LIVE Actualizat 14-10-2023
10:41

Război în Ucraina, ziua 598. Drone ucrainene, doborâte lângă Sochi. Ofensiva rușilor din est, fără rezultate, spune Casa Albă

Război în Ucraina, ziua 598. În adresarea sa către popor, Volodimir Zelenski spune că autoritățile de la Kiev se concentrează pentru a asigura rezistența pe timp de iarnă.
14.10.2023 | 13:31
Razboi in Ucraina ziua 598 Drone ucrainene doborate langa Sochi Ofensiva rusilor din est fara rezultate spune Casa Alba
Război în Ucraina, ziua 598. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-10-2023
10:41

Ofensiva rușilor din est, fără rezultate, spune Casa Albă

“Ofensiva reînnoită” a Rusiei în estul Ucrainei nu a înregistrat prea multe progrese, în pofida faptului că armata rusă a readus celebrele sale tactici de “valuri umane”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, pe 13 octombrie, citat de Politico.

Kirby a descris aceste tactici ca bazându-se pe “mase de soldați slab pregătiți aruncate direct pe câmpul de luptă, fără echipament adecvat și, aparent, fără o pregătire și o instruire corespunzătoare”.

Kirby a mai spus că Rusia “continuă să nu arate nicio considerație pentru viețile propriilor soldați, sacrificându-i de bunăvoie în urmărirea obiectivelor lui Putin, în timp ce Ucraina continuă să lupte cu curaj, în mod eficient și inteligent”.

Cu toate acestea, decizia Moscovei de a relua tacticile “valurilor umane” este “un memento care dă de gândit că Rusia nu este pregătită să renunțe la această luptă”, a adăugat oficialul de la Casa Albă. “Și atâta timp cât Rusia își continuă asaltul brutal asupra Ucrainei, Statele Unite trebuie să sprijine capacitatea poporului ucrainean de a se apăra singur”.

Declarația sa vine la trei zile după ce Rusia a lansat un asalt puternic împotriva Avdiivka din regiunea Donețk, desfășurând peste 2.000 de soldați în zonă, potrivit armatei ucrainene. Avdiivka s-a aflat pe linia frontului încă de la începutul războiului din 2014, dar noua ofensivă rusă a avut loc după luni de asediu relativ static.

De câteva zile pe rețelele de socializare au apărut zeci de înregistrări cu pierderi uriașe suferite de către forțele ruse care încearcă să înconjoare orașul Avdiivka.

14-10-2023
10:34

Drone ucrainene, doborâte lângă Sochi

Alexey Kopaygorodsky, primarul stațiunii rusești Sochi, situată la Marea Neagră, a afirmat sâmbătă că apărarea aeriană locală a doborât două drone deasupra mării în cursul dimineții. Nu s-au înregistrat victime sau pagube în oraș, a mai precizat acesta.

Canalul rusesc de Telegram pro-Kremlin, Mash, a publicat o înregistrare video care ar fi arătat activitatea apărării aeriene deasupra Adler, cel mai sudic district din Sochi. Mash a citat locuitori din Adler care au declarat că au auzit cinci sau șase explozii, urmate de întreruperi de energie electrică în unele case.

Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul cu drone, precizând că două ținte au fost doborâte în apropierea coastei Mării Negre din Krasnodar Krai, în Rusia, unde se află Soci.

Război în Ucraina, ziua 598. Volodimir Zelenski a spus, vineri seara, că toate eforturile factorilor de decizie de la Kiev din aceste zile se concentrează pe asigurarea unui plan prin care forțele ucrainene, precum și țara, să reziste pe timp de iarnă.

Război în Ucraina, ziua 598. Zelenski: ”Ne concentrăm să asigurăm rezistența pe timpul iernii”

Munca tuturor angajaților din sistemul guvernamental al Ucrainei și a diplomaților ucraineni vizează în prezent ”să asigure rezistența pe timp de iarnă” și să ofere o capacitate puternică de respingere a atacurilor rusești asupra orașelor ucrainene.

ADVERTISEMENT

Aceste aspecte au fost subliniate, vineri seara, de Volodimir Zelenski, în obișnuita sa adresare către cetățeni. ”Astăzi (n.r. vineri), am fost în portul Odesa. Am primit informări de la militari și oficiali guvernamentali despre unitatea noastră cu piața mondială și protecția apelor ucrainene ale Mării Negre.

Am avut o întâlnire cu privire la situația din regiunea Odesa cu lideri ai forțelor de ordine, autorități regionale și conducerea militară. Accentul cheie este, desigur, pregătirea pentru iarnă, protejarea sectorului energetic și reconstruirea a ceea ce a fost distrus de atacurile rusești.

ADVERTISEMENT

Sunt recunoscător tuturor celor care lucrează pentru a asigura siguranța oamenilor noștri. Munca tuturor din sistemul guvernamental și a diplomaților noștri vizează în prezent să reziste pe timp de iarnă și să poată respinge atacurile rusești asupra orașului Odesa, a regiunii Odesa, a orașelor din regiune și a întregii Ucraine”, a spus președintele țării vecine.

Liderul de la Kiev le-a dat o veste bună cetățenilor. El a spus că, în curând, Ucraina va primi o serie de mijloace militare prin care va beneficia de ”mai multă protecție” în fața ofensivei rusești.

ADVERTISEMENT

Aproape 800 de ruși uciși în ultima zi

Vineri, forțele rusești au declanșat zeci de atacuri asupra teritoriului ucrainean. În direcția Avdiivka, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins 10 atacuri inamice și mai mult de 15 atacuri în apropierea altor așezări.

Invadatorii au lansat mai multe lovituri cu rachete, 39 de atacuri aeriene și 24 de atacuri MLRS asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a așezărilor populate. Din păcate, în urma atacurilor teroriste rusești, civili au fost uciși și răniți. Case private și alte obiecte de infrastructură civilă au fost distruse și avariate, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Tot în ziua anterioară, rușii au înregistrat și pierderi grele pe front. Ucrainenii spun că 786 de soldați invadatori au fost eliminați. În plus, Rusia a mai pierdut 13 tancuri, 34 de vehicule blindate, 17 sisteme de artilerie, trei sisteme antitanc, un lansator de grenade antitanc, un sistem de apărare aeriană, șase drone și cinci vehicule, notează Ukrinform, citând surse militare.

ADVERTISEMENT