News

Război în Ucraina, ziua 489. Două rachete rusești au lovit centrul unui oraș ucrainean / Cel puțin trei morți, inclusiv un copil

Război în Ucraina, ziua 489. Ce spune Putin despre cei care au organizat rebeliunea armată? Prima ieșire publică a liderului rus.
27.06.2023 | 23:11
Razboi in Ucraina ziua 489 Doua rachete rusesti au lovit centrul unui oras ucrainean  Cel putin trei morti inclusiv un copil
Război în Ucraina, ziua 489. Putin spune că cei vinovați pentru rebeliunea armată vor fi pedepsiți. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-06-2023
20:11

Atac în centrul unui oraș ucrainean. Trei oameni au murit

Atac în forță, marți seara, în centrul unui oraș ucrainean. Două rachete rusești au fost lansate, în jurul orei 19:30, în zona unor restaurante din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Cel puțin trei oameni au murit, printre care și un copil.

În urma atacului, alte 25 de persoane au fost rănite, conform CNN. Printre aceștia se numără și trei cetățeni străini și un minor. Mai mulți oameni au rămas sub dărâmături, ei fiind auziți de martorii care au ajutat la scoaterea unora dintre ei.

„Au lovit o unitate de catering, operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare”, a transmis consiliul local al orașului Kramatorsk, potrivit sursei citate.

27-06-2023
18:17

Aleksandr Lukaşenko: „Vei fi zdrobit ca un gândac”

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a mărturisit marți că l-ar fi atenționat pe liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, că știe ce îl așteaptă dacă va ajunge în Moscova. Convorbirea dintre cei doi a avut loc sâmbătă.

Presa din Belarus relatează că Lukaşenko l-ar fi avertizat pe Prigojin că va fi „zdrobit ca un gândac”, însă șeful grupării ar fi insistat în ideea sa, spunând că vor ajunge în Moscova și că „vor dreptate.”

„Această situaţie nu priveşte doar Rusia. Nu doar pentru că asta e patria noastră şi pentru că, Doamne fereşte, aceată agitaţie se va răspândi în toată Rusia, dar premisele pentru asta erau colosale şi noi urmam”, i-a spus președintele Lukașenko lui Prigojin.

27-06-2023
13:51

Belarușii construiesc lagăre militare pentru mercenarii „Wagner” la granița cu Ucraina

Belarus continuă să construiască lagăre militare pentru PMC „Wagner” în regiunea Mogilev, amplasate la doar 200 de kilometri de granița cu Ucraina. 8.000 de luptători vor locui în aceste “tabere”. Suprafața uneia dintre acestea va acoperi  24.000 de metri pătrați și se va situa în apropierea orașului Osipovichi.

Președintele belarus Alexander Lukașenko, în timpul unei întâlniri cu ministrul Apărării Viktor Hrenin, a explicat de ce are nevoie de Wagner PMC în țară. Potrivit acestuia, mercenarii Wagner îi vor ajuta pe belaruși, deoarece aceștia au experiență militară.

Potrivit liderului de la Minsk, mercenarii vor povesti armatei belaruse despre arme, în special, care dintre ele funcționează bine și care nu. În special, soldații lui Prigojin vor povesti cum să atace și să se apere în mod corespunzător.

27-06-2023
13:10

Putin recunoaşte că Wagner este finanţată de stat

În cea mai recentă declaraţie adresată publicului, președintele rus Vladimir Putin a declarat că statul rus a finanțat integral grupul de mercenari Wagner. Declaraţiile sale vin după ce Rusia a negat în mod repetat legătura statului cu grupul și a insistat că acesta nu există din punct de vedere legal, deoarece companiile militare private nu sunt legale în Rusia.

Președintele rus a spus marţi că între mai 2022 și mai 2023 statul rus a cheltuit 86 de miliarde de ruble (puțin peste un miliard de dolari SUA) cu gruparea Wagner. Putin a adăugat că șeful grupului, Evgheni Prigojin, a câștigat aproape aceeași sumă în aceeași perioadă din afacerile sale cu alimente și catering.

