News

Președintele Joe Biden spune că Ucraina nu este pregătită pentru aderarea la NATO

Președintele Joe Biden a făcut noi declarații cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Kievul nu este pregătit pentru acest pas.
09.07.2023 | 22:31
Presedintele Joe Biden spune ca Ucraina nu este pregatita pentru aderarea la NATO
Președintele Joe Biden, despre aderarea Ucrainei la NATO. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden spune că Ucraina nu ar putea să spere la aderarea la NATO, cel puțin în viitorul apropiat. Liderul american susține că țara aflată în război cu Rusia nu este pregătită în acest sens, având în vedere contextul actual.

Președintele Joe Biden transmite că Ucraina nu poate adera la NATO

Declarația lui Biden a fost făcută în cadrul unui interviu acordat, recent, pentru CNN. Președintele a ținut să puncteze că dacă Ucraina ar deveni membră a NATO, acest lucru ar însemna că toate statele membre ar fi în război cu Kremlinul.

ADVERTISEMENT

De altfel, Joe Biden a amintit că pentru aderarea la NATO este necesar un timp îndelungat. În această perioadă trebuie să fie îndeplinite anumite calificări. „NATO este un proces care necesită ceva timp pentru a îndeplini toate calificările – de la democratizare la o întreagă serie de alte probleme”, a transmis președintele SUA.

„Dar cred că este prematur să spunem, să solicităm un vot, știți, acum, pentru că există alte calificări care trebuie îndeplinite, inclusiv democratizarea și unele dintre aceste probleme”, a adăugat Joe Biden, în cadrul interviului.

ADVERTISEMENT

„Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toţii în război”

Situația este cu atât mai grea pentru Ucraina având în vedere că se află în război. Astfel, îndeplinirea criteriilor de aderare ar putea necesita și mai mult timp. Biden mai spune că cererea pentru un vot în acest sens este prematură.

„Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. De exemplu, dacă am face acest lucru, atunci, ştiţi că suntem hotărâţi să ne angajăm pentru fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO.

ADVERTISEMENT

Este un angajament pe care ni l-am luat cu toţii, indiferent de situaţie. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toţii în război. Am fi în război cu Rusia”, a precizat președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Totodată, liderul american a transmis că situația a fost discutată cu președintele Volodimir Zelenski. Cei doi au stabilit că trebuie să găsească o „cale rațională” pentru ca Ucraina să poată adera la NATO în viitor.

ADVERTISEMENT

Joe Biden mai spune că SUA și aliații NATO vor oferi Kievului ajutorul de care are nevoie în continuare. Amintim că vineri, americanii au anunțat că vor trimite pentru prima dată muniții cu dispersie Ucrainei, care conduce o contraofensivă împotriva Rusiei.

 

ADVERTISEMENT