LIVE Actualizat 22-08-2023
07:55

Război în Ucraina, ziua 545. Un nou atac cu rachete și drone al rușilor

Război în Ucraina, ziua 545. Grecia se alătură coaliției aeriene pentru pregătirea piloților ucraineni pe F-16, anunță președintele Zelenski.
22.08.2023 | 10:54
Razboi in Ucraina ziua 545 Un nou atac cu rachete si drone al rusilor
Război în Ucraina, ziua 545. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
22-08-2023
07:55

Un nou atac cu rachete și drone al rușilor

Noi atacuri ale rușilor au ucis cel puțin o persoană în Zaporojie. Un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost ucis și un alt bărbat a fost rănit după ce regiunea Zaporojie a fost atacată din nou cu rachete și drone.

Într-o postare Telegram, șeful administrației militare din Zaporojie, Yurii Malashko, a declarat că regiunea a fost lovită de 96 de ori de rachete și obuze în ultimele 24 de ore. Casele au fost avariate în oraș în urma loviturilor cu rachete și drone, iar pompierii au stins ulterior un incendiu în Zaporojie, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Rusia a atacat, de asemenea, mai multe orașe de pe linia frontului, folosind artilerie, mai multe lansatoare de rachete și avioane, a adăugat Malashko. De asemenea, peste 20 de case și elemente de infrastructură electrică au fost avariate după ce rachetele rusești au lovit marți orașul Kryvyi Rih, a declarat un oficial local. Un bărbat în vârstă a suferit tăieturi ușoare la față în timpul atacului, a declarat șeful consiliului de apărare al orașului, Oleksandr Vilkul.

Război în Ucraina, ziua 545. Președintele Vladimir Zelenski a anunțat luni, după discuții cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, că Grecia s-a alăturat așa-numitei coaliții aeriene.

Război în Ucraina, ziua 545. Forțele ucrainene, sprijinite de autoritățile elene

“Astăzi avem un rezultat important pentru coaliția aviatică: Grecia va participa la antrenamentul piloților noștri pe F-16”, a anunțat Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă, susținute la Atena.

ADVERTISEMENT

El i-a mulțumit premierului grec pentru “disponibilitatea de a ajuta mai mult la apărarea libertății noastre”: “Suntem recunoscători că va exista un sprijin din partea Greciei în domeniul apărării pentru Ucraina. Echipele noastre discută despre cele mai importante detalii”.

Se știe că piloții ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane de luptă F-16 în Danemarca. Aceasta țară, precum și Olanda, au anunțat în weekend decizia de a preda aceste avioane Kievului după finalizarea pregătirii.

ADVERTISEMENT

Anterior, ministrul danez al apărării, Jakob Elleman-Jensen, l-a criticat pe ambasadorul rus la Copenhaga, Vladimir Barbin, care a calificat transferul avioanelor de luptă F-16 către Ucraina drept o “escaladare a conflictului”.

La jumătatea lunii iulie, 11 țări partenere împreună cu Ucraina au semnat un memorandum care definește condițiile de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.

ADVERTISEMENT

Josep Borell, anunț important

Josep Borrel a anunțat recent că “se lucrează” la o reuniune la nivel înalt privind pacea în Ucraina. Oficialul european a declarat acest lucru, după cum relatează “European Pravda” cu referire la Europa Press, în timpul unui discurs susținut luni în orașul Santander.

Potrivit înaltului reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, o nouă reuniune pentru a discuta “formula de pace” din Ucraina ar putea avea loc în timpul săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la sfârșitul lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Aceasta ar fi o continuare a unei reuniuni care a avut loc la începutul lunii august la Jeddah, în Arabia Saudită, la care au participat peste 40 de țări, despre care Borrell a spus că a fost un alt pas făcut de Ucraina pentru a determina comunitatea internațională să pună presiune asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”.

ADVERTISEMENT