News

Reacția AUR la seria tragediilor din ultima săptămână: de la Botoșani la Crevedia. „Vinovat este întotdeauna Străinul”

Liderii AUR au evitat să critice deschis PSD-ul în contextul tragediilor din ultima săptămână.
01.09.2023 | 19:12
Reactia AUR la seria tragediilor din ultima saptamana de la Botosani la Crevedia Vinovat este intotdeauna Strainul
Reacția AUR la tragediile din ultimele săptămâni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alianța pentru Unirea Românilor este cel mai mare partid de opoziție, cotat cu peste 20% în ultimele sondaje, dar și unul dintre cele mai active și agresive partide în ceea ce privește comunicarea publică. Seria de tragedii din ultimele săptămâni, începând cu azilele groazei din Voluntari și culminând cu cazurile de la Botoșani, 2 Mai și Crevedia au adus critici puternice la adresa autorităților, în special către PSD, însă aceste critici nu au venit aproape deloc din partea AUR.

AUR evită să critice PSD

„Explozia de la Crevedia ne arată faptul că România condusă de PSD și PNL se prăbușește. În aceste zile, la Crevedia, vedem chiar membri ai PSD implicați direct într-o catastrofă. De la primari până la donatori ai partidului”, este declarația prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, apărută pe pagina de Facebook a partidului într-o înregistrare video. Ea apare și pe site-ul de știri al partidului, AUR News, însă doar cu titlu, fără să fie preluat întreg textul declarației liderului AUR pe care George Simion l-a propus drept viitor premier. Declarația apare însă la șase zile de la tragedia de la Crevedia și este singura declarație a unui lider AUR care menționează direct PSD și doar tangențial numele lui Marcel Ciolacu. Tot vineri, un alt parlamentar AUR, Dan Tănasă, a acuzat direct PNL și PSD de rolul jucat în aceste tragedii. „PSD și PNL sunt clanuri interlope și împreună formează Sistemul”, apare, tot vineri, pe site-ul de știri al partidului.

ADVERTISEMENT

Întreaga presă a relatat pe larg eșecul în serie al instituțiilor de control al căror eșec în îndeplinirea atribuțiilor a făcut posibil accidentul de la Crevedia. Încă de duminică, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat despre donațiile făcute la partid de către primarul din Caracal, al cărui fiu deține firma unde s-a produs explozia, iar presiunea politică a fost suficientă pentru ca acesta să propună excluderea din partid a edilului. Sigur, faptul că Ion Doldurea, primarul din Caracal, este un apropiat al lui Paul Stănescu, a făcut probabil mult mai rapidă această reacție a președintelui PSD, știut fiind faptul că cei doi nu sunt cei mai apropiați. În ciuda reacției rapide de control a daunelor politice a liderului PSD, partidele de opoziție au detaliat afacerile edilului din Caracal și legăturile acestuia cu administrația centrală. Evocarea tragediei de la Colectiv a fost imposibil de evitat, în ciuda apelului în acest sens venit din partea premierului Ciolacu.

Tema însă a fost evitată complet, timp de șase zile, de către liderii AUR dar și de către liderul partidului George Simion. „O bombă cu ceas a explodat sub ochii autorităților la Crevedia. Continuăm să îngropăm victime ale corupției generalizate care devastează societatea românească”, a fost prima reacție pe pagina partidului, a doua zi după producerea tragediei, alături de o înregistrare cu președintele partidului care merge alături de alți membri pentru a dona sânge.

ADVERTISEMENT

Abia în ziua următoare apare și numele primului vinovat pentru producerea acestei tragedii, șeful ISU. „Raed Arafat trebuie să plece! Acesta trebuie să fie demis de Marcel Ciolacu!”, este mesajul postat pe pagina partidului. Aceeași poziție apare și pe pagina lui George Simion în aceeași zi. „Raed Arafat trebuie să fie demis de Marcel Ciolacu. De la Colectiv încoace există un singur element comun la toate tragediile și nenorocirile prin care România a trecut, acest element se numește Raed Arafat”, spune președintele AUR care-l menționează și pe ministrul Rafila, vinovat pentru lipsa paturilor pentru marii arși.

Comentatorii politici sunt de părere că cererea demisiei lui Raed Arafat nu reprezintă doar o reminiscență din timpul pandemiei, fiind explicată și prin ideologia ultranaționalistă a partidului condus de Simion.

ADVERTISEMENT

„Din punct de vedere ideologic, cei de la AUR sunt consistenți. Vinovat este Străinul. Vinovat este întotdeauna străinul, iar Arafat este străinul. Cine fură țărișoara, străinii. Asta e logica. Ei nu au servit alt fel de mâncare decât aceste chiftele râncede ale ultranaționalismului. În meniul lor acesta este singurul fel disponibil pentru publicul românesc”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Cătălin Avramescu.

