LIVE Actualizat 28-08-2023
10:59

Război în Ucraina, ziua 551. Zelenski spune că Ucraina ar fi părăsită de aliaţi dacă ar ataca Rusia

Război în Ucraina, ziua 551. Tot mai mulți ruși vor să-l răzbune pe Prigojin. Moscova anunță confirmarea decesului său prin teste ADN
28.08.2023 | 13:59
Razboi in Ucraina ziua 551 Zelenski spune ca Ucraina ar fi parasita de aliati daca ar ataca Rusia
Memorialuri pentru Prigojin, semnalate în mai multe orașe din Rusia Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
28-08-2023
10:59

Ucraina anunță noi câștiguri în sudul țării

Ucraina anunță mai multe câștiguri de-a lungul liniei sudice a frontului. Forțele ucrainene par să facă noi progrese de-a lungul liniei sudice a frontului, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Maliar a declarat că trupele televiziunii naționale se deplasează la sud-est de satul eliberat Robotyne către așezările Novodanylivka, Novoprokopivka și Ocheretuvate din regiunea Zaporizhzhia. ”Inamicul își aruncă toate forțele în aceste zone pentru a nu preda pozițiile ocupate”, a declarat Maliar.

În rest, în est ”luptele grele” continuă, în special în jurul Kupiansk, Lyman, Avdiivka, Mariinka și orașul bătut Bakhmut, a spus Maliar. “Bakhmut este o zonă foarte fierbinte. Avem avansuri săptămânale spre est, treptate, dar constante. Inamicul atacă pe flancul nordic, vor să recupereze pozițiile pe care le-am luat. Pentru asta luptăm acum”, a completat oficialul ucrainean.

Forțele ucrainene au eliberat încă un kilometru pătrat în jurul lui Bakhmut, ducând suprafața totală recapturată în apropierea orașului la 44 de kilometri pătrați, potrivit oficialilor de la Kiev. Maliar a mai spus că luptele continuă în satul Klishchiivka și forțele ucrainene avansează în zona Orikhovo-Vasylivka, la nord-vest de Bakhmut.

Între timp, în nord-estul Kupiansk și în apropiere de Lyman, ”rușii adună noi forțe… se regrupează, încearcă să-și folosească cele mai bune unități, unitățile de asalt aerian”, a concluzionat Maliar.

28-08-2023
08:57

Doi morţi într-un atac rusesc în regiunea Poltava

Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite într-un atac cu rachetă al rușilor rusesc asupra unui sat din regiunea centrală a Ucrainei Poltava, a declarat Andrei Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean. El susține că impactul a provocat o explozie la fabrica de ulei din satul Hoholeve.

“Oamenii lucrau în schimbul de noapte”, a spus Iermak, care a postat fotografii care arată cisterne înghiţite de flăcări şi structuri metalice distruse ale uzinei.

Rusia a lansat lovituri toată noaptea asupra Ucrainei, ucigând cel puţin o altă persoană în regiunea Herson din sudul ţării şi avariind locuinţe şi infrastructură în Krivoi Rog şi în apropiere de Nikopol.

28-08-2023
07:45

Zelenski: "Vom rămâne singuri dacă vom ataca teritoriul Rusiei"

Coaliţia care ajută Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse nu ar sprijini Kievul dacă ar transfera ostilitățile pe teritoriul Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cred că este un risc mare, cu siguranță vom rămâne singuri”, a spus acesta într-un interviu acordat presei naționale, care l-a întrebat dacă este timpul să atace teritoriul Rusiei. Zelenski a subliniat că relațiile cu aliații sunt cruciale în sprijinirea Ucrainei în lupta sa de eliberare a propriului teritoriu.

În ultimele luni s-a înregistrat însă o creștere a atacurilor pe teritoriul rus, oficialii de la Moscova afirmând că dronele și bombardamentele ucrainene sunt responsabile pentru atacurile care în anumite cazuri au rănit sau chiar au ucis civili.

Oficialii de la Kiev au făcut aluzie la responsabilitatea Ucrainei pentru aceste incidente, dar Ucraina refuză în general să-și asume responsabilitatea explicită pentru atacurile peste graniță. Totuşi, Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu drone asupra bazelor ruseşti din Crimeea, promițând mai multe astfel de acţiuni.

Război în Ucraina, ziua 551. În Rusia, se întețește furia și se înmulțesc întrebările legate de cauzele care au dus la prăbușirea avionului lui Evgheni Prigojin la începutul săptămânii.

Război în Ucraina, ziua 551. Crește furia legată de moartea lui Prigojin

Monumente comemorative spontane au apărut în toată Rusia, relatează AFP. Pe strada Varvarka din Moscova, chiar lângă Kremlin, oamenii au păstrat un moment de reculegere în fața unui rând de trandafiri roșii și unor fotografii ale șefului Wagner. Presa locală a declarat că aproximativ 50 de persoane s-au adunat acolo la un moment dat, în cursul zilei de duminică.

ADVERTISEMENT

“A fost ucis”, a spus un bărbat care purta un tricou marcat cu litera “Z” – un simbol care reprezintă ofensiva Rusiei în Ucraina. “A fost ucis de dușmanii săi. Nu vom spune cine. Ancheta va dezvălui. Dar sperăm că răzbunarea îi va ajunge din urmă pe cei care au comis această crimă.”

Renat, un alt bărbat aflat în fața memorialului a declarat că “Prigojin avea o mulțime de dușmani în țara noastră, în străinătate, în Ucraina și în Africa”.

ADVERTISEMENT

Alte memorialuri au fost semnalate în întreaga țară, în orașe precum Perm și Sankt Petersburg – fosta capitală imperială a Rusiei și locul de naștere al lui Prigojin, relatează The Guardian.

Testele genetice au confirmat moartea lui Prigojin

Testele genetice au confirmat identitatea celor 10 persoane care au murit miercuri într-un accident de avion, inclusiv pe cea a șefului Wagner, a anunțat comisia de anchetă din Rusia, relatează Associated Press.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al comitetului, Svetlana Petrenko, a declarat că, în urma testelor medico-legale, toate cele 10 corpuri recuperate la locul accidentului au fost identificate, iar identitățile lor “sunt conforme cu documentele de zbor“. Nu a făcut referire în declarația ei la niciun detaliu legat de cauza accidentului.

“Au fost finalizate examinările molecular-genetice ca parte a anchetei privind accidentul aviatic din regiunea Tver”, a declarat Petrenko.

ADVERTISEMENT

“Conform rezultatelor acestora, au fost stabilite identitățile tuturor celor 10 victime, acestea corespund listei menționate în documentele de zbor.”

Moartea lui Evgheni Prigojin, în vârstă de 62 de ani, vine la doar două luni după ce a organizat o revoltă împotriva armatei ruse,. Rebeliunea a durat o zi, iar președintele Vladimir Putin a calificat-o drept “trădare”.

Pentru a pune capăt revoltei armate, Kremlinul a ajuns la un acord cu Prigojin acord care i-a garantat șefului Wagner libertatea. Rebeliunea poate fi considerată cea mai mare provocare la adresa autorității lui Putin din cele peste două decenii de guvernare.

ADVERTISEMENT