News

Recalcularea pensiilor, întârziată din cauza amânării aprobării PNRR. Primele plăți majorate vor fi făcute abia în 2024

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a afirmat că amânarea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență va duce la amânarea graficului de recalculare a pensiilor.
18.07.2021 | 19:43
Recalcularea pensiilor intarziata din cauza amanarii aprobarii PNRR Primele plati majorate vor fi facute abia in 2024
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a afirmat, într-o intervenție  la Antena 3, amânarea de către Comisia Europeană a aprobării PNRR  va face ca procesul de recalculare a pensiilor să înceapă  în 2023.

Din acest motiv, plata primelor pensii recalculate s-ar putea face cel mai devreme în anul 2024, dacă nu chiar în anul 2025.

ADVERTISEMENT

Sunt două procese separate care merg mână în mână: este vorba despre partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie la un moment dat să se îmbine, iar noi să recalculăm cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii, dar trebuie să avem și actul normativ care să ne permită să facem acest lucru”, a explicat Daniel Baciu.

Recalcularea depinde și de adoptarea unei legi în Parlament

Acesta susține că graficul inițial de recalculare a fost dat peste cap de întârzierea aprobării PNRR întrucât finanțarea procesului de recalculare este inclusă în acest program.

ADVERTISEMENT

Noi aveam premisele ca acest PNRR să poată fi aprobat din vară, dar acum că s-a dus până în toamnă, trebuie să reevaluăm datele, să ne putem plia pe această situație de fapt. Avem obligația ca sporurile cu caracter nepermanent, dar pentru care s-au asigurat contribuții la asigurări sociale, să reușim să le introducem în programul informatic, astfel ca în momentul în care avem și actul normativ aprobat, să putem să dam aceste drepturi care sunt unele suplimentare față de actuala legislație”, a declarat Baciu.

Acesta a dat asigurări că recalcularea va duce la eliminarea inechităților din sistemul de pensii astfel încât, la contribuții egale, să existe pensii egale. Oficialul a estimat că vor fi situații în care pensiile vor crește considerabil în urma recalculării, chiar și cu 40%.

ADVERTISEMENT

Însă procesul de recalculare trebuie să se facă pe baza unei legi aprobate în Parlament, proces care și el va mai dura.

După ce vom avea legea făcută într-un draft de colegii noștri de la Ministerul Muncii, va intra în dezbatere publică, va parcurge întreg cadrul legislativ pe care îl știți cu toții: va intra în Parlament, la comisiile de specialitate. În momentul în care va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial noi va trebui să o aplicăm”, a detaliat Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Din aceste considerente, Baciu a indicat anul 2023 ca un termen realist pentru începerea recalculării pensiilor astfel că plata primelor pensii recalculate să se facă în 2024-2025.

ADVERTISEMENT