LIVE Actualizat 29-02-2024
10:33

Video. Vladimir Putin, discurs istoric în faţa Adunării Federale. “NATO pregătește un atac asupra Rusiei”

Vladimir Putin şi-a început discursul despre starea naţiunii, în cadrul căruia schiţează principalele direcţii de dezvoltare ale Rusiei pentru următorii șase ani.
29.02.2024 | 12:30
Video Vladimir Putin discurs istoric in fata Adunarii Federale NATO pregateste un atac asupra Rusiei
Vladimir Putin a trasat noile direcţii ale Rusiei, pentru 2024 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-02-2024
10:33

"Rusia va deveni a patra putere economică"

Economia este următorul subiect în Discursul despre starea națiunii susţinut de Vladimir Putin. El a spus în faţa Adunării Federale că economia Rusiei a crescut cu 19 la sută și că salariile minime vor crește şi ele.

„Reconstruirea bazei noastre industriale este cheia pentru protejarea suveranității Rusiei”, a spus el. Putin promite că țara va deveni a patra putere economică a lumii, în viitorul apropiat.

„Astăzi, Rusia este cea mai mare economie din Europa, după PIB, și a cincea din lume”, a spus liderul de la Kremlin.El a adăugat că în toată țara a fost lansat un program de înfiinţare a 25 de universități noi. 

29-02-2024
10:24

"Mai mulţi oameni ar trebui să facă sport"

Rămânând la probleme interne, Vladimir Putin a dezvăluit planurile de creştere a speranței de viață în Rusia, pentru a se asigura că următoarea generație este „puternică”. De asemenea, liderul de la Kremlin a spus că își dorește să facă sport cât mai mulți locuitori ai Federaţiei Ruse.

Sfatul lui Putin pentru cetățenii Rusiei este un motto vechi din epoca sovietică: „Nu mai bea, schiază!”. Vorbind despre nevoia de a îmbunătăți starea de sănătate a națiunii, el și-a stabilit scopul de a crește speranța de viață de la 73 de ani, cât este în prezent, până la 78 de ani în 2030. El spune că aceasta va face parte din proiectul național numit „Viață lungă și fericită”.

Totodată, şeful statului rus a anunțat că vor fi alocate miliarde de ruble pentru îmbunătățirea dotărilor școlilor. 

Putin susține că ar trebui acordată o atenție deosebită familiilor tinere. El spune că guvernul rus investește sume uriașe în programe care vor reduce taxele pentru familii și vor ajuta mamele care au mai mulți copii. „Vor exista stimulente fiscale semnificative atunci când o familie are un al treilea copil”, a spus Putin, adăugând că suma de bani plătită mamelor care au născut un al doilea copil va crește.

29-02-2024
10:18

Putin a lăudat inițiativa "O centură, un drum", a Chinei

După ce a terminat de criticat dușmanii Rusiei, Putin a început să-i laude pe aliați și politicile acestora, precum inițiativa Chinei „O centură, un drum”. El a menționat necesitatea stabilirii de „noi puncte de contact” cu țările și popoarele arabe din America Latină și Africa.

De la invazia totală a Ucrainei, Rusia a fost lovită de valuri de sancțiuni din Europa, Marea Britanie și SUA, inclusiv împiedicarea băncilor ruse de a accesa sistemele normale de tranzacționare, precum și stoparea achizițiilor de petrol și gaze rusești.

De asemenea, Putin a lăudat Rusia și poporul ei, spunând că au existat „secole de unitate” care au creat o forță invincibilă. El a spus că Rusia este un „stâlp al democrației” și a repetat că nu va permite nimănui să se amestece în treburile sale interne.

29-02-2024
10:01

"Familiile numeroase trebuie să devină obişnuinţă"

Președintele rus s-a ocupat şi de problemele culturale, spunând că „legăturile de familie și valorile morale sunt distruse” în Occident. În schimb, el susține că Rusia militează pentru „valorile civilizate”.

El admite că Rusia se confruntă cu o scădere a natalității, dar constată că aceasta este o tendință globală. “Rusia luptă împotriva scăderii natalităţii la toate nivelurile de guvernare. Credința și valorile noastre morale sunt în prim-plan”, a subliniat el. 

