Sport

Reacția ANAD în ”cazul Cosmin Matei”, depistat pozitiv. Ce riscă fotbalistul lui Sepsi

Agenția Națională Anti-Doping a confirmat că fotbalistul Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la Metilhexanamină. Sportivul zice că a fost răcit și a luat suplimente
18.03.2024 | 19:07
Reactia ANAD in cazul Cosmin Matei depistat pozitiv Ce risca fotbalistul lui Sepsi
Cosmin Matei, dreapta, în duel cu Alexandru Mateiu, în timpul meciul Sepsi - Universitatea Craiova, din 4 februarie 2024, după care a fost depistat pozitiv FOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Fotbalistul Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la o probă de urină, după meciul Sepsi – Universitatea Craiova, scor 1-3, disputat pe 4 februarie 2024. Potrivit ANAD, mijlocașul de 32 de ani a fost depistat pozitiv la Metilhexanamina, o substanță interzisă doar în competiție ca stimulent specific. Cosmin Matei a declarat că a fost răcit și a luat mai multe suplimente și medicamente.

Reacția ANAD în ”cazul Cosmin Matei”, depistat pozitiv

Într-un comunicat remis luni, 18 martie, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) precizează: ”În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu privire la încălcarea reglementărilor anti-doping de către fotbalistul Cosmin Gabriel Matei, component al echipei Sepsi OSK, Agenția Națională Anti-Doping confirmă rezultatul analitic al probei de urină raportat în ADAMS de către Laboratorul de Control Doping din București, dar își rezervă dreptul de a nu face declarații cu privire la aspectele din dosarul cauzei.

ADVERTISEMENT

Procedura de gestionare a rezultatelor este în curs de desfășurare, motiv pentru care păstrăm confidențialitatea informațiilor puse la dispoziție de părți”.

Metilhexanamina, o substanță interzisă doar în competiție ca stimulent specific

ANAD menționează că fotbalistul Cosmin Matei a fost depistat pozitiv la Metilhexanamina, o substanță interzisă doar în competiție ca stimulent specific. Specialiștii în domeniu antidoping precizează că este vorba despre un stimulent pe termen scurt, care sporește atenția, reducea oboseala, grăbesc capacitatea respiratorie și ajută la scăderea în greutate. În schimb, are numeroase efecte adverse extrem de periculoase, cum ar fi hemoragii cerebrale sau afecțiuni ale plămânilor.

ADVERTISEMENT

Cosmin Matei riscă doi ani de suspendare. El poate juca până la finalizarea anchetei

Deocamdată, ancheta este în curs, iar ANAD precizează că potrivit legii privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie. Cu toate, Cosmin Matei riscă o suspendare de doi, care poate fi însă redusă la jumătate dacă se demonstrează că a luat un supliment contaminat. Fotbalistul poate scăpa doar cu o mustrare dacă demonstrează lipsa vinovăției, cum a reușit Simona Halep în procesul de la TAS, care i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni.

ANAD menționează că Metilhexanamina este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

ADVERTISEMENT

”Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie”, a mai explicat ANAD.

ADVERTISEMENT

Avertismentul WADA

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) recomandă prudență extremă în ceea ce privește utilizarea suplimentelor alimentare/nutriționale:

“Utilizarea suplimentelor alimentare de către sportivi este o preocupare serioasă, deoarece în multe țări fabricarea și etichetarea suplimentelor nu respectă reguli stricte, ceea ce poate duce la situația ca un supliment să conțină o substanță nedeclarată și care este interzisă conform reglementărilor anti-doping.

Un număr semnificativ de teste pozitive au fost atribuite utilizării necorespunzătoare a suplimentelor, iar atribuirea unui rezultat pozitiv unui supliment alimentar incorect etichetat nu este o apărare acceptată într-o audiere doping.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate”, se mai arată în comunicatul ANAD.

Cosmin Matei: ”Sunt uluit! Am fost răcit în acea perioadă”

Cosmin Matei s-a arătat nedumerit de faptul că a fost depistat pozitiv. ”Am fost foarte mirat. Sunt uluit! Nici nu știu ce să spun. Și nici nu vreau să vorbesc deocamdată. Vă rog să mă înțelegeți!

E o anchetă în desfășurare. Îmi doresc foarte mult să aflu ce s-a întâmplat, de fapt. Și de unde a apărut această substanță. Am fost răcit în acea perioadă. Am luat mai multe suplimente, medicamente, dar vom vedea ce ne vor indica analizele”, a spus jucătorul, pentru sportpesurse.ro.

Am primit și noi la club notificarea în urmă cu vreo două zile. Așteptăm însă și rezultatul probei B. Am rămas însă fără cuvinte. Nu-mi vine să cred că Matei ar fi luat substanțe interzise cu voia lui.

N-am apucat să discut foarte mult nici cu medicul nostru, fiindcă a fost partida cu FCSB. Mi-a explicat însă că nimic din ce a administrat el nu cuprinde substanțe interzise. Știu că Matei a fost răcit o perioadă. Nu știu exact ce a luat.

Dar vă sugerez să așteptăm ancheta pentru a vedea concluziile clare. Ați văzut și la Halep ce s-a întâmplat. Dacă se va confirma însă că Matei e vinovat, vom lua măsurile necesare” – Laszlo Dioszegi, patronul Sepsi OSK Sfîntu Gheorghe

Usain Bolt a pierdut o medalie olimpică din cauza substanței cu care a fost depistat pozitiv Cosmin Matei

În 2017, Usain Bolt a trebuit să returneze medalia de aur câștigată la Jocurile Olimpice 2008 de la Beijing, în proba de ștafetă 4 x 100 de metri, după ce colegul său de echipă Nesta Carter  a fost depistat pozitiv la metilhexanamină.

ADVERTISEMENT
Tags: