News

“Regele Charles a murit”. Cine a lansat zvonul și cum s-a răspândit știrea falsă

Un zvon conform căruia Regele Charles al Marii Britanii a murit a împânzit internetul în ultimele 24 de ore, însă totul a fost un fake news pus la cale de ruși.
19.03.2024 | 07:18
Regele Charles a murit Cine a lansat zvonul si cum sa raspandit stirea falsa
“Regele Charles a murit”. Cine a lansat zvonul și cum s-a răspândit știrea falsă
ADVERTISEMENT

Și nu vorbim despre hackeri ruși sau forțe obscure, ci despre presa din Rusia, care luni dimineață a publicat știrea morții Regelui Charles, aparent fără să verifice informația. Așadar, Familia Regală din Marea Britanie s-a trezit în mijocul unei dezinformări de nota 10, care a creat panică în rândul populației.

Cine a lansat zvonul că a murit Regele Charles și cum s-a răspândit știrea falsă

Știrea falsă a devenit rapid virală după ce a fost distribuită pe canalul de Telegram al ziarului Vedomosti, un respectat ziar din Rusia. Conform The Guardian, rușii au publicat o imagine a Regelui Charles îmbrăcat în uniformă militară, cu mesajul ”Regele britanic Charles al III-lea a murit”.

ADVERTISEMENT

Informația s-a viralizat rapid pe Telegram, inclusiv pe canalul Readovka, unde 2,35 milioane de abonați fideli Kremlinului au crezut într-adevăr că Regele s-a stins. Cu toate că Regele Charles este bolnav de cancer, nu a existat nicio reacție oficială din partea Familiei Regale și nici din partea BBC, astfel că informația a îngrijorat rapid și populația din UK.

Mai mult, publicația Readovka făcea referire la un document secret, care ar fi stat la baza știrii. Acest document, datat 18 martie 2024, ar fi fost dintr-o sursă oficială de la Palatul Buckhingham și ar fi arătat că Regele Charles e mort.

ADVERTISEMENT

”Următorul anunț este făcut prin comunicații regale. Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază”, scriau jurnaliștii ruși, siguri pe informația primită. Specialiștii au constatat că acel document, cu autor necunoscut, a fost un fake modelat perfect după anunțul Palatului Buckingham referitor la moartea Reginei Elisabeta. Acel anunț spunea ”Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază”. Așa cum se întâmplă în 2024, era dezinformării și a știrilor false, această informație s-a rostogolit rapid și în alte țări.

Fake news cu moartea Regelui Charles, răspândit de milioane de oameni

Zvonul a fost publicat inclusiv în Ucraina, în cadrul unui buletin de știri a unei televiziuni respectabile. Inclusiv Asia-Plus din Tadjikistan, cea mai mare instituție de presă independentă, a scris un articol despre moartea Regelui.

ADVERTISEMENT

Au publicat-o fără să stea pe gânduri și alte ziare din Rusia, cum ar fi Gazeta.Ru, care a scris pe Twitter: ”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a Murit. Acest lucru este raportat de Palatul Buckingham, monarhul avea 75 de ani și era diagnosticat cu cancer”.

Cu toate acestea, Gazeta.Ru a revenit și a adăugat: ”În presa oficială britanică nu s-a scris nimic oficial despre asta. Cel mai probabil informațiile sunt false”. Un alt jurnalist rus a intervenit și a scris ”Nu pot spune dacă e adevărat sau nu, probabil site-ul Palatului Buckingham a fost piratat”.

ADVERTISEMENT

Lumină în acest caz a făcut agenția Tass, care a scris că Regele Charles nu a pățit nimic. ”Regele Charles al III-lea continuă să-și îndeplinească îndatoririle oficiale și să participe la angajamente private”, au completat jurnaliștii TAS. Cu toate acestea, zeci de milioane de oameni citiseră deja știrea și erau convinși că este adevărat.

ADVERTISEMENT