LIVE Actualizat 03-08-2023
14:34

Război în Ucraina, ziua 526. România primește 30 de nave ucrainene pe Dunăre / Kievul cere alte sute de tancuri

Război în Ucraina, ziua 526. Volodimir Zelenski stabilește prioritățile ambasadorilor ucraineni în străinătate, în contextul unui nou ciclu electoral.
03.08.2023 | 17:17
Razboi in Ucraina ziua 526 Romania primeste 30 de nave ucrainene pe Dunare  Kievul cere alte sute de tancuri
Război în Ucraina, ziua 526. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
03-08-2023
14:34

Ucraina cere sute de tancuri noi pentru a continua contraofensiva

Ucraina face un nou apel către statele din occident. Kievul spune că, pentru a-şi putea continua contraofensiva împotriva trupelor ruse, armata sa are nevoie de sute de blindate, de mai multe sisteme de apărare antiaeriană şi de avioane de luptă F-16.

“Pentru ca operaţiunile noastre să aibă succes, avem nevoie de suficiente trupe mecanizate. Nu vorbim despre 10-15 tancuri, ci despre alte 100-300“, a precizat principalul colaborator al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, scrie Agerpres.

În plus, oficialul de la Kiev a mai spus că, pentru a lovi bazele logistice ale armatei ruse, armata ucraineană are nevoie de rachete cu rază lungă de acţiune. Podoliak a precizat că Rusia are un avantaj al forţelor aeriene. O astfel de situaţie s-ar putea schimba prin instalarea de noi sisteme antiaeriene şi cu ajutorul unor avioane F-16.

03-08-2023
14:30

România va autoriza intrarea a 30 de nave din porturile ucrainene de la Dunăre

Situația extrem de gravă din porturile ucrainene de la Dunăre, apărută după ultimele bombardamente ale rușilor, aduce măsuri importante din partea autorităților române.

Joi, oficialii români au declarat că, până vineri, vor permite trecerea prin vamă a unui număr de până la 30 de nave care aşteaptă să intre în România din porturile ucrainene de la Dunăre. Este un semn că schimburile comerciale nu s-au oprit, în ciuda atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene, transmite Sky News.

Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre. În două zile vom autoriza aproximativ 30 de nave, cel puţin 12, dacă nu 14, astăzi iar restul mâine“, a spus Florin Uzumtoma, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi. 

Potrivit aceluiași oficial, în lunile mai şi iunie, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a autorizat un număr record de nave care au venit din porturile interioare ale Ucrainei, fiind vorba de peste 477 de nave pe lună.

 

Război în Ucraina, ziua 526.Președintele Volodimir Zelenski a sugerat ambasadorilor ucraineni orientări privind activitățile diplomatice în străinătate, în contextul în care începe un nou ciclu electoral în țări cheie. Acest lucru a fost menționat în discursul liderului de la Kiev în timpul unei întâlniri cu șefii instituțiilor diplomatice străine ale Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 526. Zelenski, în dialog cu ambasadorii “deciziilor pe care le așteptăm”

Șeful statului a menționat că, pe parcursul lunii august, Ucraina ar trebui să se pregătească pentru ca “noul sezon politic” din lume să devină pro-ucrainean.

ADVERTISEMENT

“Perioada din septembrie până în decembrie va fi o perioadă de decizii foarte responsabile atât pentru Ucraina, cât și pentru întreaga Europă și, fără îndoială, pentru securitatea întregii lumi.

Trebuie să pregătim astfel decizia acestei jumătăți de an, astfel încât fiecare să fie a noastră, galben-albastră, ucraineană, națională”, a subliniat el.

ADVERTISEMENT

Zelenski a adăugat că ambasadorii din Ucraina sunt în același timp ambasadorii “deciziilor pe care le așteptăm, le pregătim, le umplem de conținut” și a citat cinci orientări principale pentru activitatea lor.

Primul reper este “formula păcii”, care, potrivit șefului statului, devine nu doar ucraineană, ci globală. El i-a îndemnat pe ambasadori să colaboreze cu societatea și autoritățile din țările lor pentru a le face cunoscute “formula păcii” și a o susține public, acordând o atenție deosebită statelor din Sudul Global.

ADVERTISEMENT

A doua prioritate este reprezentată de arme și sancțiuni. În acest context, Zelenski a cerut diplomaților să contribuie la livrarea de ajutor militar către Ucraina și la coproducția acestuia, să sprijine înăsprirea sancțiunilor asupra Moscovei și să contracareze încercările rusești de a perturba acest ajutor.

Zelenski cere rezultate concrete din partea ambasadorilor

Președintele a numit integrarea Ucrainei în UE și NATO, garanțiile de securitate și politica de vecinătate ca fiind a treia prioritate. Aici, șeful statului i-a îndemnat pe ambasadori să promoveze deschiderea negocierilor de aderare la UE și să pună bazele unei invitații la Alianță până în decembrie. De asemenea, aceștia ar trebui să implice mai multe țări în angajamentele de securitate, declarație încheiată în marja summitului NATO de la Vilnius.

ADVERTISEMENT

A patra prioritate a fost economia, redresarea și transformarea. Aici, Zelenski cere rezultate concrete din partea ambasadorilor în ceea ce privește implicarea mediului de afaceri în redresarea Ucrainei.

Zelenski a numit a cincea prioritate “poporul nostru – atât în Ucraina, cât și în străinătate”. El i-a îndemnat pe diplomați să ia legătura cu comunitățile ucrainene din țările lor și să faciliteze întoarcerea acestora în Ucraina.

ADVERTISEMENT