News

Război în Ucraina, ziua 490. Numărul morților de la Kramatorsk a crescut la zece / Ucrainenii l-au arestat pe cel care i-a ajutat pe ruşi să arunce în aer pizzeria

Război în Ucraina, ziua 490. Noi atacuri lansate de ruși în orașele Nikopol și Kramatorsk. Mai mulți oameni au fost răniți.
28.06.2023 | 15:39
Razboi in Ucraina ziua 490 Numarul mortilor de la Kramatorsk a crescut la zece  Ucrainenii lau arestat pe cel care ia ajutat pe rusi sa arunce in aer pizzeria
Război în Ucraina, ziua 490. Noi bombardamente în Nikopol și Kramatorsk. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro/ Captură zdg.md
ADVERTISEMENT
28-06-2023
12:47

Ucraina l-a prins pe cel care i-a ajutat pe ruși să arunce în aer pizzeria

Serviciul de contrainformații al Ucrainei (SSU) a anunțat că a arestat un bărbat suspectat că a ajutat forțele ruse să lanseze atacul cu rachetă care a ucis zece civili într-o pizzerie din orașul Kramatorsk.

SSU precizează că bărbatul arestat locuia în zonă. „Conform primelor rezultate ale investigației, agentul inamic este un rezident al oraşului Kramatorsk, angajat al unei companii locale de transport de gaze”, se arată într-un comunicat de pe site-ul serviciului de contrainformații ucrainean.

Bărbatul, a anunțat SSU, a filmat clădiri și mașini în apropierea pizzeriei și a trimis filmările serviciilor de informații militare ruse, potrivit comunicatului.

Zece civili au fost uciși în atac, între care şi trei adolescente. De asemenea, 61 de persoane au fost rănite.

28-06-2023
11:31

Zece morți la Kramatorsk, trei morți la Harkov

Numărul morților în atacul asupra restaurantului din Kramatorsk a crescut la zece. de asemenea, Ucraina a anunțat că trei civili au fost uciși în bombardamentele de la Harkov. După cum a raportat guvernatorul local, Oleh Siniehubov, bărbații care au murit aveau vârste de 45, 48 și 57 de ani.

Referitor la tragedia de la Kramatorsk, Moscova a negat că ar fi implicată, Dmitri Peskov declarând pentru Sky News că Rusia atacă doar ținte militare. „Federația Rusă nu atacă infrastructura civilă”, a spus Dmitri Peskov, după atacul asupra pizzeriei. „Loviturile sunt efectuate asupra obiectelor care sunt conectate, într-un fel sau altul, la infrastructura militară”, a adăugat el.

 

28-06-2023
08:20

Cel puțin opt morți în urma atacului rusesc de la Kramatorsk

Numărul morților în atacul asupra pizzeriei din Kramatorsk a crescut la opt, a anunțat serviciul de urgență ucrainean. Printre morți se numără trei copii, doi de 15 ani și unul în vârstă de 11 ani.

“Echipele de salvare scotocesc ruinele clădirii distruse şi caută persoane care se află probabil sub dărâmături”, au adăugat autoritățile. 56 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil născut în 2022.

Potrivit poliţiei ucrainene, Rusia a tras două rachete sol-aer S-300 asupra orașului Kramatorsk.

Trei personalităţi columbiene – celebrul scriitor Hector Abad, omul politic Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondentă în Ucraina a cotidianului El Tiempo – au fost uşor rănite în timp ce luau masa în restaurant împreună cu scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat semnat de Abad şi Jaramillo.

Război în Ucraina, ziua 490. Noi bombardamente în Nikopol și Kramatorsk, în cursul serii de marți. Președintele Volodimir Zelenski a precizat că zeci de persoane sunt rănite, iar alți trei oameni au fost uciși. Printre victime se află și un copil.

Război în Ucraina, ziua 490. Noi atacuri lansate de ruși

Atacul din Kramatorsk a avut loc în zona unor restaurante din oraș. Printre răniți se numără și trei cetățeni străini, potrivit autorităților din Ucraina. Aici au fost ucise trei persoane, iar alte 40 au suferit leziuni.

ADVERTISEMENT

”Fiecare astfel de manifestare de teroare ne dovedeşte, iar şi iar, nouă şi întregii lumi că Rusia merită un singur lucru ca rezultat al tot ceea ce a făcut – înfrângerea şi un tribunal, procese corecte şi legale împotriva tuturor criminalilor şi teroriştilor ruşi”, a transmis președintele Zelenski.

Un alt atac a fost lansat asupra orașului Nikopol. Anunțul a fost făcut de șeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, Mykola Lukashuk. Din fericire, în acest caz nu vorbim de victime, ci doar de pagube materiale.

ADVERTISEMENT

„Un incendiu a izbucnit într-o casă particulară ca urmare a bombardamentelor. Pompierii lucrează la fața locului. În total, au fost avariate 7 clădiri rezidențiale și 6 anexe. Salvatorii continuă să investigheze consecințele loviturii. Deocamdată nu există informații despre victime”, a transmis Lukashuk, potrivit zdg.md.

Președintele Aleksandr Lukaşenko a confirmat prezența lui Prigojin în Belarus

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a confirmat, marți, prezența liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în Belarus. Totodată, apropiatul lui Putin a spus cum s-ar fi desfășurat negocierile de pe 24 iunie. Lukașenko ar fi avut o conversație telefonică cu Progojin.

ADVERTISEMENT

Liderul din Belarus l-a avertizat pe acesta cu privire la riscul la care se supune dacă va continua marșul către Moscova, spunându-i că „va fi zdrobit ca un gândac”. „Cel mai periculos lucru, așa cum am înțeles eu, era modul în care ar fi putut evolua situația și consecințele ei.

Acesta a fost cel mai periculos lucru. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Să vorbească cu Prigojin, cu comandanții săi.”, a declarat Aleksandr Lukaşenko cu privire la evenimentele care au avut loc în weekend.

ADVERTISEMENT

„Nu o voi ascunde, a fost dureros să privesc evenimentele care au avut loc în sudul Rusiei. Nu numai pentru mine. Mulți dintre cetățenii noștri le-au luat foarte aproape de inimă. Pentru că există o singură patrie”, a adăugat acesta în timpul unei ceremonii de înmânare a epoleților la Minsk.

Și Vladimir Putin a ținut un nou discurs, marți, 27 iunie, adresat cadrelor militare ale Ministerului Apărării, Gărzii Ruse, FSB, Ministerului Afacerilor Interne și OFS, care au fost prezente în timpul rebeliunii de sâmbătă. Liderul de la Kremlin a ținut un moment de reculegere în memoria militarilor care au murit în acest weekend.

De asemenea, Putin a spus că Rusia a finanțat grupul Wagner. În perioada mai 2022- mai 2023, statul rus ar fi dat 86 de miliarde de ruble (aproximativ un miliard de dolari americani) grupării lui Prigojin.

ADVERTISEMENT