LIVE Actualizat 08-06-2023
19:47

Război în Ucraina, ziua 470. Scăderea nivelului apei din rezervorul Barajului Kahovka pune în pericol răcirea reactoarelor centralei Nucleare Zaporojie. Update

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză forțele ruse că au împușcat salvatorii în zonele inundate, în special în partea din Hersonul controlat de Rusia.
08.06.2023 | 22:52
Razboi in Ucraina ziua 470 Scaderea nivelului apei din rezervorul Barajului Kahovka pune in pericol racirea reactoarelor centralei Nucleare Zaporojie Update
Război în Ucraina, ziua 470 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-06-2023
19:47

Îngrijorare la centrala nucleară din Zaporojie

Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, a scăzut sub pragul critic de 12,7 metri, anunță  Ukrhydroenergo. Această situație a creat o problemă semnificativă pentru asigurarea răcirii reactoarelor centralei Nucleare Zaporojie. Potrivit directorului Ukrhydroenergo, Igor Sîrota, nivelul apei nu mai este suficient pentru a alimenta bazinele Centralei Nucleare Zaporojie în vederea operațiunilor de răcire.

Răcirea constantă a combustibilului din miezul reactoarelor și a celor plasate în piscinele de depozitare este esențială pentru a evita un accident de fuziune și emisii radioactive în mediu. Cu toate acestea, există un bazin de răcire mare în apropierea instalației care, în prezent, este plin și conține suficiente rezerve de apă pentru alimentarea centralei timp de mai multe luni, deoarece cele șase reactoare sunt oprite.

 

08-06-2023
13:31

Şoigu anunţă că ucrainenii încearcă să spargă frontul la Zaporojie

Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au încercat să atace Forțele Armate (AF) ale Federației Ruse în direcția Zaporojie cu forțe de până la 1.500 de oameni, inamicul a fost oprit. Acest lucru a fost anunțat joi de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

„Astăzi, la ora 1:30, în direcția Zaporojie, inamicul a încercat să spargă apărarea noastră cu forțele brigăzii 47 mecanizate, în număr de până la 1.500 de oameni și 150 de vehicule blindate”, a spus Şoigu. „Inamicul a fost oprit în toate cele patru direcții și s-a retras cu pierderi grele”, a subliniat ministrul.

El a menționat că, în urma unei bătălii de două ore, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie și până la 350 de personal. Astfel, forțele de rezervă special antrenate ale inamicului pentru implementarea acestei descoperiri nu și-au îndeplinit sarcina.

08-06-2023
12:06

Din cauza inundațiilor, Ucraina ar putea pierde câteva milioane de tone de recolte

Ucraina ar putea pierde câteva milioane de tone de recolte din cauza inundațiilor cauzate de prăbușirea barajului Kahovka, din sudul țării, a anunțat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev.

“Fără o sursă de aprovizionare cu apă, este imposibil să cultivi legume. Cerealele şi oleaginoasele vor fi cultivate pe baza unui model cu randament scăzut”, a transmis ministerul. Potrivit acestuia, distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, situat pe linia frontului dintre forţele ruse şi cele ucrainene, va duce la inundarea a zeci de mii de hectare de tren agricol în sudul Ucrainei şi ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare de teren rămase fără irigaţii într-o zonă de deşert.

Ministerul Agriculturii a mai transmis că terenul inundat va necesita o analiză agro-ecologică completă a condiţiilor din sol şi, în majoritatea cazurilor, vor trebui aplicate proceduri speciale de refacere a solului. Legumele, pepenii, cerealele şi oleaginoasele erau principalele produse cultivate în zona afectată de inundaţii.

08-06-2023
08:40

Opt oameni au murit în urma inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka

Crește numărul victimelor după explozia de la barajul din sudul Ucrainei. Cinci persoane au murit din cauza inundațiilor numai în Nova Kahovka, relatează TASS, citându-l pe primarul impus de Rusia în zonă. 

Situația este gravă și în zona controlată de ucraineni. Oficial, Kievul a anunțat că trei persoane au murit pe malul râului Nipro pe care îl controlează. Între timp, evacuările din zonă continuă.
 

08-06-2023
08:32

Volodimir Zelenski a vizitat Herson. Zona, afectată de inundații după distrugerea barajului Kahovka

Joi dimineață, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat în vizită la Herson. Liderul de la Kiev a ajuns în această zonă la două zile după distrugerea barajului Kahovka.

Guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, a spus că aproximativ 600 de kilometri pătrați din regiune sunt sub apă și că Ucraina a evacuat până acum aproape 2.000 de oameni.

Într-o postare pentru Telegram, președintele Ucrainei a scris, în legătură cu vizita de joi: ”Deplasare de lucru în regiunea Herson. O reuniune de coordonare privind consecințele exploziei barajului CHE Kakhovka.

Au fost discutate multe probleme importante. Situația operațională din regiune ca urmare a dezastrului, evacuarea populației din zonele potențial inundabile, organizarea suportului vital pentru zonele inundate. De asemenea, perspectivele restabilirii ecosistemului regiunii și situația militară operațională în zona dezastrului.

Este important să se calculeze pagubele și să se aloce fonduri pentru a-i ajuta pe rezidenții afectați de dezastru și a dezvolta un program pentru a compensa pierderile sau a reloca afaceri în regiunea Herson”.

”Oameni, animale au murit. De pe acoperișurile caselor inundate, oamenii văd oameni înecați plutind. Puteți vedea asta pe cealaltă parte. Este foarte greu să scoateți oamenii din zona ocupată a regiunii Herson”, a spus Zelenski pentru publicația germană Bild, într-un interviu exclusiv publicat miercuri.

Război în Ucraina, ziua 470, nou atac al lui Zelenski

”Când forțele noastre încearcă să-i scoată pe localnici afară, ei sunt împușcați de ocupanți de la distanță”, a declarat Zelenski pentru Bild. “De îndată ce ajutoarele noastre încearcă să-i salveze, se trage asupra lor. Nu vom putea vedea toate consecințele decât peste câteva zile, când apa se va scurge puțin”, a completat liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Miercuri, un voluntar care participă la eforturile de salvare din regiunea Herson, care a fost inundată în urma prăbușirii barajului Nova Kakhovka, a declarat că voluntarii CNN se confruntă cu bombardamente rusești la aproape fiecare ieșire din oraș. ”Desigur, este extrem de periculos”, a spus Roman Skabdrakov de la Grupul de Voluntari Kaiman.

Între timp, Rusia și Ucraina continuă să se învinovățească reciproc pentru distrugerea barajului Nova Kakhovka și a hidrocentralei. Salvatorii și lucrătorii umanitari din Herson au descoperit că unii oameni sunt hotărâți să rămână în casele inundate, mai degrabă decât să fie evacuați după prăbușirea barajului Nova Kakhovka, a declarat miercuri pentru CNN un colaborator internațional din regiune.

ADVERTISEMENT

Managerul regional CARE Ucraina, Selena Kozakijevic, a spus că există un ”număr necunoscut de oameni care sunt hotărâți să rămână în casele lor, chiar dacă sunt inundate” și că mulți dintre aceștia sunt în vârstă. Unii au trecut prin mai mult de un an de conflicte sau s-au întors recent la casele lor și sunt ”mai puțin dispuși să plece din cauza inundațiilor”, au completat oficialii.

Orașul Herson a fost sub ocupație rusă timp de opt luni și continuă să se confrunte cu bombardamentele forțelor ruse de pe celălalt mal al râului Nipro. Întrebat despre apelul premierului ucrainean Denys Shmyhal pentru organizațiile internaționale de ajutor pentru oamenii din zonele inundate, Kozakijevic a spus că unii dintre partenerii locali cu care lucrează au primit apeluri de la oameni din zonele ocupate spunând că se luptă pentru a găsi asistență și a solicita sprijin.

ADVERTISEMENT

”Din păcate, malul stâng al râului nu este accesibil din partea dreaptă și acesta este motivul principal pentru care din zonele controlate de armata ucraineană asistența în acest moment nu trece pe celălalt mal”, a completat oficialul. Kozakijevic a completat că ceea ce se întâmplă acum în Herson este un ”moment de criză suplimentar” care nu poate decât să exacerbeze situația din regiune.

Între timp, Ucraina investighează incidentul de la Nova Kakhovka ca fiind o crimă de război și ca posibil ”ecocid” sau distrugere criminală a mediului, a anunțat miercuri un comunicat al Procuraturii Generale. ”Clasificarea juridică este ecocid și încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Un grup interagenție și interregional special creat de anchetatori din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei și al Poliției Naționale lucrează la anchetă”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Procurorul general Andrii Kostin l-a informat miercuri pe ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, despre procedură. “Ucraina a inițiat proceduri pentru această crimă, calificând-o drept o încălcare a legilor și obiceiurilor războiului și ecocidului. A provocat daune grave pe termen lung oamenilor și mediului”, i-a transmis Kostin lui Xianrong.

ADVERTISEMENT