Grupul de mercenari privat Wagner a luptat în Ucraina în numele Rusiei, dar este separat de forțele ruse conduse de Ministerul Apărării. Prigojin a declarat în mod repetat că trupele sale nu au primit suficiente fonduri și muniție de la statul rus și, în consecință, au suferit pierderi mari.

27-06-2023
12:15

Putin a ținut un nou discurs despre rebeliune

Președintele rus Vladimir Putin li s-a adresat marți, 27 iunie, în Piața Catedralei din Kremlin, cadrelor militare ale Ministerului Apărării, Gărzii Ruse, FSB, Ministerului Afacerilor Interne și OFS, care au fost angajate în asigurarea ordinii în timpul rebeliunii de sâmbătă a grupării Wagner.

El şi-a început alocuţiunea cerând un moment de reculegere în memoria militarilor, cu precădere piloți, ucişi în timp ce încercau să oprească marşul către Moscova al mercenarilor conduși de Evgheni Prijojin.

“Împotriva acestor rebeli au murit fraţii noştri de arme. Ei şi-au îndeplinit misiunea cu onoare. Vă rog să le onoraţi memoria printr-un moment de reculegere”, a spus Vladimir Putin. “În confruntarea cu rebelii, camarazii noștri de arme, piloții, au fost uciși. Nu au tresărit și și-au îndeplinit onorabil ordinul și datoria lor militară”, a adăugat el.

Putin a anunţat că armata rusă nu a fost nevoită să retragă unităţi militare din prima linie a frontului, în Ucraina, pentru a lupta împotriva rebeliunii, şi a subliniat că nu s-au înregistrat pierderi în weekend. “N-am fost nevoiţi să retragem unităţi din zona operaţiunii noastre speciale (Războiul din Ucraina). Camarazii noştri au căzut în lupta împotriva rebelilor”, a declarat el.

27-06-2023
09:07

Putin îi iartă pe mercenarii lui Prigojin

Dosarul penal al fondatorului companiei de securitate privată Wagner PMC, Evghenii Prigojin, în legătură cu o rebeliune armată, a fost închis, conform informațiilor furnizate de Interfax. Potrivit reprezentanților FSB, investigația dosarului penal privind rebeliunea armată a stabilit că participanții la evenimentele din 24 iunie și-au încetat activitățile ilegale.

Dosarul împotriva lui Prigojin a fost deschis în seara zilei de 23 iunie, la scurt timp după ce acesta a acuzat Ministerul rus al Apărării de un atac cu rachete asupra mercenarilor și a anunțat o rebeliune împotriva conducerii militare a țării.

Într-un discurs susținut în data de 26 iunie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că îi iartă pe membrii Wagner PMC, spunând că aceștia au fost înșelați și au fost implicați în acțiuni nelegitime. El a mulțumit mercenarilor care au “luat singura decizie corectă” și s-au oprit la ultima limită. Președintele le-a sugerat să încheie un contract cu Ministerul rus al Apărării, să se întoarcă la familiile lor sau să se stabilească în Belarus.

Aceste evenimente au generat o atenție deosebită în Rusia și în comunitatea internațională, deoarece Wagner PMC este considerată o organizație cu legături strânse cu guvernul rus și este implicată într-o serie de operațiuni militare controversate. Închiderea dosarului penal reprezintă o nouă întorsătură în acest caz și ridică întrebări cu privire la relația dintre Wagner PMC și autoritățile ruse.

Un avion înregistrat ca Embraer Legacy 600, cu înmatriculare în Rusia și asociat cu liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin în documentele referitoare la sancțiunile impuse de SUA, a decolat marți din Rusia și a zburat către Belarus, conform informațiilor furnizate de The Guardian. Nu există încă informații cu privire la persoanele aflate la bord.

