LIVE Actualizat 26-09-2023
12:50

Război în Ucraina, ziua 580. Ruşii au postat un videoclip cu comandantul Flotei Mării Negre, după ce ucrainenii au anunţat că l-au ucis

Război în Ucraina, ziua 580. Forțele ruse își concentrează atacurile în zona Donețk. În replică, ucrainenii ripostează cu drone lansate în orașele de la graniță.
26.09.2023 | 15:42
Razboi in Ucraina ziua 580 Rusii au postat un videoclip cu comandantul Flotei Marii Negre dupa ce ucrainenii au anuntat ca lau ucis
Război în Ucraina, ziua 580. Forțele ruse, atacuri masive în Donețk. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
26-09-2023
12:50

Şoigu spune că ruşii au distrus două tancuri Leopard şi unul Challenger

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi, la şedinţa Comitetului de Apărare al Rusiei, că personalul militar ucrainean se confruntă cu pierderi grave de-a lungul întregii linii a frontului.

Potrivit acestuia, în ultima lună, partea ucraineană a pierdut peste 17.000 de militari, precum și peste 2.700 de unități de arme și echipamente. Printre echipamentele distruse: șapte vehicule americane de luptă Bradley, 77 de sisteme de artilerie americane M777, precum și două tancuri germane Leopard și un tanc englez Challenger.

În acelaşi timp, Denis Puşilin, preşedintele Republicii Doneţk,  a vorbit despre situația din prima linie, remarcând înaintarea armatei ruse în mai multe direcții. Totuşi, forțele armate ucrainene au concentrat forțe suplimentare în direcția Krasnoliman, unde au mobilizat cel puțin trei batalioane, astfel că este de aşteptat ca situația să escaladeze în această zonă. 

26-09-2023
11:53

Rușii susțin că Viktor Sokolov este în viață şi au postat un videoclip cu el

Comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, Viktor Sokolov, despre care presa ucraineană a scris că ar fi murit în atacul de vineri, asupra bazei de la Sevastopol, ar fi în viață și sănătos, cel puțin după susține Rusia.

Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip în care se presupune că ar fi Sokolov participând la ședința de marţi a Comitetului de Apărare.

Forţele speciale ucrainene au anunţat luni că l-au ucis pe amiralul Viktor Sokolov în Crimeea, împreună cu alţi 33 de ofiţeri, într-un atac cu rachete care a avut loc vinerea trecută asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră, în portul Sevastopol.

Război în Ucraina. Sudul și estul statului vecin continuă să fie zonele preferate de atacurile invadatorilor ruși. Luni seara, forțele lui Putin au lansat noi bombardamente puternice.

Război în Ucraina, ziua 580. Forțele ruse, atacuri masive în Donețk

În noaptea de duminică spre luni, rușii au lansat un nou atac masiv în regiunea Odesa și asupra porturilor de la Dunăre. Doi oameni au murit, iar mai multe instalații portuare și un hotel au fost avariate.

ADVERTISEMENT

Peste doar câteva ore, luni seara, în regiunea Donețk, forțele ruse de invazie au lansat un atac puternic cu rachete. Vizată a fost localitatea Avdiivka. A fost lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje.

Din fericire, nu s-au raportat victime, potrivit șefului interimar al administrației militare regionale, Ihor Moroz, transmite Ukrinform. ”Rușii au distrus o altă clădire rezidențială în Avdiivka.

ADVERTISEMENT

În această seară (n.r. luni), au vizat orașul într-un atac cu rachete, lovind o clădire cu cinci etaje. Potrivit unor rapoarte provizorii, nimeni nu a fost rănit. Clădirea nu mai poate fi locuită, cum este întreaga Avdiivka”, a scris șeful administrației pe Telegram.

Ihor Moroz a mai menționat că aceste consecințe ale celui mai recent atac au fost deja documentate și, mai devreme sau mai târziu, aceste dovezi vor fi folosite împotriva Rusiei într-un tribunal internațional.

ADVERTISEMENT

Tot luni, Kievul a anunțat că Forțele de Apărare ale Ucrainei își continuă operațiunile defensive în estul și sudul Ucrainei, conducând în același timp operațiuni ofensive în direcția Melitopol și eforturi ofensive către Bakhmut.

Inamicul rus a încercat să recâștige poziția pierdută în zona Klishchiivka, regiunea Donețk, fără succes”, se arată într-un raport emis de armată.

ADVERTISEMENT

Peste 32 de lupte au avut loc în ultima zi. Inamicul a lansat 56 de lovituri aeriene, precum și 85 de lovituri cu mai multe lansatoare de rachete, asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a obiectelor civile. În urma atacurilor teroriste rusești, mai mulți civili au fost uciși și răniți. Clădirile rezidențiale private și alte infrastructuri civile au fost distruse și deteriorate, se mai arată în comunicatul ucrainenilor.

Ucrainenii ripostează cu drone, în Belgorod

Nici forțele ucrainene nu par a se lăsa mai prejos. Unitățile rusești de apărare aeriană au doborât luni seara șapte drone ucrainene deasupra regiunii de sud Belgorod, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, pe Telegram, scrie Sky News.

Potrivit lui Gladkov, nu au existat victime. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au distrus două drone deasupra regiunii Kursk. Nu au fost oferite detalii despre atac. Atât Belgorod, cât și Kursk se învecinează cu Ucraina.

ADVERTISEMENT