News

Război în Ucraina, ziua 481. Imagine cu o mașină încărcată cu explozibil, surprinsă de o dronă ucraineană la barajul Kahovka, înainte de distrugere. Update

Ministerul britanic al Apărării estimează că atât rușii, cât și ucrainenii au suferit pierderi grele de la declanșarea contraofensivei de către autoritățile de la Kiev.
19.06.2023 | 23:00
Razboi in Ucraina ziua 481 Imagine cu o masina incarcata cu explozibil surprinsa de o drona ucraineana la barajul Kahovka inainte de distrugere Update
Luptele din Ucraina produc pierderi grele ambelor tabere/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
19-06-2023
20:11

Imaginea unei mașini încărcată cu explozibil, surprinsă de o dronă ucraineană la barajul Kahovka, înainte de explozie

În mediul online a început să circule o fotografie a unei mașini aparent încărcate cu explozibili, parcată în vârful barajului Kahovka din Ucraina. Aceasta ar fi apărut în zonă cu puțin timp înainte ca acesta să cedeze. Se spune că imaginea ar oferi alte dovezi despre sabotaj.

Această fotografie a fost realizată de o dronă ucraineană și oferită Associated Press. Ea a fost făcută pe 28 mai. În imagine se vede p maşină albă al cărei plafon tăiat dezvăluie butoaie mari în interior, dintre care unul pare să aibă o mină de teren ataşată de capac. De asemenea, un cablu pleacă de la butoi spre partea fluviului controlată de forţele ruseşti, notează The Guardian.

În legătură cu această poză, un oficial de la serviciul de comunicare al forţelor speciale ucrainene a declarat pentru Associated Press că el crede că maşina se afla acolo pentru a opri orice avans ucrainean spre baraj şi pentru a amplifica o explozie planificată.

19-06-2023
13:02

Contraofensiva Kievului e posibil să fi fost oprită temporar

Forţele armate ale Kievului s-ar putea să-şi fi oprit temporar contraofensiva, pentru a-și reevalua tacticile pentru operațiuni viitoare, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Colonelul Margo Grosberg, de la Centrul de Informații al Forțelor de Apărare Estoniene, a declarat pe 16 iunie că, în opinia sa, „nu vom asista la o ofensivă în următoarele șapte zile”.

Wall Street Journal a raportat în mod similar pe 17 iunie, susținând că forțele ucrainene „și-au oprit în mare măsură avansul în ultimele zile”, în timp ce comandamentul de la Kiev revizuiește tacticile.

ISW spune în ultimul său raport despre război că aceste rapoarte sunt în concordanță cu observațiile sale recente cu privire la amploarea și abordarea contraatacurilor ucrainene localizate în părțile de sud și de est ale țării. Acesta a adăugat că Ucraina nu și-a angajat încă majoritatea forțelor disponibile în operațiuni de contraofensivă și nu pare să fi lansat încă asaltul principal. 

Pauzele operaționale sunt o trăsătură comună a întreprinderilor ofensive majore, iar pauză nu înseamnă sfârșitul contraofensivei ucrainene, a adăugat Institutul de Război într-o nouă actualizare.

19-06-2023
09:19

FSB spune că a dejucat o serie de comploturi şi sabotaje în regiunea Zaporojie

Serviciul de securitate rus al FSB a transmis că a dejucat o serie de „sabotaje și comploturi teroriste” ucrainene care vizau oficialii ruși pe teritoriul ocupat de ruși din Ucraina și a arestat o femeie în cadrul anchetei.

“Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse, în cursul unei acţiuni operative, a dejucat o tentativă de comitere a unei serii de acte de sabotaj şi terorism împotriva conducătorilor administraţiei militare şi civile din regiunea Zaporojie şi a ofiţerilor de poliţie din Federaţia Rusă”, a anunţat FSB, citat de TASS.

FSB a mai transmis că a deschis dosare penale împotriva unei femei – pe care nu o identifică, dar pe care a descris-o drept “complice” – pentru acuzaţii legate de terorism şi deţinere ilegală de explozibili.

