LIVE Actualizat 06-10-2023
10:47

Război în Ucraina, ziua 590. Atac sângeros în Harkov, 51 de oameni au murit. Ajutor de 199 de milioane de dolari din Suedia pentru Kiev

Război în Ucraina, ziua 590. Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale a anunțat decesul a 51 de persoane, în Harkov.
06.10.2023 | 13:46
Razboi in Ucraina ziua 590 Atac sangeros in Harkov 51 de oameni au murit Ajutor de 199 de milioane de dolari din Suedia pentru Kiev
Război în Ucraina, ziua 590. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
06-10-2023
10:47

Suedia anunță un ajutor militar suplimentar de peste 199 de milioane de dolari pentru Ucraina

Suedia va trimite Ucrainei un pachet suplimentar de sprijin militar, în valoare de peste 199 de milioane de dolari (2,2 miliarde de coroane suedeze), constând în principal din muniție de artilerie, a anunțat vineri Ministerul suedez al Apărării într-un comunicat.

Acesta marchează al 14-lea pachet de sprijin militar pe care Suedia l-a oferit Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei și „include obuze de artilerie, piese de schimb, echipamente de infanterie, echipamente de comunicații și muniție pentru vehicule de luptă 90”.

Ministerul suedez al Apărării a declarat că guvernul a însărcinat în mod oficial și Forțele Armate Suedeze, sprijinite de Administrația Materialului de Apărare, să analizeze și să raporteze despre posibilitatea ca Suedia să trimită avioane de luptă JAS 39 Gripen în Ucraina.

„Un factor important în această analiză este instruirea de orientare JAS 39 Gripen pe care piloții ucraineni și personalul de la sol l-au finalizat sub conducerea Forțelor Armate Suedeze”, se arată în declarație, adăugând că „sprijinul sub forma JAS 39 Gripen ar fi condiționat  de faptul că Suedia a devenit prima membră a NATO”.

Război în Ucraina, ziua 590. Unul dintre cele mai sângeroase atacuri lansate de ruși a avut loc, joi, 5 octombrie în regiunea Harkov. Un magazin alimentar din satul Groza a fost bombardat.

Război în Ucraina, ziua 590. 51 de persoane au murit în Harkov

În urma atactului, 51 de civili au murit, printre victime fiind și un copil de șase ani. Totodată, șase oameni au fost răniți, printre care un alt minor, potrivit autorităților ucrainene.

ADVERTISEMENT

Președintele Volodimir Zelenski a catalogat evenimentul drept „o crimă rusească” și a acuzat Mosocova, încă o dată, de terorism. De altfel, guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov spune că a fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri produse de Rusia.

„O crimă rusească de o brutalitate demonstrabilă – un atac cu rachete asupra unei băcănii obișnuite, un atac terorist complet deliberat. Condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut rude și prieteni! Se acordă asistență răniților”, a declarat președintele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„Este cea mai sângeroasă crimă comisă de ruși în regiunea Harkiv de la începutul invaziei la scară largă”, a spus Siniehubov, adăugând că va fi declarat doliu, în regiune, pentru o perioadă de trei zile.

Alți doi oameni au decedat, joi, în Herson, după ce rușii au tras focuri de artilerie asupra centrului urban. Victimele sunt un bărbat și o femeie de aproximativ 50-55 de ani, conform ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

Putin spune că nu Moscova a început războiul din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a ținut un discurs la Clubul de Discuții, la Soci, iar cu acest prilej a vorbit și despre războiul cu Kievul. Liderul de la Kremlin susține că nu Rusia a început conflictul.

„Există în permanență o creștere a presiunii militare și politice (din Occident). Trebuie să răspundem. Am spus de multe ori că nu noi am început războiul în Ucraina. Ci dimpotrivă, încercăm să-i punem capăt”, a declarat Putin.

ADVERTISEMENT

Putin a vorbit și despre moartea lui Evgheni Prigojin. El susține că prăbușirea avionului s-a produs din cauza grenadelor de mână care ar fi explodat în interiorul aeronavei. De altfel, Putin a sugerat că cei care se aflau în aeronavă, inclusiv liderul Wagner, ar fi fost sub influența drogurilor.

ADVERTISEMENT