News

Război în Ucraina, ziua 519. Ruşii au atacat din nou portul Odesa/ Moscova a transmis o notificare Bulgariei

Război în Ucraina, ziua 519. Serviciul de Securitate al Kievului confirmă implicarea în atacul de pe podul Kerci, din octombrie 2022.
27.07.2023 | 22:01
Razboi in Ucraina ziua 519 Rusii au atacat din nou portul Odesa Moscova a transmis o notificare Bulgariei
Război în Ucraina, ziua 519. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-07-2023
19:11

Rusia desfășoară exerciţii militare în zona economică exclusivă a Bulgariei

Moscova a transmis o notificare Bulgariei, precizând că stabilește o zonă de alertă temporară în Marea Neagră, acolo unde sunt efectuate exerciții militare. Potrivit Ministerului Apărării de la Sofia, este vizată inclusiv o parte din zona economică exclusivă a Bulgariei. Anunțul a fost făcut joi de oficialii de la Sofia.

„Aliaţii subliniază că noua zonă vizată de avertizarea Rusiei în Marea Neagră, aflată în zona economică exclusivă a Bulgariei, generează noi riscuri în ceea ce priveşte o eventuală eroare de calcul şi escaladare, precum şi impedimente serioase pentru libertatea de navigaţie”, transmite NATO.

Reprezentanții Minsterului Apărării din bulgaria au adăugat faptul că nu se încalcă normele juridice internaționale. Însă, acțiunile Rusiei „nu sunt considerate bune practici”, conform acestora.

 

27-07-2023
12:11

"Rebelul" Prigojin a fost observat în Sankt-Petersburg

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a fost observat în Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu un oficial african în timpul summitului Rusia-Africa. Identitatea exactă a oficialului nu a putut fi stabilită de către jurnaliști, dar acesta purta un cordon similar cu cel purtat de alți delegați prezenți la summit.

Aceasta reprezintă prima apariție publică a lui Prigojin pe teritoriul Rusiei de la declanșarea revoltei armate luna trecută. În urma acesteia, Prigojin a fost văzut în public doar o singură dată, pe 19 iulie, când a apărut într-un videoclip în Belarus, în care saluta luptătorii Wagner la o bază din Asipovici.

 

 

 

 

27-07-2023
08:43

Ruşii au atacat din nou portul Odesa, o persoană a fost ucisă

Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse au atacat din nou portul Odesa. Un agent de securitate, în vârstă de 44 de ani, a fost ucis într-un atac cu rachetă asupra clădirii administrative, se arată în comunicat.

De asemenea, echipamentul de producție al unuia dintre terminalele de marfă a fost avariat, două maşinării fiind distruse.

Ruşii au tras o rachetă Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră, iar traiectoria acesteia s-a înscris pe o altitudine joasă, fapt care a îngreunat detectarea ei.

 

27-07-2023
07:50

Ucrainenii susțin că progresează în mai multe direcţii

Luptele grele continuă în regiunea  Zaporojie, în special în jurul satului Robotine, unde forțele ucrainene încearcă să străpungă liniile de apărare rusești, puternic minate, potrivit rapoartelor ucrainene și ruse.

“Ne-am apropiat de Robotine. Încă nu am intrat în așezarea propriu-zisă, dar luptele continuă în pozițiile din fața localităţii”, au declarat surse din Brigada 47 Mecanizată, care este implicată în ofensivă, pentru CNN.

De asemenea, forțele ucrainene „înaintează treptat” în direcția Melitopol și Berdiansk, a spus ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar. Mai spre est, Ucraina avansează și își consolidează pozițiile în regiunea Staromaiorsk, a adăugat ea.

Forțele ucrainene au făcut doar progrese teritoriale modeste în sud de când a început contraofensiva, la sfârșitul lunii mai.

Rusia a încercat să atace forțele ucrainene în direcția Kupiansk și Liman, dar Ucraina „a stabilizat situația”, a adăugat Maliar, spunând că este o încercare a Rusiei de a deturna trupele Kievului din zona Bahmut. De asemenea, Statul Major al Armatei Ucrainene a anunțat miercuri că Rusia a încercat să efectueze un atac în direcția Liman, dar a fost împiedicată.

În regiunea Donețk rușii au suferit „pierderi grele de echipamente și forță militare”, a mai spus Maliar.

Război în Ucraina, ziua 519. Kievul a recunoscut, miercuri, implicarea în atacul de pe podul din Crimeea, din octombrie 2022. Anunțul a fost făcut de Serviciul de Securitate din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 519. SBU recunoaște implicarea Kievului în atacul de pe podul Kerci

Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a vorbit despre eveniment ca fiind „una dintre realizări”. „Ofițerii SBU au distrus inamicul în cele mai fierbinți puncte și fac totul ca să elibeteze teritoriul cât mai curând posibil. Distrugerea podului din Crimeea este una dintre realizările noastre”, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT

Și ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar, vorbea la începutul lunii iulie despre faptul că Ucraina a fost responsabilă pentru atac. Amintim că o parte a podului Kerci a fost explodat din cauza unei bombe care ar fi fost ascunsă într-un container maritim.

Sunt căutate alternative terestre pentru transportul cerealelor din Ucraina

SUA a anunțat că sunt luate în considerare căi terestre alternative pentru a rezolva problema privind transportul de cereale din Ucraina. „Lucrăm cu partenerii din EU, lucrăm cu Ucraina și alți parteneri europeni ca să vedem dacă sunt alte moduri pentru ca grâul să ajungă pe piață pe cale terestră.

ADVERTISEMENT

Dar nu este foarte eficient. Cel mai bun mod pentru ca aceste cereale să ajungă pe piață este pe cale maritimă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate american, John Kirby.

Mai multe rachete rusești au fost lansate în vestul Ucrainei și spre capitală

Miercuri, în jurul orei 13:00, ucrainenii au doborât două rachete de croazieră rusești Kalibr, lansate din Marea Neagră. Forțele Aeriene presupun că acestea ar fi fost lansate de pe un submarin.

ADVERTISEMENT

În Antonovka, regiunea Herson, o femeie de 72 de ani a fost ucisă în urma bombardamentelor. Soțul ei, în vârstă de 74 de ani, a suferit răni, au informat, miercuri, 26 iulie, autoritățile ucrainene.

Totodată, în cursul serii de miercuri, Ucraina a transmis un avertisment referitor la faptul că mai multe rachete rusești au fost lansate în vestul țării și spre capitală. Este vorba de regiunile Hmelnițki și Kirovohrad, conform CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit forțelor aeriene, au fost raportate mai multe explozii. Mai mult, conform sursei citate, „un grup de rachete se deplasează de-a lungul graniței cu Moldova în direcția regiunii Hmelnițki”.

 

ADVERTISEMENT