Fotbal international

Răzvan Raț și criticile lui Mircea Lucescu: „Când eram în cușcă, nu mă puteam strâmba la leu”

12.01.2021 | 21:18
Razvan Rat si criticile lui Mircea Lucescu Cand eram in cusca nu ma puteam stramba la leu
ADVERTISEMENT

Răzvan Raț a fost antrenat de Mircea Lucescu atât la Rapid, cât și la Șahtior Donețk. În Ucraina, fostul fundaș stânga a fost deseori criticat de Lucescu, dar acum înțelege de ce a fost un lucru util să fie certat.

Sub conducerea lui „Il Luce”, Răzvan Raț a cucerit șapte titluri de campion în Ucraina și și-a trecut în palmares și un trofeu al Cupei UEFA, în 2009.

ADVERTISEMENT

Ajuns la 39 de ani, Răzvan Raț s-a retras în urmă cu doi ani și a ajuns să înțeleagă motivele pentru care actualul antrenor al lui Dinamo Kiev îl critica atunci când îi era elev.

Cum a ajuns Răzvan Raț să înțeleagă criticile lui Mircea Lucescu: „E ca la Grădina Zoologică”

Răzvan Raț este unul dintre cei mai mari fundași stânga pe care l-a dat fotbalul românesc în istoria sa recentă. Apărătorul născut la Piatra-Olt a fost lansat în fotbalul mare de Rapid.

ADVERTISEMENT

În vara lui 2003, Răzvan Raț ajungea la Șahtior Donețk, acolo unde avea să fie antrenat de Mircea Lucescu pentru cea mai mare parte a carierei sale. Cea mai mare parte, dar și cea mai de succes.

Cu Mircea Lucescu antrenor la Donețk, Raț a cunoscut gloria europeană și a cucerit trofeul Cupei UEFA în 2009, după ce o învingea în finală cu 2-1 pe Werder Bremen.

ADVERTISEMENT

Răzvan Raț a fost deseori criticat de Mircea Lucescu în timpul în care era antrenat de cel care o pregătește acum pe Dinamo Kiev. Inclusiv după un meci pierdut pe terenul Barcelonei cu 1-5, în UCL, Raț a fost certat în timp ce acorda un interviu.

„Spune-le, mă, că am luat două goluri din cauza ta! Spune asta”, i-a transmis atunci Lucescu lui Raț. „Da, am luat două goluri din cauza mea. Deja m-am obișnuit, deja m-am săturat”, a replicat vizibil iritat Raț.

ADVERTISEMENT

Fundașul a explicat acum că a înțeles ulterior faptul că aceste critici erau, de fapt, un lucru bun pentru el și că adevăratul semn rău este acunci când un fotbalist este ignorat de antrenorul său. El a vorbit despre certurile lui Lucescu.

„Ulterior le-am povestit cu zâmbetul pe buze, când nu mai eram în cuşcă. E ca la Grădina Zoologică. Când eşti dincolo de gard, îţi permiţi să te mai strâmbi la leu. Dacă nu e gard, nu mai eşti aşa de viteaz. Este simplu.

În momentul în care eşti certat de antrenor este bine. În momentul în care nu eşti certat, nu eşti băgat în seamă, înseamnă că e ceva în neregulă.

Ori eşti pe punctul de a pleca, ori nu prea e nevoie de tine în echipa respectivă. Antrenorul vrea să scoată maximum de la un jucător şui cred că acesta este secretul antrenorilor mari”, a spus Raț pentru as.ro.

  • 2 titluri a câștigat Răzvan Lucescu la Rapid. Unul, cu Mircea Lucescu antrenor;
  • 7 campionate ale Ucrainei are în palmares fostul fundaș stânga;
  • 5 Cupe și 4 Supercupe ale Ucrainei a mai câștigat Raț.
ADVERTISEMENT