News

Război în Ucraina, ziua 723. Franța și Ucraina vor semna un acord bilateral care garantează ”sprijin pe termen lung”

Președintele francez Emmanuel Macron va semna un acord bilateral de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a oferi ”sprijin pe termen lung” Ucrainei.
16.02.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 723 Franta si Ucraina vor semna un acord bilateral care garanteaza sprijin pe termen lung
Război în Ucraina, ziua 723. Franța și Ucraina vor semna un acord bilateral care garantează ”sprijin pe termen lung”. Foto: arabnews.com
ADVERTISEMENT

Acordul francez va oferi sprijin financiar și economic și are ca scop ”sprijinirea pe termen lung” Ucrainei, precum și trimiterea unui ”mesaj de determinare”, conform oficialilor de la Paris. Potrivit CNN, acest mesaj face parte dintr-o ”abordare colectivă” a G7, grupul celor mai avansate economii din lume.

Franța și Ucraina vor semna un acord bilateral care garantează ”sprijin pe termen lung”

În iulie, grupul G7 a promis că va furniza arme și echipament militar, precum și mai multă pregătire militară pentru armata ucraineană, însă de la vorbe la fapte e cale lungă. Cert e că Emmanuel Macron a declarat la începutul acestui an că Franța negociază un acord bilateral similar cu cel pe care Ucraina l-a convenit recent cu Regatul Unit, care acoperă o perioadă de 10 ani și oferă un pachet în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline în următorul an fiscal.

ADVERTISEMENT

Acordul va fi semnat personal de cei doi președinți, când Volodimir Zelenski va călători la Paris, a treia vizită în capitala Franței de la începutul războiului. Între timp, comandantul flotei ruse de la Marea Neagră ”a fost concediat” la o zi după ce o importantă navă de război s-a scufundat.

Conform bloggerilor militari, înlăturarea amiralului Viktor Sokolov vine la o zi după ce Ucraina a declarat că a distrus Caesar Kunikov, una dintre marile nave de debarcare ale Rusiei. Amiralul Sokolov a preluat comanda în septembrie 2022, la câteva luni după războiul Rusiei din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Numirea sa a urmat unei serii de umilințe pentru flota rusă a Mării Negre, inclusiv scufundarea navei Moskva de către rachete ucrainene în aprilie 2022. Înlăturarea amiralului Sokolov a fost raportată de bloggerii militari ruși și de Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, fără a cita surse de la Kremlin. Ministerul rus al Apărării nu a comentat.

Diferență majoră între ce declară șeful NATO și ce fac de fapt țările NATO

În cealaltă tabără, potrivit lui Dominic Waghorn, editorul pentru afaceri internaționale al CNN, comentariile lui Jens Stoltenberg din ultima perioadă par să se bată cap în cap. Asta, în contextul în care Jens Stoltenberg ceruse țărilor NATO să apese pedala de accelerație când vine vorba despre efortul de război și despre industria de război. În realitate țările din UE par să trăiască într-o altă realitate și sunt total depășite de realitate.

ADVERTISEMENT

Există o conștientizare că Rusia este o amenințare din ce în ce mai mare, iar Occidentul nu a reușit să-i facă nimic. Cu toate acestea, există o deconectare uriașă între retorica pe care o auzim de la oameni precum Stoltenberg și alți lideri.

Acest lucru este în contrast cu ceea ce Rusia primește de la prietenii săi China și Coreea de Nord, care le oferă obuzele și armele de care au nevoie. Asta le oferă un avantaj în acest război”, a punctat expertul.

ADVERTISEMENT

În urmă cu oră, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu Mark Austin, de la Sky News, despre viitorul NATO. În timpul interviului, liderul NATO a declarat, ferm, că țările membre NATO ar trebui să intensifice producția de război și să crească pregătirea. Asta, în condițiile în care Rusia a trecut deja pe industrie de război, astfel că tot mai multă lume vorbește despre un război cu Rusia în cel mult 10 ani.

ADVERTISEMENT