News

Război în Ucraina, ziua 724. Zelenski cere noi arme Occidentului / Trupe ucrainene, capturate de ruși în timpul retragerii de la Avdiivka. Update

Capul de afiș al conflictului dintre Rusia și Ucraina a fost ținut în ultimele 24 de ore de moartea lui Aleksei Navalnîi, însă în Ucraina situația e critică pentru Kiev.
17.02.2024 | 15:15
Razboi in Ucraina ziua 724 Zelenski cere noi arme Occidentului  Trupe ucrainene capturate de rusi in timpul retragerii de la Avdiivka Update
Război în Ucraina, ziua 724. Ucraina este pe punctul de a pierde orașul Avdiivka, un adevărat ”Iad” pentru militari
ADVERTISEMENT
17-02-2024
13:17

Trupe ucrainene, capturate de ruși în timpul retragerii de la Avdiivka

Un oficial ucrainean a spus, sâmbătă, că unele trupe ucrainene au fost capturate de forțele ruse în timpul retragerii lor de la Avdiivka, eveniment petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Generalul de brigadă ucrainean Oleksandr Tarnavskyi a scris pe Telegram că ”în etapa finală a operațiunii” și ”sub presiunea forțelor inamice copleșitoare” un ”un anumit număr de militari ucraineni au fost capturați”. El a spus că trupele ucrainene s-au mutat acum pe a doua linie de apărare lângă Avdiivka.

 
 

17-02-2024
13:14

Zelenski cere din nou arme Occidentului: ”Penuria de armament din țara noastră îl întărește pe Putin”

Prezent sâmbătă la Conferința de Securitate de la Munchen, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii Ucrainei să accelereze furnizarea de arme către țara sa. Liderul ucrainean spune că situația curentă nu face decât să întărească poziția forțelor președintelui rus Vladimir Putin pe câmpul de luptă.

Din păcate, menţinerea Ucrainei într-un deficit artificial de arme, în special cu un deficit de artilerie şi capacităţi cu rază lungă, îi permite lui Putin să se adapteze la intensitatea actuală a războiului”, a spus Zelenski într-un discurs la Conferinţa de Securitate din Germania, notează Sky News.

În acest context, președintele de la Kiev a făcut referire la orașul devastat Avdiivka. Aici, trupele ucrainene s-au retras în condițiile în care Ucraina se confruntă cu o lipsă acută de muniție.

La același eveniment, cancelarul german Olaf Scholz s-a ferit să răspundă la întrebările dacă să ofere Kievului rachete Taurus cu rază lungă de acţiune. Indirect, Zelenski i le-a cerut: ”Dacă artileria dumneavoastră (raza de acţiune) este de 20 km, dar a Rusiei este de 40 km, există răspunsul dumneavoastră”, a spus acesta.

17-02-2024
09:50

Armata ucraineană s-a retras de la Avdiivka. Rușii, control total asupra zonei din jurul Donețkului

În ultima perioadă, după eşecul contraofensivei ucrainene din vară, trupele ruse au trecut la atac. În faţa unei armate ucrainene confruntate cu un deficit de personal şi de muniţii, invadatorii au înregistrat un succes important.

Noaptea trecută, armata ucraineană s-a retras din Avdiivka, oraş strategic din est. Aici, situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă.

În urma acestui succes, soldații Rusiei dețin controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, anexat de Moscova în 2014, notează The Guardian.

Asta, pentru că ucrainenii sunt aproape de a pierde orașul Avdiivka, așa cum s-a întâmplat și cu Bakhmut. La fel ca și atunci, rușii nu țin cont de pierderi și avansează metru cu metru, astfel că ucrainenii par deciși să se retragă. Pentru Rusia acest oraș este un punct strategic pentru că face legătura directă cu ”perla” Donețk.

Ucraina este pe punctul de a pierde orașul Avdiivka, un adevărat ”Iad” pentru militari

CNN a stat de vorbă cu soldații ucraineni aflați în oraș, iar aceștia anunță toți că Moscova e ”all in” în micul oraș Avdiivka. Într-un gest simbolic de aparentă importanță a Avdiivka, noul șef al armatei ucrainene Oleksandr Syrskyi și ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov au vizitat în această săptămână soldații de pe linia frontului acolo.

ADVERTISEMENT

”Situația operațională este extrem de complicată și tensionată”, a recunoscut Syrskyi. ”Facem tot posibilul pentru a împiedica inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul nostru și să ne mențină pozițiile”, a completat generalul. Adevărul e că ucrainenii vor mai rezista puține săptămâni, dacă nu zile. Cu toate acestea, așa cum s-a întâmplat și la Bakhmut, Kievul se ferește să vorbească momentan despre această retragere.

Ca și un alt gest simbolic, aici a fost desfășurată deja Brigada a 3-a de asalt separată, creată de veteranii Batalionului Azov. ”Am luat o serie de decizii importante menite să consolideze capacitățile de luptă ale unităților noastre militare și să prevenim acțiunile inamice”, a explicat Syrskyi în timpul vizitei sale în prima linie.

ADVERTISEMENT

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis ”o atenție maximă” pentru frontul de est și a spus că vizita noului șef al armatei în zonă va ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă unitățile de pe teren. ”Problemele existente sunt în curs de soluționare – personalizarea unităților, întărirea, comandă și control”, a spus Zelenski în discursul său de noapte. ”Vom fi întăriți cu drone, războiul electronic și pozițiile de comandă vor fi, de asemenea, consolidate”, a completat președintele.

Bătălia de la Avdiivka este mult mai grea decât cea de la Bakhmut

Doar că, după câteva zile mai târziu, chiar și ”întăririle” vorbesc despre condițiile infernale de aici. ”Brigada noastră desfășoară misiuni de luptă în condiții pe care chiar și noi cu greu le putea imagina”, a explicat Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii de asalt a 3-a separată, într-un raport de luptă

ADVERTISEMENT

”Bătăliile din Avdiivka sunt de câteva ori mai infernale decât cele mai fierbinți bătălii din această fază a războiului, care a avut loc la Bakhmut”, a completat acesta. La fel cum a făcut în Bakhmut anul trecut, Rusia aruncă tot ce are asupra orașului Avdiivka în căutarea victoriei, lovind orașul cu artileria și aviația, în timp ce lansează val după val de atacuri la sol de vehicule blindate și soldați.

La fel ca în Bakhmut, Avdiivka s-a transformat într-o ”mașină de tocat carne”. În timpul ofensivei, Rusia a suferit pierderi imense – atât de mari încât ar putea face alte armate să se regrupeze și să se regândească – dar Moscova pare să calculeze că aceste pierderi sunt irelevante, având în vedere avantajul său numeric.

ADVERTISEMENT

”Inamicul este uriaș ca și număr, vine din toate părțile”, a adăugat Zhorin. Atacul rusesc asupra Avdiivka vine după o contraofensivă ucraineană eșuată în vară și în timp ce sprijinul NATO și SUA pentru Kiev e pus sub semnul întrebării. Statele Unite au fost cel mai mare susținător al Ucrainei încă din prima zi, dar sprijinul său militar continuu a devenit o problemă de dezbinare în rândul parlamentarilor americani.

ADVERTISEMENT