Fotbal intern

Reacție dură a LPF. Cere 500 de spectatori la meciurile de fotbal, ca la spectacolele în aer liber. “Discriminare! Sportul nu e cobaiul nimănui!”

29.05.2020 | 11:17
Reactie dura a LPF Cere 500 de spectatori la meciurile de fotbal ca la spectacolele in aer liber Discriminare Sportul nu e cobaiul nimanui
ADVERTISEMENT

Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis, privitor la noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare la 1 iunie şi conform cărora se va permite desfăşurarea de spectacole în aer liber cu maxim 500 de spectatori, dar nu şi pentru sporturile de contact,  a provocat reacţia Ligii Profesioniste de Fotbal şi a finanţatorului FCSB, Gigi Becali.

Reacţie dură a LPF la decizia guvernului

Secretarul general al LPF, Justin Ştefan a avut o reacţie dură la această decizie şi cere ca fotbalul, care înseamnă tot o formă de spectacol în aer liber, să beneficieze de acelaşi statut ca şi manifestările artistice şi solicită accesul a 500 de persoane pe stadioane la meciurile care vor reîncepe cu data de 13 iunie.

ADVERTISEMENT

„Stadionul de fotbal este un spațiu care permite luarea cu usurință a măsurilor de distanțare socială în raport cu alte spații.

Evenimentele sportive desfăşurate pe stadion sunt asimilate spectacolelor în aer liber

„Am găsit pe internet o Hotărâre privind anumite propuneri de modificare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă. Hotărârea, emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, face o mare eroare, prin excluderea meciurilor de fotbal din rândul activităților la care pot participa 500 de spectatori.

ADVERTISEMENT

Evenimentele sportive desfășurate pe un stadion sunt asimilate, fără nicio îndoială, spectacolelor desfășurate în aer liber. Interdicția de a organiza competiții sportive cu spectatori crează o situație discriminatorie pentru cluburile de fotbal, privite ca operatori economici, în raport cu alți operatori economici care organizează activități similare precum spectacole, concerte, alte evenimente culturale organizate în aer liber, festivaluri publice sau private.

Pe stadion se pot lua cu uşurinţă măsuri de distanţare socială

O astfel de decizie este de natură să prejudicieze atât cluburile de fotbal din Liga 1, cât și fanii interesați să participe la meciurile de fotbal cu respectarea condițiilor de distanțare socială si a celor referitoare la purtarea măștii.

ADVERTISEMENT

Stadionul de fotbal este un spațiu care permite luarea cu usurință a măsurilor de distanțare socială în raport cu alte spații, așa încât o analiză corectă ar trebui să implice stabilirea numărului de spectatori în funcție de numărul de locuri disponibile, situație în care evenimentele sportive desfășurate pe stadioane ar putea să se desfășoare chiar și cu mai mult de 500 de spectatori (spre exemplu, 500 de spectatori în fiecare tribună, dacă tribunele sunt bine delimitate și permit accesul separat al spectatorilor).

E convins că Guvernul va îndrepta această eroare

Sunt convins că Guvernul va îndrepta curând această eroare și va întelege că sportul nu este cobaiul sau sperietoarea nimănui, chiar dacă se bucură de o vizibilitate mai mare în raport cu alte activități. Sunt convins că Ludovic Orban și echipa sa de miniștri vor analiza cu atenție doleanțele fotbalului profesionist din România și vor lua decizii în acord cu realitatea economică și socială în care se găsește acest sport.

ADVERTISEMENT

Sunt poate câteva milioane de români care așteaptă ca fotbalul să se reia cât mai curând, pentru a afla deznodământul Ligii I din acest sezon. Tocmai de aceea măsurile gândite de politicieni trebuie să sprijine această activitate și să nu determine sub nicio formă blocarea ei sau îngreunarea situației în care se află fotbalul și sportivii în raport cu alte activități sau cu lucrătorii din alte domenii”, a postat Justin Ștefan pe Facebook.

Gigi Becali e convins că şi la fotbal pot veni 500 de spectatori

Acelaşi punct de vedere îl împărtăşeşte şi Gigi Becali. Şi principalul finanţator al FCSB cere imperios Guvernului să îndrepte această nedreptate şi să permită accesul a 500 de spectatori la meciuri.

„Cum adică? Se poate să fie 500 de oameni la un spectacol? Dacă e vorba de spectacol în aer liber… Ce înseamnă? Înseamnă că și la fotbal pot fi 500 de oameni. Cu siguranță așa va fi! Nu putea omul să spună specific pe stadion. A zis că pot fi 500 la spectacol. Gata! Nu putea să spună «Pe stadion». Ce e fotbal? E spectacol. Au voie 500 de oameni. Punct”.

ADVERTISEMENT