Sport

Reales președintele UEFA, Aleksander Ceferin critică dur proiectul Superligii: „Personaje din Scufița Roșie, pregătite să mănânce bunica!”

Aleksander Ceferin a criticat proiectul Superligii la Congresul UEFA. Președintele sloven a fost ales în funcția de președinte pentru a treia oară.
05.04.2023 | 14:28
Reales presedintele UEFA Aleksander Ceferin critica dur proiectul Superligii Personaje din Scufita Rosie pregatite sa manance bunica
Aleksander Ceferin, laude pentru Premier League la Congresul UEFA. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Aleksander Ceferin a răbufnit la Congresul UEFA, ocazie cu care a fost reales pentru a treia oară în funcția de președinte al forului continental. Cu prilejul celui de-al 47-lea congres al organizației care conduce fotbalul european, președintele UEFA a atacat din nou dur proiectul Superliga și a lăudat Premier League.

Aleksander Ceferin a răbufnit la Congresul UEFA: „Proiect finalizat, fără viitor”

Aleksander Ceferin, slovenul din fruntea UEFA, și-a început discursul la Congres prin a critica în termeni duri proiectul Superligii europene. La începutul lunii februarie, A22 Sports Management Group, entitatea care promovează această inițiativă, a venit cu nouă propunere.

ADVERTISEMENT

UEFA, recunoscut ca fiind un opozant al Superligii, nu a ezitat să atace din nou prin vocea președintelui Aleksander Ceferin. „Nu are sens să ne referim la această încercare a doi finanțatori și a unui purtător de cuvânt. Ei spun că vor să salveze fotbalul.

Adevărul este că Superliga și liderii ei sunt personajele Scufiței Roșii, pregătite să mănânce bunica. Din fericire nimeni nu a murit cu asta. Este o etapă de egoism, lăcomie față de solidaritate. Minciuni rușinoase. Moștenitori în loc de constructori. Luptă pentru beneficii economice în loc să lupți pentru trofee”, a declarat Aleksander Ceferin, citat de Marca.

ADVERTISEMENT

Președintele UEFA a luat apărarea Premier League: „Cifrele nu mint”

Proiectul inițial al Superligii a luat amploare pentru prima dată în aprilie 2021, iar cei mai mulți membrii fondatori din cei 12 veneau din Premier League: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham. Tot cluburile engleze au fost cele care au cedat primele din cauza opozițiilor.

Aleksander Ceferin a sărit în apărarea Premier League, din cauza acuzațiilor venite din partea mai multor conducători de cluburi europene. Oficialii s-au plâns de diferența dintre veniturile de difuzare și cheltuielile de transfer din cel mai tare campionat al lumii în comparație cu celelalte mari ligi europene. Președinele sloven a dezvăluit la Congres că întrecerea din Marea Britanie trebuie aplaudată, ci nu criticată.

ADVERTISEMENT

„Nu trebuie să uităm niciodată că gelozia nu a fost niciodată un bun consilier. Cu câteva luni în urmă, UEFA și competițiile sale de club erau învinuite pentru toate relele din fotbal și inegalitățile din cadrul ligilor. Astăzi, Premier League engleză pare să fie atacată. Din moment ce guvernul britanic, suporterii și cluburile au spus nu Superligii, Premier League a fost demonizată.

„Un model de urmat”

„Cu toate acestea, succesul Premier League nu a fost obținut din întâmplare. Adoptând o abordare îndrăzneață bazată pe o viziune, o strategie și multă muncă asiduă, liderii și cluburile săi au dezvoltat un model remarcabil bazat pe meritul sportiv și o distribuție extrem de egalitară a bogăției – unul dintre cele mai egalitare sisteme din lume.

ADVERTISEMENT

„Mai degrabă decât un model care trebuie distrus, acesta este un model care ar trebui urmat”, a mai spus Aleksander Ceferin. Candidat unic, președintele sloven a fost reales în unanimitate pentru a treia oară în funcția UEFA, situația similare cu ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani la Roma.

Aleksander Ceferin a adăugat că în ciuda forței financiare, Premier League nu a avut succes în competițiile europene. „Permiteți-mi să-i asigur pe cei care se tem că fotbalul englez va zdrobi tot ceea ce îi stă în cale. Cifrele nu mint: în ultimii 20 de ani, Liga Campionilor a fost câștigată de cinci ori de cluburi engleze.

Doar de două ori în ultimul deceniu un club englez a ridicat trofeul emblematic cu urechile mari… În acest sezon, 17 țări, 17 ligi interne din toată Europa au jucat optimile de finală ale competițiilor UEFA pentru cluburi. Fotbalul este încă pentru toată lumea. Dar este adevărat că gelozia vede totul, cu excepția adevărului”, a încheiat Ceferin.

ADVERTISEMENT
Tags: