News

Reacțiile politicienilor la propunerea lui Cîțu ca viitor premier. Alina Gorghiu îi ia apărarea actualului ministru de Finanțe

09.12.2020 | 21:07
ADVERTISEMENT

Mai mulți politicieni au reacționat după ce Partidul Național Liberal a anunțat că în urma consultărilor interne, următoarea lor propunere de premier va fi Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe. Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că “nu cred că este o propunere serioasă, aduceți-vă aminte că mai fost numit odată”.

Miercuri, PNL a anunțat că propunerea lor pentru postul de premier, după ce Ludovic Orban a demisionat, este Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Până la investirea noului guvern, fostul general Ciucă va fi prim-ministru interimar, având putere executivă limitată, în urma demisiei cabinetului Orban.

Politicienii reacționează după propunerea lui Cîțu ca prim-ministru: “Nu este o propunere serioasă”

“Am văzut propunerea PNL, eu nu cred că este o propunere serioasă. Aduceți-vă aminte că a mai fost numit domnul Cîțu o dată și știți ce s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

A fost un foarte bun analist înainte, acum se concentrează mai mult pe a comunica prin Facebook, nu a venit în Parlament când a fost chemat, a rămas la calitatea de analist. Nu are rezultate bune, rezultatele noastre financiare sunt foarte slabe. Nu cred că va ajunge la votul în Parlament, mai este mult până atunci. 

Cred că este vorba despre o strategie, cei de la PNL s-au gândit să pună pe cineva ca personaj de uzură, vor trage de timp cu această propunere și apoi vor veni cu un nume surpriză, după ce noul Parlament va fi investit”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24, imediat după anunțarea propunerii.

ADVERTISEMENT

Cătălin Drulă: “Propunerea USR-PLUS este Dacian Cioloș”

“Am luat act de această propunere. În continuare, propunerea noastră este Dacian Cioloș, vom merge la discuțiile formale când vom fi chemați de președinte. Așteptăm cu nerăbdarea începerea discuțiilor cu ceea c ene dorim să fie partenerii noștri de guvernare, cei de la PNL.

Până acum nu am avut nicio discuție, așteptăm să fie disponibili. Până acum am văzut doar niște declarații ale unor membri PNL care am pretenția că nu vorbesc în numele guvernului. Am văzut tot felul de nume și împărțeli pe ministere, nu au nicio bază factuală”, a declarat miercuri seara Cătălin Drulă, deputat USR-PLUS pentru Digi24,

ADVERTISEMENT

Alina Gorghiu sare în apărarea lui Cîțu: ”De ce este mai slab decât oricine altcineva?”

”Au fost mai multe nume, acestea s-au discutat în mod transparent. Am supus la vot propunerea în cadrul PNL, după cum ați văzut și dumneavoastră. Aș respinge orice fel de speculații pe care le-am văzut derulate în presă: că președintele a avut o opțiune, președintele PNL alta, că noi din PNL ne-am dorit altceva. A fost o consultare serioasă, am făcut un profil de candidat, iar Florin Cîțu cred că e opțiunea corectă în contextul prin care trece RO”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ministrul Finanțelor în acest cabinet a fost mâna dreaptă a guvernului, a construit și a executat bugetul pe anul acesta, a lucrat deja la bugetul pe anul viitor. Se bucură de încrederea mediului de afaceri, este un profesionist. Este o perioadă grea, este nevoie ca echipa PNL să rămână la guvernare cu un om care știe bucătăria internă a guvernului. De ce este Cîțu mai slab decât oricine altcineva?” întreabă retoric Alina Gorghiu, cu privire la neîncrederea actorilor politici în Florin Cîțu

Ce spune Dacian Cioloș despre propunerea de premier: ”Vrem să testăm apetitul persoanei de a face reforme”

Și Dacian Cioloș a comentat propunerea celor de la PNL, fără să folosească un limbaj la fel de dur precum alți actori politici: ”Este propunerea PNL, vom vedea ce ne va spune domnul președinte. Pentru noi sunt importante consultările cu președintele României care are prin Constituție această atribuție de a desemna un premier care să formeze o majoritate. Pentru noi, USR-PLUS, dincolo de știm acum despre Florin Cîțu, dacă asta va fi propunerea președintelui, că este din câte am înțeles propunerea PNL și noi am făcut o propunere. Indiferent de propunerea președintelui, vrem să testăm apetitul persoanei de a face reforme, vom porni aceste discuții imediat aceste discuții, cu UDMR și cu PNL.”

Acesta vorbește despre prioritatea programului de guvernare în fața numelui premierului: ”Luni, pornind de la programul nostru de guvernare, am propus un set de teme și de aici vom porni. Vom cere garanții nu doar premierului desemnat, ci și partenerilor de coaliție, pentru că trebuie să fie vorba despre o echipă. Va trebui să ne punem la punct un program de guvernare iar pe baza acestuia să guvernăm România.”

”Dacă o să citez un singur proiect, se va trage concluzia că celelalte nu sunt importante, sunt mai multe: Fără penali în funcții publice, fără pensii speciale, depolitizarea managementului spitalelor, programul de absorbție a fondurilor europene care va deschide calea României să aibă cale la până la 80 de miliarde, dintre care 30 de miliarde granturi pentru proiecte în următorii doi-trei ani”, a mai afirmat Dacian Cioloș, într-o intervenție la Digi 24.

”Ai un parteneriat și o coaliție cât timp respecți angajamentele de la care ai pornit, dacă nu le mai respecți, coaliția nu există. Nu este o amenințare, este un lucru firesc. Coaliția se construiește în jurul unui plan de guvernare, nu de dragul de a fi. Văd că deja apar tot felul de nume, de la USR-PLUS nu ați auzit de nicio propunere de ministru, acestea sunt speculațiile dumneavoastră, noi nu am discutat în USR-PLUS liste de candidați, avem mai mulți oameni potriviți pentru diferite portofolii, dar vom discuta după negocieri”, a concluzionat liderul PLUS.

ADVERTISEMENT