News

Biden pune în mâna lui Zelenski o armă teribilă. Rachetele americane ATACMS vor ține în șah teritoriile ocupate de Rusia

Rachetele americane ATACMS, în curând în arsenalul lui Zelensky. Pot lovi toate zonele ocupate de ruși în Ucraina, inclusiv în Crimeea.
12.09.2023 | 17:51
Biden pune in mana lui Zelenski o arma teribila Rachetele americane ATACMS vor tine in sah teritoriile ocupate de Rusia
Racheta ATACMS are o serie de caracteristici care prezintă un mare interes pentru Kiev, în primul rând raza de acțiune de 300 km / Foto: colaj, Hepta.
ADVERTISEMENT

Statele Unite urmează să livreze rachete ATACMS Ucrainei în viitorul apropiat, o acțiune pe care Kievul o solicită de mai multe luni. Lucrurile se complică în plus pentru armata lui Vladimir Putin. Pentru a reuși să recucerească teritoriile cucerite de Rusia, pentru a lovi mult în spatele liniilor frontului, Ucraina are nevoie de arme puternice cu rază mai lungă de acțiune și, în special, de aceste celebre și de temut rachete.

„Sunt pe drum”

„Sunt pe drum”, au declarat doi oficiali americani, sub protecția anonimatului, după cum a relatat ABC News. Statele Unite, solicitate de mult timp de Ucraina, ar trebui să furnizeze în viitorul apropiat rachete ATACMS (Army Tactical Missile System). Cu toate acestea, în iulie 2022, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, a respins ideea unei astfel de livrări, temându-se că aceasta ar încuraja Rusia să escaladeze conflictul.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui al doilea oficial contactat de ABC News, ipoteza este într-adevăr „pe masă”, iar racheta balistică ATACMS ar putea face parte din următorul transport de arme către armata ucraineană. „Decizia nu a fost luată încă”, s-a mulțumit să declare purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby.

O astfel de livrare de rachete ATACMS ar fi o ușurare pentru Kiev și un nou pas înainte în sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, cu toate reticențele administrației Joe Biden privind aceste categorii de arme.

ADVERTISEMENT

O autonomie de până la 300 km

Racheta ATACMS are o serie de caracteristici care prezintă un mare interes pentru Kiev. În primul rând, raza sa de acțiune: până la 300 de kilometri. Ucrainenii ar putea astfel să lovească practic întregul teritoriu ocupat de ruși, inclusiv o mare parte din Crimeea.

O armă importantă, dacă se ia în calcul că Kievul încearcă să submineze lanțul logistic rusesc prin lovituri în spatele liniei frontului. „Ucrainenii ar putea viza posturi de comandă, depozite de armament, baze aeriene, centre de comunicații sau baterii sol-aer”, explică Joseph Henrotin, redactor-șef al revistei specializate Défense et Sécurité Internationale (DSI), scrie Le Point. Un alt avantaj este că rachetele ATACMS pot fi lansate de pe lansatoarele M-142 Himars, dintre care Ucraina are deja 16 de peste un an.

ADVERTISEMENT

O armă care ar putea schimba cursul războiului?

În timp ce Ucraina va fi încântată să obțină aceste rachete, sistemele ATACMS nu vor schimba singure cursul războiului. „Adăugarea diferitelor capacități este cea care produce efecte. Cu cât gama de capacități este mai largă, cu atât mai mare este libertatea de acțiune a planificatorilor”, explică Joseph Henrotin. „Există, de asemenea, un efect numeric: cu cât sunt livrate mai multe rachete cu rază lungă de acțiune, cu atât mai multe ținte pot fi abordate”.

Nu a fost dezvăluită nici o informație cu privire la numărul de rachete ATACMS pe care Statele Unite ar urma să le livreze. Cu toate acestea, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a precizat că rchetele ATACMS nu vor fi îndreptate spre teritoriul rusesc.

ADVERTISEMENT

Urmează rachetele germane?

Nu este prima dată când Ucraina primește rachete cu rază lungă de acțiune de la partenerii săi occidentali. Marea Britanie și Franța au livrat deja rachete Storm Shadow și, respectiv, Scalp la începutul acestui an. „Efectele sunt diferite: o ATACMS va lovi mai puțin departe, dar zborul său este mai rapid, astfel încât poate face față țintelor în mișcare și probabilitatea de a fi interceptată în zbor este mai mică. Lansată de la sol, o rachetă ATACMS nu implică riscul de a pierde un avion de luptă, de exemplu”, conchide Joseph Henrotin.

După Marea Britanie, Franța și Statele Unite, Germania și-ar putea livra în curând rachetele. Între Berlin și Kiev au loc discuții pentru livrarea de rachete Taurus. Germania deține 600 de astfel de rachete. Aflate în serviciu din 1991, rachetele ATACMS au fost folosite în Războiul din Golf în același an, apoi pe scară largă în timpul invaziei Irakului din 2003. Acesta urmează să fie înlocuite în armamentul american cu racheta Precision Strike Missile, de anul acesta 2023 sau din 2024.

Ceea ce este sigur, însă, este că livrarea de rachete ATACMS ar fi un impuls major pentru forțele ucrainene, angajate de câteva săptămâni într-o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile ocupate de trupele Moscovei. „Pe lângă faptul că le oferă echipajelor ucrainene o distanță de siguranță mult mai mare atunci când lovesc poziții rusești, ceea ce face mai dificilă riposta rușilor, ATACMS ar putea, de asemenea, să ajute Ucraina să ajungă mai ușor la țintele sale din Crimeea”, potrivit ABC News.

 

ADVERTISEMENT