Sport

Răzvan Ioan Boanchiș despre conflictul dintre familia Păunescu și Rapid: “Andrei Păunescu are dreptate”

Răzvan Ioan Boanchiș scrie despre disputa dintre familia Păunescu și Rapid, după ce Andrei Păunescu a dat în judecată clubul sub acuzaţia că a comercializat imnul Rapidului fără acordul său.
23.01.2024 | 13:48
Razvan Ioan Boanchis despre conflictul dintre familia Paunescu si Rapid Andrei Paunescu are dreptate
Răzvan Boanchiș scrie despre conflictul dintre familia Păunescu și Rapid. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când vând tablouri semnate de pictori decedați, casele de licitații plătesc un mic procent urmașilor. Copiii de artiști plastici din România au și o asociație care a fost constituită legal exact în acest scop.

Așa că Andrei Păunescu are dreptate când cere bani pentru imnul Rapidului. Aici nu-i vorba despre suporteri, care pot cânta gratis “Suntem peste tot acasă, porțile ni se deschid…” 20 de minute sau 90 de minute în timpul meciului, pe teren propriu și, mai ales, în deplasare (fiindcă porțile li se deschid), în tren, în autocar sau pe terase.

ADVERTISEMENT

Dar domnii care patronează Rapidul trebuie să-i plătească lui Andrei Păunescu pentru că folosesc versurile și în scopuri comerciale.

De 30 sau 40 de ani imnul Rapidului e cântat gratis. În capitalism, de multe ori gratisul costaă mai mult. Domnul Șucu nu dă mobila gratis.

ADVERTISEMENT

Nu te lasă nici măcar să dormi o noapte gratis pe o canapea din show-room-ul său. Și bine face. Suporterii Rapidului chiar sunt peste tot acasă și i-am apreciat tot timpul. Domnul Șucu știe că ești acasă dacă ai cumpărat acea casă.

În fotbalul românesc s-au plătit cam mulți bani maneliștilor. Dacă adunăm dedicațiile date, în ultimii 34 de ani, la nunți, botezuri, petreceri de după meciuri, la toate nivelurile, de la echipa națională și Liga 1 până la parangheliile din campionatul județean, cred că ajungem la o sumă amețitoare, cu care am putea patrona Manchester City și PSG.

ADVERTISEMENT

Așa că merită și familia lui Adrian Păunescu niște zeci de mii sau sute de mii de euro pentru un imn care s-a cântat gratis de mii de ori. Și, mai mult decât atât, pentru un act artistic. Pentru un cântec care blazonează Rapidul. Insist și voi mai insista până la sfârsitul textului, acest lucru nu trebuie să-i afecteze pe suporteri.

Dar patronul sau patronii ar fi normal să cotizeze substanțial pentru că folosesc (și) în scopuri comerciale versurile unui “poet de inimă și de stadioane”, cum l-a numit cineva, de tunet și fior, cum îi zic eu.

ADVERTISEMENT

Steaua și Dinamo au câștigat mai multe campionate decât Rapid și Craiovele. Dar pe plan artistic și sufletesc, Rapidul și Craiovele sunt peste Steaua și Dinamo datorită lui Adrian Păunescu.

ADVERTISEMENT
Tags: