News

Războiul dintre ucraineni și disidenții ruși. Adversarul comun e Putin, dar problemele sunt dincolo de el

Ucraineni și disidenți ruși: ambii îl critică pe Putin și ambii se dușmănesc ca pe front. Războiul scoate fisuri surprinzătoare dintre cele două tabere civile
19.07.2023 | 13:59
Razboiul dintre ucraineni si disidentii rusi Adversarul comun e Putin dar problemele sunt dincolo de el
Garry Kasparov și Alexei Navalnîi, unele din vocile majore ale disidenței ruse / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a scos la iveală diviziuni vechi și unele surprinzătoare dintre ucraineni și ruși. Ultimii, chiar dacă se opun liniei lui Vladimir Putin, nu sunt acceptați – sau sunt priviți cu mare suspiciune – de primii. Mulți ucraineni spun că problema lor cu Rusia se extinde mult dincolo de autocratul de la Kremlin.

„Ucrainenii spun că nu există un rus bun”

În timp ce Rusia a lansat anul trecut războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, directoarea unui institut independent de cercetare a politicilor, cu sediul la Washington, a aflat pe pielea lui despre una dintre cele mai surprinzătoare fisuri dintre ruși și ucraineni. Alina Poliakova, care conduce Center for European Policy Analysis, a vrut să înființeze o bursă pentru liderii societății civile ucrainene, precum și pentru disidenții ruși. Dar ea cât și institutul pe care-l conduce s-au confruntat imediat cu reacții negative din partea ucrainenilor care au întrebat de ce astfel de fonduri trebuie să le revină rușilor – chiar și celor care se opun regimului lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

„A fost o sitiație foarte controversată, pentru că unii ucraineni încă mai au părerea că nu există nici măcar un rus bun”, a declarat Poliakova, o americană de origine ucraineană, scrie Politico. Argumentul, pe care Poliakova îl apreciază, este că resursele disponibile „ar trebui să direcționate pentru a sprijini societatea civilă ucraineană”. Disputa legată de acest program de burse ilustrează un fenomen mai larg: în ciuda furiei lor reciproce față de Putin, activiștii ucraineni și disidenții ruși se evită în mare parte. Există puțină cooperare și nu există o coaliție serioasă.

Rușii se dau victime importante

În schimb, există o suspiciune enormă din partea ucrainenilor și o atitudine defensivă din partea rușilor. Tensiunile sugerează că, indiferent de momentul în care se va încheia războiul, rupturile sociale dintre ucraineni și ruși se vor agrava mult mai mult timp. Disidenții ruși nu fac suficient pentru a-i sprijini pe ucraineni, a declarat Daria Kaleniuk, o activistă ucraineană anticorupție. Nu există o campanie amplă a disidenților ruși pentru a ajuta Ucraina să obțină statutul de membru NATO sau fonduri din activele rusești confiscate, a spus ea.

ADVERTISEMENT

În schimb, rușii „sunt foarte concentrați pe ei înșiși”, a spus Kaleniuk. „Ei încearcă să se prezinte ca și cum ar fi victime și nu victime mai puțin importante decât Ucraina”. Tensiunile au apărut în numeroase domenii: de la dezbateri privind cine vorbește la o absolvire de colegiu la decizia unui grup de liberă exprimare de a anula un panel cu scriitori ruși după obiecțiile scriitorilor ucraineni de la un alt panel.

Un Oscar și un Nobel care divizează

Câștigarea premiului Oscar de către un documentar despre Alexei Navalnîi, opozant principal al lui Putin, aflat în închisoare, a stârnit multe comentarii din partea ucrainenilor, la fel ca și faptul că Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat anul trecut unor activiști ai societății civile din Rusia și din Belarus, stat aliat al Rusiei, precum și din Ucraina. Iar luna trecută, Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului „Eat, Pray, Love”, a anunțat că amână publicarea unui roman despre Rusia după o reacție violentă din partea cititorilor ucraineni.

ADVERTISEMENT

Cartea, intitulată „Pădurea de zăpadă”, este plasată în Siberia secolului XX și este parțial despre rezistența împotriva imperiului sovietic. Dar ar fi fost publicată în jurul împlinirii a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, iar Gilbert a spus că cititorii ucraineni s-au opus oricărei cărți despre Rusia. „Nu vreau să adaug nici un rău în plus unui grup de oameni care au suferit deja și care continuă să sufere un rău inițial, grav și extrem”, a spus Gilbert.

Nu Putin e rădăcina problemei, ci „sufletul rus”

Unele voci ucrainene importante spun că, contrar a ceea ce multă lume din afară ar putea crede, Putin nu este rădăcina problemei cu care se confruntă în Rusia. Iar înlăturarea lui de la putere nu va rezolva nimic. Problema este mentalitatea rusă – „sufletul” rusesc, spun unii – și aplecarea sa imperialistă. Mulți ruși pur și simplu nu pot accepta faptul că Ucraina este o țară pe deplin independentă, se plâng ucrainenii.

ADVERTISEMENT

Acesta este în special cazul Crimeei, un teritoriu ucrainean anexat de Putin în 2014 și despre care mulți ruși cred că le-a aparținut dintotdeauna. „Avem chiar și o expresie: ‘Când apare problema ucraineană, toți liberalii ruși dispar’”, a declarat Lisa Yasko, membră a parlamentului ucrainean, în timpul Forumului pentru Libertate de la Oslo din iunie.

Nu toate legăturile sunt rupte

Totuși, acestea sunt sentimente complicate despre relații complicate, iar legăturile dintre ucrainenii obișnuiți și ruși sunt departe de a fi rupte. Mulți ucraineni și ruși au rude în țara lor vecină. Ucraina a fost un refugiu pentru unii disidenți ruși în timpul guvernării de peste două decenii a lui Vladimir Putin. Nu este neobișnuit ca disidenții ruși individuali să ajute activiștii ucraineni în proiecte, cum ar fi organizarea de proteste. Unele grupuri cooperează, deși, de obicei, în mod discret. Fundația Rusia Liberă, un grup cu sediul la Washington, colaborează cu ucrainenii pe anumite probleme legate de drepturi.

„Nu au sentimentul responsabilității”

Activiștii ucraineni recunosc, de asemenea, că un număr mare de ruși au o viziune distorsionată asupra războiului și a Ucrainei din cauza propagandei Kremlinului. Sprijinul general pentru acțiunile armatei lor în Ucraina rămâne ridicat în rândul rușilor, în special al celor care se bazează pe televizor pentru știri, potrivit datelor recente ale sondajelor de opinie ale Centrului independent Levada.

Dar o mulțime de ucraineni s-au săturat și de astfel de scuze pentru ruși. În timp ce Putin poate emite ordinele, cetățenii ruși sunt cei care trimit bombe și rachete asupra orașelor lor și ei sunt cei care comit atrocități împotriva copiilor și civililor. Ucraineni proeminenți remarcă faptul că țara lor s-a debarasat de lideri corupți în ultimii 20 de ani, în timp ce rușii nu s-au mobilizat niciodată suficient pentru a-l înlătura pe Putin.

„Un lucru care este foarte dureros pentru mine personal este că mulți ruși nu au sentimentul responsabilității”, a declarat Lisa Yasko. „Ei nu înțeleg ce pot face pentru a face o schimbare în propria lor țară”.

„Decolonizarea” influenței rusești

Sentimentele de furie și traumă par să depășească cu mult oficialii ucraineni, academicienii și alte persoane care se încadrează sub eticheta largă de „activist”, infiltrându-se până la ucrainenii de rând, fără megafoane publice. Sondajele efectuate de la invazia Rusiei din 2022 sugerează că aceasta a dus la o unitate de cauză izbitoare în rândul ucrainenilor, dintre care marea majoritate nu apreciază acum Rusia.

Unii comentatori ucraineni se plâng de faptul că rușii și opiniile lor au atras atenția timp de decenii – fie la Națiunile Unite, fie în mediul academic sau de divertisment – în timp ce Ucraina și alte foste state sovietice s-au luptat să-și facă auzită vocea. Unii cer o „decolonizare” a acestei influențe rusești. Totul, de la decizia de a cânta operele unor compozitori ruși morți de mult timp până la utilizarea limbii ruse în sine, pe care mulți ucraineni o vorbesc, a făcut obiectul unor obesrvații minuțioase.

Războiul lui Putin sau războiul Rusiei?

Dezbaterile amintesc de modul în care lumea, după cel de-al Doilea Război Mondial, s-a luptat cu reintegrarea a ceea ce a fost cândva Germania nazistă. Chiar și astăzi, de exemplu, muzica lui Richard Wagner, adorată de Adolf Hitler, este rareori ascultată în Israel. Iar comunitatea disidentă rusă este divizată cu privire la modul în care trebuie să vorbească, și să se simtă, despre războiul din Ucraina.

O mare dezbatere în rândul disidenților ruși este dacă conflictul din Ucraina, care a început la o scară mai mică în 2014, să fie considerat războiul lui Putin sau războiul Rusiei, a declarat Garry Kasparov, fostul campion de șah care a cofondat Forumul Rusia Liberă, un grup de coordonare pentru opoziția rusă. „În opinia mea, întrebarea este irelevantă – bineînțeles că este războiul Rusiei, așa cum a fost războiul Germaniei naziste”, a declarat Kasparov. „Dar pentru unii dintre ei este foarte dureros. Ei spun: nu și nu, nu suntem responsabili pentru război. Trebuie să ne asigurăm că poporul rus nu este antrenat”. Dar cine?

Nuanțe rusești fine, de la Paris

Serghei Guriev, un important economist rus, a făcut o distincție între vinovăție și responsabilitate. Vinovăția ar trebui atribuită lui Putin, colaboratorilor săi și celor care comit în mod direct crime împotriva ucrainenilor. Acestea fiind spuse, „nu am votat niciodată pentru Putin, dar nu l-am combătut suficient de bine pentru a preveni acest război și pentru asta, desigur, mă simt responsabil”, a declarat Guriev, care se află la Paris – după ce a fugit din Rusia ca mulți membri ai comunității disidente ruse.

Ucrainenii implicați în campanii publice de susținere a țării lor au grade diferite de neîncredere față de liderii opoziției ruse. Kasparov este mai respectat decât mulți alții, în parte pentru că este dispus să vorbească despre necesitatea ca rușii să își asume în general responsabilitatea ororii declanșate în Ucraina. Kasparov apare în mod regulat în presa ucraineană. De asemenea, el a ajutat la strângerea de fonduri pentru grupurile ucrainene prin intermediul Renew Democracy Initiative, o organizație americană, a declarat Uriel Epshtein, directorul executiv al grupului.

Alexei Navalnîi, opozant de lungă durată al lui Putin, ar putea fi cea mai mare amenințare la adresa liderului rus, chiar și din colonia penitenciară în care este deținut, la Melekhovo, la aproximativ 200 kimometri est de Moscova. Dar mulți ucraineni sunt sceptici în privința lui, deoarece ani de zile a fost ambiguu în privința revenirii Crimeii la Ucraina. Navalnîi a clarificat, anul trecut, că el crede că Rusia trebuie să părăsească Crimeea, dar criticii săi ucraineni nu sunt pe deplin convinși.

Să nu-i „demonizăm” pe ruși

Demonizarea rușilor în ansamblu „este dezastruoasă pentru viitoarea pace a Europei”, au avertizat Anatol Lieven și George Beebe de la Quincy Institute for Responsible Statecraft, care pledează pentru o politică externă americană mai reținută din punct de vedere militar.

„În timp ce oamenii care exprimă astfel de sentimente față de Rusia pretind că se opun regimului Putin, acțiunile și scrierile lor oferă, de fapt, o propagandă internă mai bună pentru Putin decât ar fi putut el însuși să conceapă vreodată”, au scris cei doi. Adică îi cântă în strună Kremlinului care denunță „rusofobia” globală generalizată.

Alții resping acest lucru, spunând că regimul Putin a strigat ca din gură de șarpe „rusofobie”, continuând să atace și să invadeze peste graniță sau să facă alte activități nefaste, indiferent de reacția altor țări. „Povara este pe umerii rușilor aici, pentru că ei sunt cei care au provocat acest război”, a declarat David Kramer, un fost oficial al Departamentului de Stat implicat în Fundația Rusia Liberă.

Reconcilierea ar putea dura ani

După săptămâni de discuții cu donatori, asociați și alte persoane, Poliakova și grupul său de reflecție au decis să includă atât ruși, cât și ucraineni în noul program de burse. Dar decizia l-a determinat pe un analist ucrainean să pună capăt afilierii sale de lungă durată cu CEPA, a declarat Poliakova.

Bursierii ruși și ucraineni din cadrul programului se înțeleg remarcabil de bine, inclusiv atunci când discută subiecte spinoase. Conversațiile oferă perspective pentru potențiale eforturi viitoare de reconciliere, a declarat ea. Astfel de inițiative ar putea dura ani de zile, dar trebuie cumva să se întâmple, a spus ea, „deoarece aceste țări sunt legate între ele în primul rând de geografie și nu există cale de scăpare”.

ADVERTISEMENT