Potrivit Reuters, datele de pe Flightradar24 au arătat că avionul de afaceri a plecat spre Belarus marți dimineață.

Codurile de identificare ale aeronavei se potrivesc cu cele ale unei aeronave asociate cu Autolex Transport, o entitate legată de Prigojin conform Biroului de control al activelor străine din SUA.

În conformitate cu un acord mediat sâmbătă de către liderul belarus Alexander Lukașenko pentru a pune capăt unei revolte declanșate de luptătorii mercenari ai lui Prigojin, liderul Wagner ar urma să se mute în Belarus.

Monitorizarea rețelelor sociale sugerează că avionul a decolat din Rostov și intenționează să aterizeze în apropiere de Minsk.

 

Război în Ucraina, ziua 489. Putin spune că cei vinovați pentru rebeliunea armată vor fi pedepsiți. Declarația liderului de la Kremlin a fost făcută, luni, în timpul primei ieșiri publice a acestuia, după revolta Wagner.

Război în Ucraina, ziua 489. Putin susține că vinovații pentru rebeliunea armată vor fi pedepsiți

Liderul de la Moscova și-a început discursul mulțumind rușilor pentru „patriotism și rezistență”. Putin a adăugat faptul că autoritățile au luat măsuri pentru „neutralizarea” pericolului și că cei responsabili pentru situația de sâmbătă vor fi aduși în fața justiției.

ADVERTISEMENT

„A fost un moment extraordinar de mobilizarea a societății. Cei responsabili de rebeliune vor fi aduși în fața justiției. Acești trădători și această organizație au făcut ceea ce au făcut neonaziștii de la Kiev. Ce au făcut ei este ca o amenințare externă. Dușmanii noștri doreau să se împuște rușii între ei”, a spus Vladimir Putin.

Mai mult, Vladimir Putin susține că, oricum, rebeliunea ar fi fost înăbușită. „Rebeliunea armată ar fi fost înăbușită oricum. Organizatorii revoltei, în ciuda faptului că nu au mai fost adecvați, nu puteau să nu înțeleagă acest lucru. Au înțeles totul, inclusiv faptul că au întreprins acțiuni criminale pentru a diviza și slăbi țara, care se confruntă acum cu o amenințare externă enormă, o presiune fără precedent din exterior”, a declarat președintele Rusiei.

ADVERTISEMENT

Evgheni Prigojin: „Era evident că în acel moment va fi vărsat mult sânge”

Pe de altă parte, conducătorul Wagner, Evgheni Prigojin a transmis, prin intermediul unei înregistrări audio că a renunțat la revoltă deoarece nu a dorit să se ajungă la vărsare de sânge în Rusia. El a precizat că totul a fost pus la cale în semn de protest, dar că nu voia să dea jos puterea în stat.

„Detașamentul a făcut o recunoaștere a zonei și era evident că în acel moment va fi vărsat mult sânge. Am considerat că demonstrarea a ceea ce aveam de gând să facem era suficientă”, a transmis Prigojin, în cursul zilei de luni.

ADVERTISEMENT

Liderul Wagner a precizat că președintele Belarusului își dorește să găsească soluții „pentru continuarea activității PMC Wagner în jurisdicția legală”. Însă, nu a specificat locul în care se află la ora actuală.

Război în Ucraina, ziua 489. Continuă atacurile în Ucraina

Între timp, forțele rusești au continuat să desfășorare atacuri în mai multe zone din Ucraina. În Herson a fost raportat un deces, în urma unui bombardament în zonele rezidențiale. De asemenea, alte șapte persoane sunt rănite, printre care și o femeie însărcinată.

ADVERTISEMENT

În Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, doi civili au fost uciși, după un bombardament al rușilor. Și asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au fost lansate atacuri, precum și în Odesa. Un depozit a fost bombardat, însă, din fericire nu vorbim de victime în acest caz.

ADVERTISEMENT