News

Răzvan Cherecheș: “Avem focare de infectare în școli pe care nu le descoperim”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a vorbit joi la Digi24 despre transmiterea coronavirusului în școli, declarând: "avem focare în școli pe care nu le descoperim".
30.09.2021 | 21:38
Razvan Chereches Avem focare de infectare in scoli pe care nu le descoperim
ADVERTISEMENT

Școlile din România vor rămâne deschise și peste incidență de 6 la mie, încurajând unitățile școlare să înceapă testarea regulată a elevilor.

Medicul Octavian Jurma a declarat joi că nu își mai trimite copiii la școală și că decizia de a decupla închiderea școlilor de rata de incidență de 6 la mie va avea consecințe drastice asupra numărului de infectări.

ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș: “În școli avem focare de infectare pe care nu le descoperim la timp” 

“E absolut ridicol să scoți pragul de 6 la mie fără să pui lucruri în loc. Pragul de 6 la mie nu avea un suport științific, scoaterea lui cu atât mai mult.

Ce face asta? Scade încrederea populației în Guvern și în absența testării, ventilării, măștii, școlile rămân în continuare un catalizator al infectărilor din comunitate.

ADVERTISEMENT

Copiii accelerează transmiterea virusului în comunitate, dacă virusul circulă în comunitate la viteza a doua, în școală circulă la viteza a șasea.

Infecțiile la copii tind să fie asimptomatice, nedetectate fără testare și apoi ei duc mai departe virusul în familiile lor.

ADVERTISEMENT

Avem deja dovezi de câteva luni că testele antigenice din salivă au o sensibilitate destul de bună pentru a fi folosite.

Acum suntem exact în situația în care suntem în fiecare an, a nins și suntem surprinși, neștiind ce să facem.

ADVERTISEMENT

Școala a început de două săptămâni și noi abia acum facem ceva, când există literatură științifică de câteva luni care spune că în lipsa testării, avem focare pe care nu le descoperim la timp.

Din nou, premierul nu știe ce vorbește, nu există infrastructură pentru ca să se poată face testarea. Copiii vor fi netestați cu toții. Copiii vor merge în continuare la școală și nu vor fi testați, pentru că nu s-a pregătit testarea peste vară”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24.

Octavian Jurma: “Riscul este enorm în școli”

Medicul Octavian Jurma a explicat care este riscul de infectare în școli și în ce modalitate copiii pot constitui vectori semnificativi de transmitere a coronavirusului în comunitate.

“Riscul este enorm în școli. Nu înțeleg de ce nu există certificatul verde pentru că acesta poate fi îndeplinit de elevi de la clasa a V-a, fără niciun fel de problemă.

Copiii fac forme ușoare de boală, însă virusul este mulțumit să te folosească drept cărăuș pentru o persoană vulnerabilă pe care o caută cu ajutorul tău.

Dacă noi alegem să fim complicii virusului  prin comportamentul nostru, vom fi părtași la decimarea populației în vârstă din România”, a declarat Octavian Jurma pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT