, Zelenski a afirmat că se va discuta despre „deținuții politici din Crimeea și alte teritorii ocupate temporar, întoarcerea oamenilor la casele lor, formula de pace și cooperarea în domeniul energetic”.

Zelenski a aterizat vineri la Jeddah, unde va participa la summitul Ligii Arabe, iar duminică ar trebui să ajungă în orașul japonez Hiroshima, unde va participa la summitul grupului G7.

19-05-2023
06:38

Volodimir Zelenski ar urma să meargă în Japonia la summitul G7

Președintele Ucrainei va ajunge în Japonia în acest weekend pentru a participa la summitul liderilor G7. Inițial s-a spus că Volodimir Zelenski va apărea la summit doar în format video, însă lucrurile s-au schimbat radical. 

Potrivit Reuters, citat de Sky News, liderul de la Kiev va ajunge duminică în Hiroshima, orașul primului atac nuclear din lume. La acest summit, liderii G7 sunt așteptați să anunțe sancțiuni înăsprite împotriva Rusiei și să dezbată strategia privind războiul.

La întâlnirea din Japonia, programată între 19 și 21 mai, participă lideri din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. 

19-05-2023
06:30

Rușii, noi bombardamente în Ucraina. Forțele lui Putin au distrus o întreprindere industrială din Krivoi Rog

Ucraina a traversat o nouă noapte dificilă. Au fost alerte de raiduri aeriene în tot statul vecin. Cea mai grea situație a fost consemnată în sud, la Krivoi Rog. Aici, invadatorii au lovit o întreprindere industrială privată.

O femeie de 64 de ani a fost rănită. A fost internată în stare gravă la spital”, a postat șeful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram.

Potrivit Ukrinform.net, atelierele întreprinderii au fost distruse semnificativ, echipamentele au fost distruse. Mai multe clădiri au luat foc. Salvatorii încă se luptau, vineri dimineața, să stingă focul într-una dintre ele.

În plus, un incendiu a izbucnit într-o clădire administrativă cu patru etaje din cauza atacului inamic. A fost deja stins. Un bărbat de 45 de ani a fost rănit ușor.

”Brigăzile ofensive sunt pe drumul cel bun, ne pregătim, dar fără să oferim detalii”, a declarat Zelenski. În ultimele zile, Ucraina a făcut câștiguri semnificative pe front, ridicând speculații că mult anticipata contraofensivă ar putea fi deja în curs. Un înalt oficial american a declarat pentru CNN că ”operațiunile de modelare” au început săptămâna trecută, dar Ucraina încă nu a declarat în mod clar dacă acest contraatac a început oficial.

Război în Ucraina, ziua 450. Zelenski anunță că ofensiva e tot mai aproape

După câteva zile de atacuri grele cu rachete rusești asupra Kievului și în alte părți ale Ucrainei, Zelenski a spus că armata sa va acorda prioritate consolidării sistemelor sale de apărare aeriană și stocurilor de rachete, antrenării trupelor și achiziționării mai multor arme cu rază lungă.

ADVERTISEMENT

Între timp, Zelenski a marcat și aniversarea deportării de către Stalin a poporului tătar din Crimeea în 1944. ”Onorăm memoria tuturor victimelor deportării poporului tătar din Crimeea”, a spus liderul ucrainean în discursul său de noapte. ”A fost una dintre cele mai grave crime ale secolului al XX-lea – întreaga națiune a fost deportată cu forța din pământul natal și forțată să trăiască într-un pământ străin timp de decenii. Și când oamenii s-au întors acasă, Rusia și-a adus din nou răul în casa lor”, a completat Zelenski.

În paralel, americanii au anunțat că bateria de rachete Patriot avariată în Ucraina este acum reparată. ”Un sistem Patriot a fost deteriorat, dar acum a fost reparat și este complet din nou și este operațional”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

ADVERTISEMENT

La Bakhmut, acolo unde toată lumea urmărește situația, o brigadă ucraineană revendică un progres la periferia vestică a orașului. Pe măsură ce luptele intense continuă în și în jurul orașului Bakhmut din estul ucrainean, o unitate ucraineană spune că a făcut mai multe progrese la periferia de vest a orașului.

Cea de-a treia brigadă separată de asalt a declarat că recentele sale ”acțiuni ofensive” au ajutat-o să își stabilească o poziție puternică înaintea contraofensivei anticipate a Ucrainei. Liderii brigăzii au spus că descoperirea a avut loc într-o zonă de aproximativ 2000 de metri lățime și 700 de metri adâncime.

ADVERTISEMENT

Luptătorii ucraineni susțin că au ucis cel puțin 50 de soldați ruși și au rănit încă 100, luând încă patru ruși prizonieri. Acest lucru a redus semnificativ rezervele inamicului din zonă, a spus brigada. Alte evoluții recente în Bakhmut: Forțele ucrainene au susținut progrese în mai multe zone din jurul orașului de est, aflat în conflict, în ultimele zile, în ciuda faptului că au fost sub foc puternic din partea trupelor ruse.

Luptătorii ucraineni de la o altă unitate, Brigada 46 de asalt aerian separat, au declarat pe Telegram că se concentrează pe un teritoriu promițător într-o zonă rurală de la sud de oraș, precum și pe satele din apropierea autostrăzii principale care merge la nord-vest de la Bakhmut spre Sloviansk. .

ADVERTISEMENT

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut joi că unitățile armatei ruse s-au retras într-o zonă la nord de Bakhmut, lăsându-și luptătorii expuși. Cu toate acestea, Prigojin a transmis că luptătorii săi din oraș continuă să ocupe străzile și clădirile de-a lungul marginii de vest a Bakhmut.

ADVERTISEMENT