News

Război în Ucraina, ziua 721. Senatul SUA a aprobat un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev. Zelenski: ”Decizia la care am muncit mult”

Război în Ucraina, ziua 721. Senatul SUA a aprobat, marți, un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru statul ucrainean.
14.02.2024 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 721 Senatul SUA a aprobat un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev Zelenski Decizia la care am muncit mult
Război în Ucraina, ziua 721. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 721. Vești bune pentru poporul ucrainean venite de peste ocean. Marți, Senatul Statelor Unite a aprobat un ajutor de 60 de miliarde de dolari.

Război în Ucraina, ziua 721. Senatul SUA a aprobat un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev

După o lungă perioadă de dezbateri și controverse, Senatul american, camera superioară a Congresului de la Washington, a aprobat pachetul de asistență în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului.

ADVERTISEMENT

Pachetul include 60 de miliarde de dolari, fonduri de asistență pentru Ucraina, 14,1 miliarde de dolari pentru Israel și 4,8 miliarde de dolari destinați Taiwanului și altor parteneri ai SUA din regiunea Indo-Pacificului.

Într-o următoare etapă, decizia urmează să fie trimisă în Camera Reprezentanților, unde se va confrunta cu o soartă incertă, relatează Sky News. Aici, aliații lui Trump din Camera Reprezentanţilor, republicanii, sunt majoritari.

ADVERTISEMENT

Încă de luni seara, aceștia și-au expus public refuzul de a examina proiectul de lege în forma actuală. E important de precizat că, fără sprijinul republicanilor, proiectul de lege nu poate merge mai departe.

Joe Biden a cerut Congresului să acorde mai mult ajutor Ucrainei și altor parteneri americani. Liderul de la Casa Albă s-a confruntat cu o opoziție republicană dură, în mare parte a celor apropiați de Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege a fost criticat de republicanul Mike Johnson, Președintele Camerei Reprezentanților, pentru lipsa prevederilor pentru a stopa imigrația. ”America merită mai mult decât status quo-ul Senatului”, a spus Johnson.

Reacția lui Volodimir Zelenski: ”O decizie la care am muncit mult”

În ciuda incertitudinilor care planează asupra acestui ajutor, pasul Congresului către adoptarea sprijinului pentru Kiev, blocat timp de câteva luni, a fost salutat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că le este “recunoscător” senatorilor americani.

ADVERTISEMENT

Aceasta este decizia pentru care am muncit foarte mult. O decizie care a fost aşteptată nu de către noi, dar şi de multe alte ţări, în special din Europa. Lumea se aşteaptă ca administraţia americană să rămână fermă şi să protejeze vieţile şi să păstreze libertatea. Acest lucru contribuie la încredere şi motivare”, spune președintele Ucrainei.

Recent, în plină campanie prezidenţială, problema războiului din Ucraina s-a transformat într-o luptă la distanţă între preşedintele Joe Biden, care solicită urgent noi fonduri, şi Donald Trump. Acesta din urmă susţine că, dacă ar fi reales în noiembrie, ar soluţiona războiul Rusia-Ucraina “în 24 de ore“. El nu a detaliat cu adevărat cum ar face asta.

ADVERTISEMENT