LIVE Actualizat 01-08-2023
19:52

Război în Ucraina, ziua 524. Moscova, atacată din nou cu drone / Elicoptere belaruse au încălcat spațiul aerian polonez

Război în Ucraina, ziua 524.Reprezentanții din aproximativ 40 de state vor participa la o reuniune informală în Arabia Saudită.
01.08.2023 | 22:49
Razboi in Ucraina ziua 524 Moscova atacata din nou cu drone  Elicoptere belaruse au incalcat spatiul aerian polonez
Război în Ucraina, ziua 524. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
01-08-2023
19:52

Două elicoptere belaruse au invadat spațiul aerian polonez

Două elicoptere belaruse au invadat spațiul aerian polonez și au survolat satul de frontieră Bialowieza. Aceste fotografii au fost realizate de Eliza Kowalczyk, rezidentă a localității.

Anchetatorii independenți au constatat că elicopterele Mi-24 și Mi-8 au zburat la aproximativ trei kilometri adâncime pe teritoriul polonez.

Ministerul polonez de Externe a protestat vehement și a cerut părții belaruse să ofere imediat o explicație detaliată a incidentului.

 

01-08-2023
14:16

Lukaşenko spune că i-a oprit pe cei din Wagner să intre în Polonia

Președintele belarus Alexander Lukașenko a luat în derâdere Polonia, legat de prezența mercenarilor ruși Wagner pe teritoriul ţării sale.

Lukașenko a spus că Varșovia ar trebui să-i mulțumească pentru că i-a ținut sub control pe aceşti luptători după luna iunie, când aceştia s-au mutat în Belarus și au început să antreneze armata țării. Această mișcare a determinat Polonia să mute peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță.

Agenția de belarusă de presă Belta l-a citat pe Lukașenko spunând că polonezii „ar trebui să se roage să ținem de luptătorii Wagner aici și să avem grijă de ei”

“Altfel, dacă nu eram noi, ar fi pătruns și călcat în picioare Rzeszow și Varșovia. Așa că nu ar trebui să ne învinovățească, ci să ne mulțumească”, a adăugat Lukașenko. 

01-08-2023
11:03

Medic ucis în bombardamentele asupra unui spital, la Herson

Autoritățile ucrainene au anunțat că un medic a fost ucis într-un atac rusesc asupra unui spital din Herson. În urma atacului a fost rănită și o asistentă.

„Astăzi, la 11:10, inamicul a lansat un alt atac asupra locuitorilor paşnici ai comunităţii noastre”, a scris şeful administraţiei militare din Herson, Roman Mrociko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Acesta a adăugat că medicul lucra doar de câteva zile în spital.

În urma bombardamentelor a fost afectată şi secţia de chirurgie al spitalului.

01-08-2023
07:55

Moscova, atacată din nou cu drone

Ministerul rus al Apărării a anunțat că un alt atac cu dronă al „regimului terorist de la Kiev” asupra Moscovei a fost împiedicat marți dimineața.

Apărarea antiaeriană rusă a doborât toate dronele, cu excepția uneia care a lovit etajul 21 al unui zgârie-nori din Moscova, un complex de clădiri de birouri.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat că același zgârie-nori a fost lovit în urmă cu câteva zile, dar că nimeni nu a fost rănit, ci s-au consemnat doar pagube materiale. 

„Aproximativ 150 de metri pătrați ai fațadei au fost deteriorați”, a anunțat Sobianin.

01-08-2023
07:47

Atac asupra Harkovului, un cămin studenţesc a fost avariat

Oficialii din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, au anunțat că în timpul nopții, părți populate ale orașului au fost atacate de drone și că două etaje ale unui cămin studențesc au fost distruse.

Șeful poliției din regiunea Harkov, Volodimir Timoşko, a subliniat că au avut loc două atacuri separate, unul asupra unui cămin studențesc, iar celălalt în centrul orașului, în timp ce primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a vorbit despre trei atacuri.

Din fericire, căminul era gol în momentul impactului, în timp ce o persoană a fost rănită în centrul orașului.

Război în Ucraina, ziua 524. Uniunea Europeană se așteaptă ca reprezentanții a aproximativ 40 de state să participe la sfârșitul săptămânii la o reuniune informală în Arabia Saudită pentru a discuta despre modalitățile de a obține pacea în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 524. Reuniune la nivel înalt în Arabia Saudită

Potrivit presei ucrainene, țările vor fi reprezentate la reuniunea din Arabia Saudită la nivel de consilieri de securitate națională – la fel ca la precedenta reuniune de la Copenhaga din iunie. De asemenea, va fi prezent și un reprezentant al UE. Este puțin probabil ca Rusia să se alăture discuției.

ADVERTISEMENT

“Această reuniune este o oportunitate pentru noi contacte cu partenerii noștri globali și cu Ucraina pe tema formulei de pace ucrainene, cu scopul de a convoca un summit global pentru pace”, au subliniat sursele Europa Press de la Bruxelles.

Acestea au reiterat sprijinul UE pentru “formula de pace” ucraineană, inclusiv pentru convocarea unui summit relevant: “Orice inițiativă care vizează obținerea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina ar trebui să se bazeze pe respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”.

ADVERTISEMENT

Wall Street Journal a relatat anterior despre reuniunea care va avea loc în Arabia Saudită, la Jeddah, în perioada 5-6 august. Informația a fost confirmată ulterior de șeful biroului prezidențial, Andrii Ermak.

Oficialii ucraineni și occidentali speră că aceste eforturi ar putea culmina cu un summit de pace în cursul acestui an, la care liderii mondiali vor semna principii comune pentru a pune capăt războiului.

ADVERTISEMENT

“Formula de pace” a lui Zelenski

Sursele agenției Bloomberg susțin că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea veni la New York în septembrie pentru a participa la evenimentele din săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU. Potrivit acestora,  Zelenski ar putea prezenta personal “formula de pace”, un plan în zece puncte pentru a pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Kievul insistă că un summit privind “formula de pace” ar putea avea loc și în timpul Adunării Generale a ONU. Dar, adaugă Bloomberg, unii dintre aliații Ucrainei se opun din motive logistice. O altă opțiune discutată este o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea include Rusia, dar încă nu au fost luate decizii finale.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe președintele rus, interlocutorii Bloomberg nu se așteaptă ca acesta să participe la săptămâna la nivel înalt a ONU, subliniind că deplasările sale în străinătate au fost restricționate semnificativ de la emiterea mandatului de arestare de către Curtea Penală Internațională.

 

ADVERTISEMENT