News

Reacţia Patriarhiei după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi”. Ce spune Biserica

Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viața de apoi” la Astra Film Festival, denunțând un „demers neomarxist”.
26.09.2023 | 16:01
Reactia Patriarhiei dupa ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea filmului Arsenie Viata de apoi Ce spune Biserica
Reacţia Patriarhiei după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viața de apoi”. Foto: Basilica
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului „Arsenie. Viața de apoi” la Astra Film Festival, considerând că reprezintă o „ridiculizare și jignire” a credincioșilor. În acest context, reacția Patriarhiei nu a întârziat să apară.

Scandal pe tema documentarului „Arsenie. Viața de apoi”

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a precizat că Biserica nu poate și nici nu își dorește să propună interzicerea unui film în spațiul public. El spune că instituția pe care o reprezintă nu emite interdicții.

ADVERTISEMENT

De altfel, Vasile Bănescu spune că cerința privind interzicerea filmului a fost înaintată doar de Arhiepiscopia Sibiului și că „fiecare eparhie este autonomă administrativ”. Purtătorul de cuvânt al BOR declară că o astfel de reacție este normală în cazul unei abordări irevențioase.

„O abordare ireverențioasă, fie ea și «artistică», a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest. Un vechi și înțelept gând spune «să nu te joci cu ceea ce este adânc în om».

ADVERTISEMENT

Altfel, Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoștință de cauză.

De aici rezidă și rolul înalt pedagogic al Bisericii. Biserica nu este o instituție care emite interdicții, ci o comunitate vie de credință profund modelatoare. Un spațiu al rafinării și vindecării prin rugăciune și dragoste pentru ceilalți”, a transmis Vasile Bănescu, potrivit Hot News.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Sibiului: „Pelicula e inclusă într-un demers neomarxist”

Arhiepiscopia Sibiului a solicitat ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie difuzat în cadrul festivalului Astra Film, care va avea loc la Sibiu în luna octombrie. În acest sens, a fost trimisă o scrisoare organizatorilor.

În ea se precizează faptul că pelicula ar fi inclusă într-un „demers neomarxist” și că va prejudicia imaginea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Arhiepiscopia Sibiului susține că biserica este batjocorită, precum și valorile credincioșilor și că viața lui Arsenie Boca este parodiată.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, organizatorii Astra Film Festival spun că în cei 30 de ani de activitate nu a fost cenzurată nicio peliculă. Ei susțin libertatea de exprimare, spunând că este un „principiu nenegociabil”.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită