Sport

Răzvan Burleanu condamnă noua competiție a bogaților: ”Adâncește prăpastia!”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, condamnă Super Liga europeană, noua competiție a bogaților menită să scoată din joc echipele mici ale fotbalului european.
04.08.2023 | 10:53
Razvan Burleanu condamna noua competitie a bogatilor Adanceste prapastia
Răzvan Burleanu condamnă noua competiție a bogaților: ”Adâncește prăpastia!”
ADVERTISEMENT

Răzvan Burleanu a anunțat într-o reacție exclusivă pentru FANATIK, că acest proiect nu poate să facă niciun bine fotbalului european, pentru că echipele mici nu vor mai prinde niciodată un loc la masa bogaților. ”Fotbalul a fost și este un sport pentru toată lumea! Are puterea de a transforma jucători de la cluburi mici în fotbaliști de elită în competițiile internaționale”, crede Răzvan Burleanu.

Răzvan Burleanu condamnă noua competiție a bogaților: ”Adâncește prăpastia!”

”Acest lucru este posibil datorită investițiilor și dezvoltării talentelor la nivelul fiecărei comunități. Modelul sportiv european se bazează pe competiții deschise, în jurul principiului de promovare/retrogradare, dar și pe redistribuire financiară, astfel încât succesul competițiilor echipelor naționale și de club să sprijine fotbalul de bază în Europa

ADVERTISEMENT

Ca președinte de Federație, consider că protejarea acestui model sportiv european este una dintre cele mai importante misiuni, mai ales într-un context cum este cel de astăzi, plin de provocări globale. Trebuie să fim uniți de principiul că fotbalul trebuie să servească unui bine comun, și să nu uităm iubirea și pasiunea noastră pentru fotbal susținută de meritul sportiv ne-au adus împreună ca europeni

Fără o competiție deschisă povești de succes la nivelul fiecărei țări europene, care să inspire mii de copii să joace fotbal, nu ar mai exista. La fel cum toate cluburile mici și mijlocii nu ar mai avea nicio șansă de a visa la o participare în competițiile europene, dacă ar dispărea sistemul de solidaritate financiară specific astăzi fotbalului și implicit modelul european al sportului”, a completat președintele FRF.

ADVERTISEMENT

Așadar, Răzvan Burleanu consideră eforturile de înființare a Super Ligii europene drept o subminare a principiilor fundamentale care stau la baza fotbalului european. Răzvan Burleanu e de părere că lăcomia anumitor cluburi de fotbal va dăuna serios acestui sport și, ca de obicei, vor avea de suferit echipele mici, în curs de dezvoltare.

”Cu toate acestea, există eforturi de subminare a principiilor fundamentale care guvernează acest joc frumos. Suntem de acord că schimbarea și inovația sunt binevenite, dar trebuie să fie în concordanță cu meritocrația și accesul deschis pentru fiecare participant. Nu ar trebui să permitem câtorva cluburi puternice, motivate doar de lăcomie, să creeze o competiție închisă și lipsită de merit și solidaritate. Competițiile semi-închise, precum eventuala Superligă Europeană propusă anterior, doar adâncește prăpastia dintre cei privilegiați și toți ceilalți.

ADVERTISEMENT

Fotbalul european a reușit să găsească un echilibru sensibil între valorile comunitare și sociale, precum și resursele și structurile economice. Acest echilibru necesită o atenție și ajustare constante. Atât la UEFA, cât și la FRF, suntem conștienți de acest lucru și ne consultăm permanent pentru a ne asigura că avansăm în direcția corectă. În același timp, știm că trebuie să facem tot ceea ce putem pentru ca fotbalul european să nu revină sub presiunea exclusivă a unui grup restrâns de cluburi motivate de orgoliu și bani!

Din fericire pentru noi, modelul european al sportului este întărit de Tratatul Uniunii Europene, iar acum așteptăm ca justiția europeană să apere acest ideal împărtășit de milioane de jucători și fani ai fotbalului, nu doar în Europa, dar și la nivel global, fiindcă fotbalul european reprezintă astăzi o oglindă a valorilor noastre ca societate europeană”, a completat Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

Ce este Super Liga Europei?

Super Liga Europei este un proiect care a scandalizat lumea fotbalului european, în special cluburile mici, pentru că s-ar crea o competiție exclusivistă, pe modelul Euroligii la baschet, dedicată doar marilor forțe din Europa, 12 la număr în 2021. Potrivit anunțului, cluburile fondatoare erau AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF și Tottenham Hotspur.

Practic, marile cluburi sunt nemulțumite de cum a evoluat Champions League sau Europa League și nu mai vor să-și piardă vremea și banii cu echipe mici. Așadar, proiectul ar cuprinde la start 20 de cluburi, din care 15 cluburi fondatoare permanente și alte 5 echipe care se vor califica anual, cel mai probabil în baza unui clasament realizat în funcție de realizările din sezonul anterior.

Între timp au rămas puține cluburi susținătoare ale ideii de Super Ligă europeană, după ce UEFA și federațiile naționale au amenințat respectivele echipe cu excluderea din campionat. Așadar, o formație ca Manchester United sau Manchester City ar trebui să renunțe la Premier League și la sutele de milioane de euro de acolo, pentru visul Super Ligii europene. Cazul a ajuns, cum era de așteptat, pe masa judecătorilor, iar conflictul dintre cluburi și UEFA va fi soluționat în curând de Curtea Europeană de Justiție.

ADVERTISEMENT