LIVE Actualizat 30-06-2023
10:46

Război în Ucraina, ziua 492. Serviciile de la Kiev spun că FSB a primit ordin să-l omoare pe Prigojin

Război în Ucraina, ziua 492. Ce spun rușii despre atacul din orașul Kramatorsk? Președintele Zelenski a avut două întâlniri importante.
30.06.2023 | 13:21
Razboi in Ucraina ziua 492 Serviciile de la Kiev spun ca FSB a primit ordin sal omoare pe Prigojin
Rebeliunea Wagner din weekend a atras exilul lui Prigojin în Belarus Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
30-06-2023
10:46

Ucrainenii spun că FSB a primit ordin că-ş omoare pe Prigojin

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) a fost însărcinat să-l ucidă șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis Kiril Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei. Prigojin a zburat în exil în Belarus, marți, în baza unui acord care a pus capăt unei scurte revolte, de sâmbătă, a luptătorilor Wagner.

“Evgheni Prigojin se va muta în Belarus în baza unui acord negociat de președintele Lukaşenko, pentru a pune capăt rebeliunii armate împotriva conducerii militare ruse. Șeful Wagner și luptătorii săi nu vor fi urmăriți penal”, a transmis Kremlinul după revoltă, dar autorităţile de la Kiev se îndoiesc că Prigojin va fi cruţat.

30-06-2023
06:58

Aproape 230.000 de soldați ruși uciși de la debutul invaziei. 560 de morți în ultima zi

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat, pe Facebook, ultimul bilanț al pierderilor suferite de inamicii ruși. Astfel, între 24 februarie 2022 și 30 iunie 2023, forțele Kievului au lichidat 228.340 de militari ruși. Dintre aceștia, 560 au fost uciși în ultimele 24 de ore.

În tot acest interval, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 308 elicoptere rusești. Armata de apărare a mai distrus 4.041 (+3 în ultima zi) de tancuri ale armatei ruse, 7.863 (+6) de vehicule blindate, 4.127 (+11) de sisteme de artilerie, 389 (+1) de sisteme de apărare antiaeriană, 630 (+3) de lansatoare multiple de rachete, 6.785 (+5) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.519 (+6) de drone, 1.261 de rachete de croazieră și tehnică specială (569 de unități), conform Ukrinform.net.

Război în Ucraina, ziua 492. Moscova se laudă că a ucis doi generali și zeci de ofițeri la Kramatorsk, potrivit unui anunț al ministerului rus al Apărării făcut în cursul de joi. Mai mult, potrivit oficialilor ar fi fost omorâți și 20 de mercenari.

Război în Ucraina, ziua 492. Ce spun rușii despre atacul din orașul Kramatorsk

„Ca urmare a loviturii din 27 iunie… doi generali care au participat la întâlnire, până la 50 de ofițeri ai Forțelor Armate ale Ucrainei, până la 20 de mercenari și consilieri militari străini au fost fost uciși”, a transmis RIA.

ADVERTISEMENT

Amintim că ucrainenii spun că atacul a fost desfășurat într-o zonă aglomerată, în care se aflau mai multe restaurante și că ar fi vizat civili. Conform Kievului, 12 oameni au murit în urma tragediei, printre care trei copii.

De asemenea, Ucraina a denunțat un alt atac care a vizat civili, în Herson, pe 29 iunie. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin, spune că a fost lovit un centru de ajutoare. Două persoane au fost rănite, iar alte două au murit.

ADVERTISEMENT

Un bombardament a avut loc și în zona Bilozerka din regiunea Herson. Acesta s-a soldat cu uciderea unei bătrâne în vârstă de 71 de ani. Alți doi oameni au fost răniți, iar 12 clădiri au fost serios avariate în urma atacului.

Zelenski s-a întâlnit cu Greta Thunberg și Mike Pence

Joi, 29 iunie, președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu fostul vicepreședinte american Mike Pence și cu activista de mediu Greta Thunberg. Aceștia au discutat despre consecințele distrugerii barajului Kahovka.

ADVERTISEMENT

Vizita fostului vicepreședinte al SUA Mike Pence, candidat din partea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024, a fost neanunțată, potrivit CNN. Acesta susține că va cere, în continuare, sprijin din partea Americii pentru Ucraina.

“Cred că America este liderul lumii libere. Venind aici ca simplu cetățean și având ocazia să văd la fața locului eroismul soldaților ucraineni. Sunt hotărât să continui să solicit, în continuare, un sprijin american puternic pentru prietenii și aliații noștri ucraineni.

ADVERTISEMENT

Libertatea câștigă în Ucraina și acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne păstrăm încrederea în luptătorii curajoși de aici în Ucraina care susțin libertatea și luptă împotriva agresiunii ruse”, a transmis Mike Pence.

ADVERTISEMENT