LIVE Actualizat 28-07-2023
13:00

Război în Ucraina, ziua 520. Kievul anunță că avansează în direcţiile Melitopol şi Berdiansk

Război în Ucraina, ziua 520. Atac masiv inițiat de Kiev. Localitatea Staromaiorske, din Donețk, a fost eliberată de forțele ucrainene.
28.07.2023 | 15:52
Razboi in Ucraina ziua 520 Kievul anunta ca avanseaza in directiile Melitopol si Berdiansk
Război în Ucraina, ziua 520. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
28-07-2023
13:00

Viktor Orban susține că Ucraina a fost ajutată până acum cu 70 de miliarde de euro

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat într-un interviu acordat radioului public că războiul din Ucraina nu poate fi rezolvat pe câmpul de luptă, ci doar prin diplomație și discuții. El consideră că primul pas ar trebui să fie o încetare imediată a focului, iar Ungaria trebuie să fie perseverentă în susținerea păcii.

„Dacă ne dau afară pe fereastră trebuie să ne întoarcem pe uşă, iar dacă ne împing pe uşă afară trebuie să ne întoarcem pe fereastră”, a subliniat Orban. El susține că războiul a fost foarte scump și că Ucraina a rămas fără bani și abia supraviețuiește. De asemenea, Orban crede că armata ucraineană este operațională numai datorită banilor occidentali.

„Sunt două întrebări: una se referă la decizia președintelui Statelor Unite cu privire la cât timp să cheltuiască miliarde aici, în Europa de Est, iar cealaltă este cât de mult mai poate susține Europa”, a spus el.

“Cat timp putem rezista cand economia europeana este în necaz și nu vedem sfârșitul războiului? Am dat deja peste 70 de miliarde de euro, dar nu știm cum au fost cheltuite”, a subliniat Orban, care a repetat că războiul din Ucraina împovărează economia mondială. 

28-07-2023
08:17

Ucraina: Contraofensiva avansează în direcţiile Melitopol şi Berdiansk

La începutul lunii iunie, armata ucraineană a lansat o contraofensivă majoră pentru a împinge forțele ruse din teritoriul aflat sub controlul lor în sudul și estul ţării, dar contraofensiva a adus până acum doar un succes modest Kievului. Au fost eliberate mai multe sate și dealuri de lângă Bahmutul complet distrus, centrul luptei din estul Ucrainei, din prima jumătate a anului.

În plus, acum, forțele ucrainene avansează treptat în direcția Melitopol și Berdiansk, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. În est, Ucraina avansează și își consolidează pozițiile în regiunea Staromaiorsk, a adăugat ea.

Miercuri, armata rusă a anunțat că a respins un atac major ucrainean în apropiere de Orihiv, în al doilea sector al câmpului de luptă sudic, la care au participat sute de militari.

Forțele Moscovei desfășoară o ofensivă în nord-est, unde susțin că în aceste zile au avansat în direcția Liman, iar marți au capturat satul Serhiivka.

Război în Ucraina, ziua 520. Kievul a anunțat, joi seara, că a fost recucerită o localitate din Donețk. Forțele ucrainene au lansat un atac masiv în sudul țării, în apropierea liniei de front din Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 520. Localitatea Staromaiorske a fost eliberată

În urma acestuia, localitatea Staromaiorske a fost eliberată. Anunțul a fost făcut de președintele Volodimir Zelenski care a postat un filmuleț în care soldații confirmă rezultatul contraofensivei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un comandant rus al unui batalion a recunoscut pierderea localității. „Trupele Kievului au cucerit metodic satul, scoţând personalul din adăposturile lor şi transformând aceste adăposturi în grămezi de moloz”, a transmis comandantul, Aleksandr Hodakovski, potrivit news.ro. Acesta a catalogat pierderea zonei drept “o lovitură pentru orgoliul nostru militar”.

„Imaginile geolocalizate în care se vede cum forțele ucrainene capturează prizonieri din Regimentul 247 Gardă de Asalt Aerian (VDV) (Divizia a 7-a VDV) în Staromaiorske (9 km la sud de Velika Novosilka) arată că trupele ucrainene au avansat până în partea de nord-est a așezării.

ADVERTISEMENT

Oficialii militari ucraineni au confirmat că forțele ucrainene au avut succes în apropiere de Staromaiorske, iar purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, maiorul Valerii Șerșen, a raportat că unitățile de asalt ucrainene au avansat de-a lungul liniei de front în apropiere de Staromaiorske pe un front de o jumătate de kilometru în lățime și 750 de metri în adâncime.”, a transmis, joi, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Regiunea Zaporojie a fost din nou bombardată

Pe de altă parte, regiunea Zaporojie a fost din nou bombardată de ruși, joi seara. Din fericire, nu au fost raportate victime, conform guvernatorului Iurii Malașko, ci doar pagube materiale însemnate.

ADVERTISEMENT

„Inamicul a lovit un oraș pașnic cu multe mii de locuitori, pentru că suferă pierderi. Specialiștii lucrează deja pentru a face față consecințelor atacului terorist asupra orașului. Nu am primit nicio informație despre victime”, a transmis Malașko.

Situația a fost diferită în Novoosinove, acolo unde în urma unui atac au fost răniți cinci civili. Este vorba despre trei femei și doi bărbați. Bombardamentele au avut loc în jurul orei 21:00.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul regiunii spune că una dintre femei a suferit leziuni grave, fiind transportată la spital. „Rușii au lovit o clădire rezidențială privată”, a adăugat guvernatorul Oleh Siniehubov.

ADVERTISEMENT