News

Recomandări de la Poliția Română de Black Friday. ”Evitați să faceți aceste lucruri”

Poliția Română emite o atenționare extrem de importantă pentru Black Friday 2022. Recomandări utile pentru evitarea fraudelor în ”ziua marilor reduceri”.
10.11.2022 | 17:42
Recomandari de la Politia Romana de Black Friday Evitati sa faceti aceste lucruri
Black Friday 2022, ziua marilor reduceri de peste an. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Black Friday 2022 sau ”ziua cu cele mai mari reduceri de peste an”, este la câteva ore distanță. Poliția Română vine în sprijinul cetățenilor cu o serie de sfaturi utile.

Black Friday 2022, ziua marilor reduceri de peste an

Conform site-ului BlackFriday.ro, în 2022, această zi a marilor reduceri se organizează pe data de 11 noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Tradiția americană spune că Black Friday este în ziua de după a patra joi a lunii noiembrie (Ziua Recunoștinței), adică pe 25 noiembrie 2022.

În țara noastră, reducerile au început deja și, mai mult ca sigur, se vor extinde și după ziua de vineri, 11 noiembrie.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, de Black Friday, tot mai multe branduri străine și românești de renume au oferit reduceri substanțiale fanilor și nu numai.

Poliția Română avertizează asupra înșelătoriilor de Black Friday

An de an, pe site-ul Poliției Române sunt postate o serie de recomandări extrem de importante pentru ca cetățenii să nu pice în plasa unor posibile tentative de fraudă.

ADVERTISEMENT

Conform instituției, cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online.

După ce clienții sunt convinși să transfere sumele de bani solicitate, acestea nu mai ajung la destinație, nefiind livrate.

ADVERTISEMENT

În cazul în care efectuați cumpărături online, sfatul Poliției este să nu trimiteți banii în avans. Cel mai indicat este un serviciu cu plata ramburs (achitarea la momentul livrării produsului).

Recomandările Poliției:

  • verificați cu atenție sursa de comercializare. Cumpărați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului, înainte de a achiziționa produsul.
  • păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online.
  • mare atenție la mail-urile care conțin link/link-uri. În conținutul email-urilor poate fi introdus unul sau mai multe link-uri spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware.

Ce trebuie să evitați de Black Friday

Oamenii legii ne mai spun care sunt lucrurile care trebuie evitate în această zi, de Black Friday.

Cumpărătorii trebuie să evite să transmită prin telefon sau prin alte dispozitive informații referitoare la datele bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.).

Nu trebuie furnizate nici date de identitate, precum: codul numeric personal (CNP), seria și numărul cărții de identitate.

E important să evitați acei operatori economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.).

Nu în ultimul rând, mai precizează Poliția Română, atunci când achiziționați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Pentru a vă asigura că evitați potențiale probleme ulterioare, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

ADVERTISEMENT