News

Război în Ucraina, ziua 676. Al doilea atac asupra Harkovului. Ripostă dură a Rusiei după atacurile Kievului în Belgorod. Update

Război în Ucraina, ziua 676. Rusia anunță că a atacat Harkovul ca răspuns la loviturile ucrainene de la Belgorod din ziua precedentă.
31.12.2023 | 09:47
Razboi in Ucraina ziua 676 Al doilea atac asupra Harkovului Riposta dura a Rusiei dupa atacurile Kievului in Belgorod Update
ADVERTISEMENT
31-12-2023
07:52

Rusia, nou atac cu drone asupra orașului Harkov

Rusia a lansat noi atacuri cu drone asupra orașului Harkov în primele ore ale zilei de duminică. Aceste atacuri vin după bombardamentele cu rachete din ziua de sâmbătă, ca răspuns la atacul asupra Belgorodului, efectuat de către Ucraina, a anunțat ministrul rus al Apărării.

Sâmbătă, Rusia a precizat că atacul Ucrainei asupra Belgorodului a reprezentat un atac terorist și a promis să se răzbune. 

“A fost un atac terorist deliberat, care a avut drept țintă civilii. Membrii Consiliului de Securitate au acum ocazia să își facă datoria și să evalueze corect pagubele provocate orașului rusesc Belgorog. Acest masacru nu va rămâne nepedepsit”, susținea, sâmbătă, Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.

Astfel, Kremlinul a declarat duminică dimineață că  a atacat în cursul nopţii facilităţi militare din oraşul ucrainean Harkov, inclusiv un hotel în care se aflau comandanţi militari şi “mercenari străini”.

În schimb, oficialii ucraineni au precizat că atacul a vizat ținte civile, fiind purtat cu patru drone Shaded.

„Ca urmare a atacului nocturn cu drone ruseşti asupra Harkovului, clădiri din centrul oraşului au fost avariate. Nu este vorba de instalaţii militare, ci de cafenele, clădiri rezidenţiale şi birouri. În ajunul Anului Nou, ruşii vor să ne intimideze oraşul, dar nu ne este frică”, a precizat primarul oraşului, Ihor Terehov, care nu a menționat dacă există victime în urma acestui nou atac.

Dronele Shahed au fost reperate în Harkov în jurul orei locale 1.19, la doar câteva ore după ce precedentul atac a rănit 26 de persoane, inclusiv doi minori.

Potrivit poliției din Harkov, primul atac a avariat 12 clădiri de apartamente, 13 case particulare, spitale, vehicule civile, o conductă de gaz și o grădiniță. Mai multe magazine și spații publice ar fi fost, de asemenea, avariate.

Două atacuri cu rachete rusești asupra centrului orașului ucrainean Harkov, în nord-estul țării, sâmbătă, au rănit cel puțin 21 de persoane, au declarat oficiali ucraineni. După atacul masiv care a avut loc vineri pe teritoriul Ucrainei, și după replica Kievului de sâmbătă, noi lovituri rusești au vizat țara.

Rachetele au venit din direcția Belgorod

Cel puțin 21 de persoane au fost rănite într-un atac cu rachete comis în orașul Harkov din nord-estul țării, potrivit primarului Igor Terejov. Procurorul regional, Oleksandr Filceakov, a declarat că un minor și un jurnalist străin, a cărui naționalitate nu a fost făcută publică, au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Rachetele au venit din direcția Belgorod, Rusia, a adăugat el. Oficialii ruși au declarat că un atac ucrainean anterior asupra capitalei provinciale a ucis 18 persoane și a rănit 11, scrie Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit noaptea

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit sâmbătă noapte, la cererea Rusiei, pentru a discuta despre acest atac, potrivit misiunii ruse la ONU și a trei membri ai Consiliului.

ADVERTISEMENT

Atacul forțelor Kievului a avut loc la o zi după cel mai mare atac aerian al Rusiei de la începutul războiului. Oficialii ucraineni au declarat că cel puțin 40 de civili au fost uciși și 159 răniți în 158 de atacuri cu rachete și drone în întreaga țară.

Rușii ar fi folosit inclusiv rachete S-300

Șeful poliției regionale din Harkov, Volodimir Timoșenko, a declarat că dovezile preliminare sugerează că Rusia a folosit rachete S-300 ca arme sol-sol (ele fiind rachete sol-aer) pentru a lovi Harkov.

ADVERTISEMENT

Una dintre rachete a lovit Hotelul „Harkov Palace” iar una a lovit o clădire rezidențială din centrul orașului Harkov. Alte trei au lovit o zonă industrială, dar nu au provocat pagube, a declarat Timoșenko.

Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că zece dintre victime se află în spital, iar o femeie este în stare gravă. „Înregistrăm pagube la o instituție medicală, clădiri rezidențiale cu mai multe apartamente, magazine, locuri publice și mijloace de transport”, a declarat Sinehubov.

ADVERTISEMENT

Putin și Zelenski, așteptați să țină discursuri

Duminică, președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski sunt așteptați amândoi să țină discursuri de Anul Nou, după un an 2023 marcat de eșecul contraofensivei Kievului și de înghețarea cvasitotală a liniei frontului.

Al doilea an al conflictului s-a încheiat cu o contraofensivă ucraineană nereușită și cu o armată rusă ferm stabilită în teritoriile cucerite. La aceste necazuri pentru Kiev se adaugă și blocarea ajutorului promis de președintele Joe Biden, în condițiile în care Congresul nu a reușit să cadă la un acord cu oprivire la un nou pachet masiv de ajutor pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT