LIVE Actualizat 25-08-2023
21:10

Război în Ucraina, ziua 548. Toate cele 10 victime și cutia neagră a avionului prăbușit al lui Prigojin, găsite. Update

Război în Ucraina, ziua 548. Monumente și clădiri din întreaga lume, iluminate în culorile albastru și galben pentru a marca independența țării
25.08.2023 | 22:45
Razboi in Ucraina ziua 548 Toate cele 10 victime si cutia neagra a avionului prabusit al lui Prigojin gasite Update
Război în Ucraina, ziua 548. Colosseumul luminat în culorile Ucrainei Sursa foto: MFA of Ukraine via X.com
ADVERTISEMENT
25-08-2023
21:10

Victimele aflate în avionul lui Prigojin au fost găsite

Rușii au anunțat, vineri, că au fost găsite toate corpurile victimelor care erau în avionul prăbușit al lui Prigojin. Este vorba de cele zece persoane aflate la bord. De asemenea, a fost găsită și cutia neagră a avionului prăbușit.

Șeful grupului Wagner a fost identificat după un deget lipsa de la o mână, potrivit canalului Telegram VchK-OGPU. Și telefonul său a fost descoperit în zona locului în care s-a prăbușit avionul, miercuri.

„Corpurile celor zece victime au fost găsite la locul accidentului de avion. Sunt în curs analize genetice moleculare pentru stabilirea identităţii lor. Recorderele de zbor au fost preluate de anchetatori şi este în curs o examinare detaliată a locului”, a transmis comisia de anchetă.

25-08-2023
07:52

Rușii susțin că au oprit un atac masiv asupra Crimeii

Apărarea antiaeriană a Rusiei a distrus vineri dimineața 42 de drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Nouă drone au fost doborâte, iar alte 33 au fost blocate de echipamente de război electronic și s-au prăbușit fără să-și atingă țintele, a transmis ministerul de la Moscova.

„Peste noapte, a fost împiedicată o încercare a regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu drone pe teritoriul Federației Ruse”, se arată în anunțul ministerului, postat pe rețeaua Telegram.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, a anunţat că mai multe aparate au fost doborâte în larg, în zona Capului Chersonesos, situat în sud-vestul peninsulei, la aproximativ zece kilometri de Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră. “Nu a existat nicio pagubă la infrastructuri civile”, a anunţat Mihail Razvojaiev.

Sărbătoarea națională celebrează independența Ucrainei față de fosta Uniune Sovietică în 1991, dar anul acesta a marcat, de asemenea, 18 luni de când invazia la scară largă a lui Vladimir Putin a aruncat țara într-un război pentru supraviețuire.

Război în Ucraina, ziua 548. Lumea întreagă a celebrat independența Ucrainei

Joi, Ministerul ucrainean de Externe a postat pe Twitter fotografii ale unor obiective turistice, inclusiv Burj Khalifa din Dubai și Colosseumul din Roma, care s-au iluminat în culorile Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a publicat o declarație de solidaritate cu Ucraina, cu ocazia celei de-a 32-a aniversări a independenței.

“Statele Unite sunt solidare cu Ucraina în momentul în care aceasta sărbătorește cea de-a 32-a aniversare a independenței sale. Poporul ucrainean a inspirat lumea prin curajul și hotărârea de a-și apăra dreptul de a trăi într-o țară suverană, democratică și liberă.

ADVERTISEMENT

În ultimele 18 luni, Rusia a purtat un război pe scară largă, neprovocat și condamnabil împotriva Ucrainei. Războiul ales de Kremlin a ucis mii de ucraineni nevinovați, a strămutat alte milioane de oameni și a provocat în mod deliberat teroare și traume bărbaților, femeilor și copiilor din Ucraina.

Cu toate acestea, poporul ucrainean rămâne de neclintit, iar Ucraina ripostează cu curaj pentru a-și recâștiga teritoriul suveran și pentru a-și proteja cetățenii.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii sunt mândre să fie alături de Ucraina și vom continua să ne asigurăm că aceasta tot ce îi trbuie pentru a lupta pentru libertatea sa”, se arată în mesajul lui Austin, citat de The Guardian.

Președintele Zelenski a transmis de la primele ore un mesaj ”oamenilor liberi” ai Ucrainei. “La mulți ani de Ziua Independenței Ucrainei! Ziua celor liberi, puternici și demni. Ziua celor egali. Bărbați și femei ucraineni. Din întreaga noastră țară. În această luptă, toată lumea contează. Pentru că lupta este pentru ceva care este important pentru toată lumea. O Ucraină independentă”, a scris Zelenski pe X.com.

ADVERTISEMENT

Ucraina a marcat Ziua Independenței cu primul raid în Crimeea

Forțele armate ucrainene au marcat ziua independenței țării cu un raid naval în Crimeea ocupată, iar Volodimir Zelenski i-a lăudat pe ucraineni pentru sfidarea și curajul care le-au adus sprijin global în conflictul cu Rusia.

Sărbătoarea națională celebrează independența Ucrainei față de fosta Uniune Sovietică în 1991, dar anul acesta a marcat, de asemenea, 18 luni de când invazia lui Vladimir Putin a aruncat țara într-un război pentru supraviețuire.

Trupele ucrainene au debarcat în vârful vestic al Crimeei, în apropiere de satul Olenivka, în primele ore ale zilei de joi, potrivit serviciilor de informații ale apărării de la Kiev. Ei s-au luptat cu trupele rusești și au ridicat un steag ucrainean, înainte ca toți să se întoarcă în siguranță acasă, a precizat aceasta într-un comunicat.

Este prima dată când se știe că forțele ucrainene au debarcat în Crimeea de când Putin a ordonat forțelor sale să treacă granița anul trecut. Acestea au trebuit să ocolească apărarea rusă într-o călătorie lungă prin Marea Neagră, iar apoi să scape din nou după o încăierare.

SUA vor începe în octombrie antrenamentul piloților ucraineni de F-16

În timpul briefingului de joi de la Pentagon, generalul de brigadă Pat Ryder a declarat că SUA vor începe antrenamentul piloților ucraineni de F-16 în octombrie.

“După pregătirea în limba engleză pentru piloți în septembrie, se așteaptă ca antrenamentul de zbor cu F-16 să înceapă în octombrie la baza Morris Air National Guard din Tucson, Arizona, facilitat de aripa 162 a Gărzii Naționale Aeriene”, a declarat Ryder.

“Deși nu avem cifre specifice de împărtășit în acest moment în ceea ce privește numărul de ucraineni care vor participa la acest antrenament, anticipăm că acesta va include mai mulți piloți și zeci de specialiști în mentenanță.

Știm că, pe măsură ce danezii și olandezii se pregătesc să antreneze acești piloți, la un moment dat, în viitor, capacitatea va fi atinsă”, a mai spus Ryder despre piloții ucraineni care ar urma să urmeze cursuri de pregătire pentru avioane de luptă F-16.

ADVERTISEMENT