AUR, pseudo-partid de opoziție

Așa cum FANATIK a scris în trecut, liderii partidelor de opoziție au caracterizat AUR drept un partid apropiat PSD, nefiind un partid de opoziție real. Pe pagina sa de Facebook, Simion are un singur mesaj video unde îl menționează pe ministrul Rafila printre vinovați, fără însă a-i cere demisia.

ADVERTISEMENT

„Alexandru Rafila patronează mafia farmaceutică și toate aceste tragedii. Alexandra, acel înger de la Botoșani, care a lăsat în urmă trei copii nevinovați, nu s-a uitat nici măcar un doctor la ea. Și acum, în cazul Crevedia, 39 de pompieri trimiși la moarte de Raed Arafat. Vinovații există. Acești nemuritori din funcțiile publice, Raed Arafat, Bogdan Despescu, mafia din Ministerul de Interne care nu se atinge de beizadele precum acel tânăr Pascu, care era protejat. Mafia din Ministerul de Interne care supraveghează distribuția de droguri către tinerii României. Marcel Ciolacu trebuie să aleagă. Spune public că este de partea acestui sistem și îl ține pe Raed Arafat în funcție sau se hotărăște să-l demită. Nu există nicio altă opțiune”, a spus George Simion într-o înregistrare publicată pe contul oficial, singura postare pe acest subiect. Spre comparație, USR a avut zece mesaje legate de tragedia din Crevedia și legăturile cu partidele aflate la putere.

Ce lipsește din mesajul președintelui AUR este cererea demisiei ministrului PSD, Alexandru Rafila. Asta, în condițiile în care cu doar o săptămână înainte protestatarii AUR ceruseră chiar demisia lui Rafila în timpul protestului organizat de AUR pe fakenews-ul introducerii vaccinării obligatorii. Nu este prima oară când AUR cere demisia lui Raed Arafat, acest lucru întâmplându-se în repetate rânduri pe durata pandemiei, atunci când partidul lui Simion a militat constant împotriva măsurilor sanitare sau a vaccinării.

Pe de altă parte, AUR și George Simion au cerut demisia lui Raed Arafat, dar și a ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, în anul 2021 la fiecare incident grav petrecut în spitalele ce tratau pacienții COVID. Prima oară s-a întâmplat acest lucru la finalul lunii ianuarie, în urma incendiului de la Matei Balș, ce venea la nici o lună de la numirea în funcție a lui Voiculescu. Demisiile celor doi au fost cerute apoi și după incidentul de la Spitalul Foișor, acolo de unde au fost mutați pacienții pentru a face loc pacienților Covid.

Analiștii politici subliniază că AUR nu doar că nu face opoziție reală, dar și că această strategie convine PSD-ului nu doar prin lipsa criticilor și atacurilor directe. Concret, apropierea dintre AUR și PSD ar face posibilă o viitoare colaborare la guvernare între cele două forțe politice, o posibilitate care prezintă avantaje prezente pentru social-democrați în relația cu PNL.

„AUR este un pseudo partid de opoziție. Este opoziția perfectă pentru actuala guvernare și, în special, pentru PSD. 

Ceea ce ascunde această tactică, pentru că nu-i putem bănui că nu sunt operatori politici cu o anumită abilitate. PSD-ul, la scorul său electoral, îi trebuie totuși un aliat în condițiile în care vedem că au început să se cam sature de PNL. Înțelegem, tocmai din relația rece cu liberalii, unde bat cele două partide, AUR și PSD. De fapt, AUR se reîmpachetează ca viitor partide de guvernământ, și nu va putea guverna decât alături de PSD. „Nu e AUR atât de rău”, este mesajul pe care îl vedem promovat. În plus, este și un mesaj de a ține PNL sub control acum. „Dacă nu ești cuminte și nu faci ce ți se spune, facem majoritate cu AUR la anul”. Să nu uităm nici capacitatea social-democraților de a face majorități, acolo unde nu se regăsesc pe hârtie. Asta deschide posibilitatea de a intra singuri la guvernare, dar cu sprijinul AUR în Parlament”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, profesor de științe politice la Universitatea București.

De altfel, liderul AUR a avut aceeași poziție și în scandalul azilelor groazei din Voluntari, scandal ce a dus la demisia miniștrilor Firea și Budăi. Ca și acum, Simion a avut doar un scurt mesaj video unde critică lipsa demisiilor din Guvern în acel scandal. Apare însă o singură postare, după demisia Gabrielei Firea, care fusese ținta unui alt protest plecat de la un fakenews – celebrul proiect de lege menit a preveni separarea copiilor de familie. „Dumnezeu nu doarme: autoarea PLX 145, Gabriela Firea, va rămâne fără minister”, a scris Simion pe Facebook, fără alte mențiuni.

ADVERTISEMENT