“Familiile numeroase trebuie să devină obişnuinţă. În următorii șase ani, trebuie să atingem o natalitate sustenabilă”, a spus el, publicul salutând cu aplauze această afirmaţie. Putin, care este la putere de peste două decenii, a anunțat că vrea să reducă nivelul sărăciei de la 30% la 7% până în 2030.

29-02-2024
09:49

"Forţele NATO pregătesc un atac pe teritoriul Rusiei"

“Occidentul încearcă să ne atragă într-o cursă a înarmărilor, pentru a ne epuiza. Repetă trucul pe care l-au reușit în anii 1980 cu Uniunea Sovietică”, a spus liderul de la Kremlin, în discursul său.

 Vestul Rusiei trebuie “protejat în mod corespunzător” după extinderea NATO în Suedia și Finlanda, spune Vladimir Putin. El a adăugat că forțele NATO “pregătesc un atac pe teritoriul Rusiei, folosind cele mai eficiente forțe pentru aceasta”.

El a averizat că soarta oricărei țări care ar ataca Rusia va fi „foarte tragică”. „Trebuie să înțeleagă că avem și arme, arme care ar putea să-i învingă pe teritoriul lor”, a spus Putin, adăugând că o astfel de mișcare ar putea „încuraja folosirea armelor nucleare”.

“Russofobia orbește oamenii și îi privează de abilitățile lor raționale. Fără Rusia nu există pace solidă în lume”, a mai spus Vladimir Putin în Adunarea Federală.

Președintele rus Vladimir Putin se adresează pentru a 19-a oară Adunării Federale a Rusiei. Acest discurs al liderului de la Kremlin este o adresare publică anuală, susţinută în faţa ambelor camere ale parlamentului, în care acesta evaluează starea de lucruri din țară și determină direcțiile principale ale politicii interne și externe. Este unul dintre documentele cheie ale planificării strategice – baza pentru determinarea celor mai importante obiective și priorități ale dezvoltării socio-economice și asigurarea securității naționale a Rusiei.

Mesajul poate fi considerat programul electoral al lui Putin

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a confirmat că unii jurnaliști străini au fost acreditați pentru a acoperi discursul lui Putin la Adunarea Federală. Mesajul lui Putin va dura mai mult de o oră, a mai spus Peskov. Potrivit acestuia, discursul va avea o parte internațională, dar accentul principal va fi pus pe suveranitate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Peskov a spus că mesajul poate fi considerat în multe privințe programul electoral al lui Putin. El a subliniat că Vladimir Putin nu a făcut niciodată promisiuni goale, iar toate planificările sale au fost atent calculate.

În discursul său din 2023, liderul rus a anunțat că Moscova se retrage din Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START). “Mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice”, spunea Putin.

ADVERTISEMENT

La începutul discursului său de joi, Putin a vorbit despre „planurile pe termen scurt” ale Rusiei și „aspirațiile” poporului rus. El a salutat „sprijinul extraordinar” al populației pentru ceea ce el numește „operațiunea militară specială” în Ucraina. El i-a lăudat pe “eroii din prima linie și din tranșee, care suferă, dar au sprijinul întregii țări”.

De asemenea, Putin critică ceea ce el vede ca fiind “tendințele coloniale ale Occidentului, care intenționează să distrugă Rusia”. Liderul rus spune că SUA este „absolut hotărâtă” să creeze diviziuni în Rusia.

ADVERTISEMENT

Președintele rus a anunțat că discursul său de astăzi reprezintă şi o „privire către viitor”. El a confirmat că există probleme care trebuie „rezolvate” pentru a ajuta la dezvoltarea Rusiei. De asemenea, el a spus că a schiţat aceste direcţii de dezvoltare după ce a vorbit cu rușii din toată țara, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați.

Fără a menționa în mod specific Ucraina, Putin a vorbit şi despre sprijinirea „fraților și surorilor și dorința lor de a fi alături de Rusia”. El i-a numit pe locuitorii din Donbass și Sevastopol eroi și spune că „răscoala lor este o chestiune de mândrie”.

ADVERTISEMENT

Putin a mai subliniat că Rusia dă dovadă de „responsabilitate deplină” în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare şi a dezminţit acuzațiile SUA conform cărora Rusia a lansat în spațiu arme nucleare de distrugere prin satelit.

ADVERTISEMENT