News

Efectele războiului din Ucraina. Prețul petrolului a crescut, iar bursele internaționale s-au prăbușit

Încep să apară efectele războiului din Ucraina, provocat joi dimineață de către Vladimir Putin. Prețul petrolului a crescut, iar bursele internaționale au început să se prăbușească.
24.02.2022 | 16:01
Efectele razboiului din Ucraina Pretul petrolului a crescut iar bursele internationale sau prabusit
Efectele războiului din Ucraina. Prețul petrolului a crescut, iar bursele internaționale s-au prăbușit. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Chiar dacă bursele internaționale se prăbușesc, prețul petrolului a depășit joi 105 dolari pe baril. Această situație, însă, generează scumpiri pentru benzină, motorină sau consumul de gaze.

Prețul petrolului nu a mai avut un nivel atât de înalt din 2014, an în care Rusia a cucerit Crimeea. De asemenea, au crescut și dolarul și aurul, în detrimentul monedei noastre naționale, leul.

ADVERTISEMENT

Prețul crescut al petrolului poate duce la scumpiri pentru bezină, motorină sau consumul de gaze

Totul se întâmplă în contextul în care Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței și este, de asemenea, și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.

”Ar putea urma dificultăți financiare nespuse multor oameni care depind de mașinile lor pentru a ajunge la muncă și a-și conduce viața, deoarece nivelul crescut al prețului petrolului ar crește costul unui rezervor plin la 85 de lire sterline”, a declarat Simon Williams, un expert financiar, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește piețele bursiere din Europa, de exemplu indicele FTSE 100 din Marea Britanie a scăzut cu peste 3%, iar indicele Dax din Germania, a scăzut cu peste 4,5%.

Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, a spus că majorarea prețului petrolului ”este o veste îngrozitoare pentru întreprinderi și consumatori”, deoarece ”va servi la stimularea în continuare a inflației”.

ADVERTISEMENT

”Nu numai că facturile la energie vor continua să crească, dar prețurile alimentelor par să crească și mai mult.

Ucraina și Rusia sunt ambele mari furnizori de alimente și orice întrerupere a aprovizionării va forța cumpărătorii să caute surse alternative, care ar putea crește prețurile”, a declarst și Russ Mould pentru sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Piața asiatică, afectată economic de răboiul ruso-ucrainean

Inclusiv piața asiatică este afectată economic de războiul ruso-ucrainean. Joi, cel mai important indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific a scăzut cu peste 3,2%.

În Australia, bursele au scăzut cu peste 3%, iar în China, cu 1,3%. Și în Japonia se simt conscecințe negative economice. Indicele Nikkei din Tokyo s-a micșorat cu 2,4%.

În SUA, acțiunile Dow Jones Industrial Average s-au depreciat cu 1,38%, iar MSCI World a atins cel scăzut nivel din aprilie 2021, scrie Antena 3.

Reamintim că joi dimineață, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a ordonat ca trupele pe care le avea amplasate la granița cu Ucraina să pornească război.

Liderul de la Kremlin a spus că vrea să protejeze de Ucraina regiunile separatiste și pro-ruse, Donețk și Lugansk.  În Ucraina este declarată acum stare de război, iar mai mulți locuitori încearcă să părăsească țara.

În toată această acțiune, Belarusul s-a aliat cu Rusia. Vladimir Putin a avertizat țările care vor sări în ajutorul Ucrainei că vor suferi ”consecințe cum nu au mai văzut”.

ADVERTISEMENT