Sport

”Să-i dea 40 de ani de pușcărie!” Foştii antrenori îl distrug pe instructorul arestat pentru violarea unei fetițe de 7 ani

FANATIK a vorbit cu foști antrenori care au lucrat cu Ștefan Cam la Viva Sport Club și la Bucharest Sport Club, în perioada în care acesta era sportiv.
15.02.2024 | 17:07
Sai dea 40 de ani de puscarie Fostii antrenori il distrug pe instructorul arestat pentru violarea unei fetite de 7 ani
FANATIK a vorbit cu foști antrenori care au lucrat cu Ștefan Cam la Viva Sport Club și la Bucharest Sport Club, în perioada în care acesta era sportiv FOTO: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK  a luat reacții în cazul instructorului arestat pentru viol. Arestarea preventivă pentru 30 de zile a instructorului de înot Ștefan Cam, 20 de ani, de la CS Dinamo, sub acuzația că ar fi violat o fetiță de 7 ani în timpul unui antrenament, a provocat o adevărată furie în breasla antrenorilor de înot.

Reacții despre cazul instructorului arestat pentru viol

FANATIK a vorbit cu foști antrenori care au lucrat cu Ștefan Cam la Viva Sport Club și la Bucharest Sport Club, în perioada în care acesta era sportiv.

ADVERTISEMENT

”Este surprinzător ce putut să facă Ștefan Cam. Și noi încercăm să înțelegem de ce și cum a ajuns să facă așa ceva. Ce a făcut el nu ajută deloc sportul românesc. Nu trebuie însă generalizat. Este un caz izolat. Justiția trebuie să-și facă datoria. Dacă a greșit, să plătească.

Să răspundă pentru ce a făcut. Un animal. Așa ceva? Să-i de 20 de ani de pușcărie. Ce 20, 40 de ani! Este o situație gravă. Vorbim despre lucru cu copii. Ca antrenor mai pui mâna pe copil, face o săritură, îl prinzi. E inevitabil. Tocmai de aceea trebuie să fim atenți”, a precizat unul dintre antrenori, care a dorit să rămână anonim.

ADVERTISEMENT

Ce prevede Codul Penal

Potrivit legii, raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepsesc cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, Codul Penal mai prevede: ”Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare se pedepsesc cu închisoarea de la 8 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

ADVERTISEMENT

”Ștefan Cam a fost un băiat și un sportiv perfect normal”

Un alt antrenor a spus: ”Ștefan Cam a fost un băiat și un sportiv perfect normal. A fost un înotător de pluton. A început să practice înotul la Viva, avea ceva talent, apoi s-a transferat la secția de performanță de la Bucharest Sport Club. Nu a avut nicio abatere disciplinară, nimic care să aibă vreo legătură cu fapta pe care a comis-o acum. Nu a dat niciun semn.

Se pare însă că s-a dus pe zona asta. Cu siguranță că este bolnav dacă a ajuns să facă așa ceva și, mai mult de cât atât, și-a recunoscut fapta. Ce vină are Dinamo?”.

ADVERTISEMENT

Ștefan Cam a activat la Dinamo cu contract de activitate sportivă la grupa de inițiere, fără a avea la dosar Certificat de integritate comportamentală prevăzute în Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Acest certificat se eliberează în aceleași condiții în care se eliberează certificatele de cazier judiciar.

CS Dinamo i-a reziliat contractul instructorului de înot Ștefan Cam

Imediat după ce Ștefan Cam a fost arestat preventiv, CS Dinamo a anunțat că i-a reziliat contractul și că pe viitor va solicita Certificat de integritate comportamentală pentru întregul personal angajat, nu doar pentru cei cu contracte de muncă.

Clubul a pus la dispoziția anchetatorilor imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din zona bazinului de înot Dinamo, acolo unde instructorul ar fi violat-o pe fetița de 7 ani.

Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor, după ce mama victimei a sesizat Poliția Capitalei în cursul zilei de marți, 13 februarie. Instructorul de înot a fost reținut de Poliție și dus la audieri pentru acuzații de viol în formă agravată. Ulterior, Ștefan Cam a primit mandat de arestare preventivă de 30 de zile.

Cazul lui Ștefan Cam le-a reamintit oamenilor din fenomen de înotătorul francez Yannick Agnel, dublu campion olimpic la Londra 2012, acuzat la rândul său, în 2021, că a violat şi agresat sexual o minoră.

CS Dinamo a pus la dispoziția anchetatorile maginile înregistrate de camerele de supraveghere din zona bazinului de înot

CS Dinamo a condamnat comportamentul inadecvat al instructorului de înot, Ștefan Cam.

”Cu privire la situația de la Secția de Natație a Clubului Sportiv Dinamo, dorim să subliniem angajamentul nostru ferm în abordarea și soluționarea promptă și transparentă a acestui caz.

Conducerea clubului colaborează și va colabora cu anchetatorii pentru soluționarea cu celeritate a acestui caz, fiind puse la dispoziție, în seara datei de 13.02.2024, imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din zona bazinului de înot. Repudiem cu fermitate și condamnăm orice formă de comportament inadecvat, similar cu acela atribuit fostului nostru angajat. În momentul în care am fost informați despre acuzațiile aduse, am inițiat imediat o serie de acțiuni concrete: 

1. Rezilierea Contractului: Am încetat orice formă de colaborare cu persoana în cauză, interzicându-i astfel orice posibilitate de a interacționa cu minorii din cadrul clubului nostru, fie că aceștia sunt sportivi de performanță sau amatori. 

2. Certificat de Integritate Comportamentală: Vom solicita întregului personal prezentarea unui certificat care atestă integritatea comportamentală, asigurându-ne astfel de aderarea la cele mai înalte standarde etice. 

3. Educație și Prevenire: Vom organiza sesiuni de formare pentru sportivii noștri, concentrându-ne pe deontologia, etica și conduita profesională adecvată în relația cu minorii și persoanele vulnerabile, precum și cu familiile acestora. 

4. Analize și Diagnoze Organizaționale: Prin Compartimentul nostru de Analiză Psihologică, vom demara o evaluare aprofundată a Academiei de Înot și vom extinde aceste analize la toate disciplinele sportive din cadrul clubului”. 

CS Dinamo încurajează părinții să asiste la antrenamentele copiilor

În comunicatul CS Dinamo se mai arată: ”Suntem dedicați asigurării unui mediu sigur și propice pentru toți sportivii noștri, indiferent dacă practică sportul la nivel amator sau profesionist. Măsurile luate reflectă angajamentul nostru către binele și protecția comunității noastre sportive. De asemenea, dorim să reiterăm că, încă de la deschiderea secției de înot, am oferit părinților posibilitatea de a asista la antrenamente, promovând astfel o cultură de transparență și siguranță. 

Încurajăm continuarea acestei practici, reafirmând deschiderea noastră către orice sugestii sau preocupări din partea părinților și a sportivilor. Clubul Sportiv Dinamo este ferm angajat în lupta împotriva oricăror forme de abuz și va continua să colaboreze cu toate părțile interesate pentru a menține un mediu sigur și sănătos pentru practicarea sporturilor”.

ADVERTISEMENT