News

Război în Ucraina, ziua 483. Kremlinul, prins din nou cu minciuna. Prima apariție publică a șefului spionajului ucrainean, după ce rușii au spus că e rănit

Război în Ucraina, ziua 483. Noi bombardamente lansate de ruși. Ce spune Biden despre riscul folosirii armelor nucleare?
21.06.2023 | 10:52
Razboi in Ucraina ziua 483 Kremlinul prins din nou cu minciuna Prima aparitie publica a sefului spionajului ucrainean dupa ce rusii au spus ca e ranit
Război în Ucraina, ziua 483. Noi bombardamente lansate de ruși. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
21-06-2023
08:08

Șeful spionajului ucrainean dezminte informațiile difuzate de presa rusă

Într-o înregistrare video apărută astăzi, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, generalul-maior Kirilo Budanov, a răspuns acuzațiilor propagandei rusești cu privire la presupusele sale răni grave. El a ironizat aceste narative și a adus acuzații Rusiei că a “minat” bazinul cu apă folosit pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub ocupație rusă încă de la începutul invaziei din anul trecut.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, reprezintă o importantă sursă de energie pentru Ucraina. Informațiile furnizate de Kirilo Budanov sugerează că Rusia ar fi intenționat să distrugă infrastructura nucleară a țării, având un impact dezastruos asupra populației și mediului înconjurător.

De asemenea, generalul-maior Budanov a negat informațiile potrivit cărora ar fi decedat sau ar fi fost grav rănit, respingând acuzațiile conform cărora videoclipurile în care apare ar fi generate de inteligența artificială. El a ironizat situația, sugerând că este creată o “echipă de comandanți nemuritori” pentru a bântui visele cetățenilor ruși.

“Cel mai înspăimântător este că centrala nucleară Zaporojie a fost minată suplimentar în această perioadă şi anume bazinul de răcire a fost minat. Dacă se întâmplă o explozie, atunci probabil vor fi probleme semnificative”, a remarcat Kirilo Budanov, şeful agenţiei GUR.

Propagandiștii ruși au susținut, în mod fals, că Budanov se află în comă în Germania. Aceste acuzații au alimentat teoriile conspirației și dezinformările din ambele părți.

 

Război în Ucraina, ziua 483. Noi bombardamente lansate de ruși, în cursul zilei de marți, în 11 regiuni. Atacurile au fost în aproape toată țara, inclusiv în Kiev, Liov, Zaporojie și Harkov, potrivit ucrainenilor.

Război în Ucraina, ziua 483. Rușii au bombardat mai multe regiuni

Unul dintre cele mai puternice atacuri s-a produs în Herson. Mai mulți angajați ai Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență au fost răniți, iar unul a fost ucis. Salvatorii efectuau operațiuni de curățare în urma inundațiilor și nu erau înarmați.

ADVERTISEMENT

„Armata rusă a tras asupra salvatorilor din Herson care curățau nămolul cauzat de inundațiile recente provocate de prăbușirea barajului Nova Kahovka”, a transmis Andrii Ermak pe Telegram, potrivit Zdg.md.

„Eroii noștri neînarmați efectuau lucrări de restabilire când teroriștii ruși au început un bombardament puternic. Răniților li se oferă asistență medicală de urgență”, a adăugat ministrul de Interne Igor Klimenko.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Ministerul ucrainean al Sănătății a transmis, marți, că apa este încă puternic contaminată în zonele vizate de prăbușirea barajului de la Nova Kahovka. Analizele au arătat prezența salmonelei, rotavirusului și E.coli.

„În rezervoarele din regiunile Herson, Odesa și Nikolaev, indicatorii individuali depășesc în mod semnificativ standardele de igienă și sanitare stabilite”, a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 483. Ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro de la UE

Uniunea Europeană va oferi un ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Pachetul financiar va fi folosit pentru a sprijini Kievul în procesul de reconstrucție și contraofensivă din următoarea perioadă.

Totodată, Danemarca va acorda un pachet de asistență militară de 2,95 miliarde de euro, care ar urma să ajungă la Ucraina în perioada 2023-2028. Și guvernul japonez vrea să ofere 5 milioane de dolari, bani care vor ajunge la ucrainenii afectați de distrugerea de la Kahovka.

ADVERTISEMENT

Joe Biden: „Riscul ca Moscova să folosească arme nucleare este real”

Joe Biden a avertizat, în cursul zilei de marți, că riscul ca Moscova să folosească arme nucleare este real. Declarația președintelui Statelor Unite vine după ce Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, a spus că țara sa primește arme nucleare tactice din Rusia.

„Când am fost aici în urmă cu aproximativ doi ani și am spus că sunt îngrijorat că râul Colorado va seca, toată lumea s-a uitat la mine de parcă aș fi nebun. Ei s-au uitat la mine ca atunci când am spus că sunt îngrijorat că Putin folosește arme nucleare tactice. Este real.”, a transmis președintele Joe Biden.

ADVERTISEMENT