Agenţii de contrainformaţii ruşi au identificat un ofiţer al serviciilor speciale ucrainene care a condus activităţile complicilor săi recrutaţi din rândul locuitorilor regiunii Zaporojie, potrivit FSB. “Au fost obţinute informaţii exhaustive cu privire la operaţiunile desfăşurate de către serviciul de informaţii ucrainean, a fost identificat executantul direct, a fost reţinut complicele, au fost confiscate mijloacele de comitere a infracţiunilor şi au fost determinate canalele de comunicare ale agenţiei şi metodele de finanţare”, a mai tranmis FSB.

Contraofensiva ucraineană menită să elibereze teritoriile ocupate de Rusia a provocat pierderi grele atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, pe baza informațiilor primite de la serviciile de informații.

Potrivit evaluării prezentate de către Ministerul britanic al Apărării, luptele cele mai grele s-au dat în sud-estul provinciei Zaporojie, în jurul oraşului Bahmut şi în provincia Doneţk, din estul ţării, unde armata ucraineană ar fi făcut „mici progrese”, transmite News.ro.

ADVERTISEMENT

Spionajul militar britanic susține că pierderile rusești sunt cele mai ridicate de la vârful bătăliei pentru Bahmut, din luna martie, însă notează că operațiunile defensive ale rușilor în sudul Ucrainei s-au dovedit „relativ eficiente”.

Date contradictorii privind situația din Zaporojie

În informarea armatei ucrainene privind situația de pe front, se spune că în cursul zilei de sâmbătă, Rusia a efectuat 43 de lovituri aeriene, patru lovituri cu rachete şi 51 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete. De asemenea, luptele la sol au fost intense în jurul localităţilor Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Liman, în provincia Doneţk, unde au avut loc 26 de confruntări directe ca urmare a unor atacuri ale armatei ruse.

ADVERTISEMENT

Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al autorităților regionale din provincia Odesa, susține că forţele ucrainene au distrus un depozit de muniţie în apropierea orașului portuar Henicesk, din provincia Herson, aflată pe linia frontului.

În zona Zaporojie, ucrainenii ar fi preluat controlul asupra satului Piatihatki, potrivit lui Vladimir Rogov, un oficial pro-rus din regiune. Informația a fost contrazisă de către grupul rus Vostok, iar Ministerul rus al Apărării nu a menționat situația de la Paitihatki în informarea zilnică.

ADVERTISEMENT

Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că bilanțul actualizat al deceselor provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka a ajuns la 16 morți în regiunile controlate de Kiev, în timp ce oficialii ruși au spus că numărul morților este de 29 în teritoriile pe care le administrează. Consecințele revărsării apelor Niprului încă se resimt, plajele de la Odesa fiind închise publicului, după ce autoritățile sanitare au depistat agenți patogeni în apele de pe litoral, precum urme de salmonella și depășiri mari ale nivelurilor permise de E.coli.

Misiunea africană de mediere pare să fi eșuat

Pe plan diplomatic, misiunea de mediere a unor țări africane pare să fi eșuat. În discuțiile de sâmbătă pe care delegația condusă de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, le-a avut cu Vladimir Putin, a fost prezentată o inițiativă de pace în 10 puncte pe baza cărora să înceapă negocierile bilaterale între Moscova și Kiev. Însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a estimat că acest plan ar „dificil de pus în aplicare”.

ADVERTISEMENT

În schimb, Uniunea Europeană pare să rămână ferm angajată în susținerea militară a Ucrainei. „Ne vom intensifica eforturile pentru a livra arme şi muniţii, pentru că acesta este un război de înaltă intensitate, în care acestea joacă un rol crucial. Ne organizăm ca şi cum acest război va mai dura câteva luni sau chiar mai mult”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţă internă, amintind că UE va trimite Ucrainei, în următoarele 12 luni, 1.000.000 de obuze și proiectile de calibru mare.

ADVERTISEMENT