Life

Regele cu cea mai scurtă domnie. A stat 20 de minute pe tron

Regele cu cea mai scurtă domnie din istoria omenirii. A reușit să stea doar 20 de minute pe tron. Despre cine este vorba?
17.04.2024 | 14:48
Regele cu cea mai scurta domnie A stat 20 de minute pe tron
Cine a fost regele cu cea mai scurtă domnie. Sursa foto: Epoch Times Romania
ADVERTISEMENT

Știați că a existat un rege care și-a condus poporul doar…20 de minute? Domnia lui este cea mai scurtă din istoria omenirii și unica de acest tip, de altfel. Drept urmare, a fost inclusă pe lista cazurilor din Cartea Recordurilor.

Regele care a avut o domnie de doar 20 de minute

Potrivit documentelor istorice, Ludovic al XIX-lea al Franței și-a ocupat tronul doar 20 de minute, pe 2 august 1830. Monarhul mai este cunoscut și ca Louis Antoine sau Regele-S0are și este fiul lui Carol al X-lea, care abdicase din cauza revoluției din iulie 1830.

ADVERTISEMENT

Ludovic al XIX-lea avea 55 de ani la momentul preluării îndatoririlor regale și nu plănuia nicio secundă să aibă o așa scurtă domnie. Cum s-a produs în cele din urmă situația bizară? Tot revolta oamenilor a fost cea care l-a determinat.

O mulțime de cetățeni strigau sub fereastră contra monarhiei, iar Ludovic al XIX-lea, văzând că nu are cum să o ducă la bun capăt cu ei, a decis să procedeze asemeni tatălui, adică să abdice. Însă, a făcut-o mult prea rapid. În doar 20 de minute a semnat documentele prin care menționa renunțarea la coroana pe care o purtase pe cap.

ADVERTISEMENT
Ludovic al XIX-lea
Ludovic al XIX-lea, regele cu cea mai scurtă domnie. Sursa foto: Dosare secrete

 

Domnia lui Ludovic al XIX-lea nu apare nicăieri în afară de documentul abdicării, iar dacă vă întrebați cine a fost urmaș, aflați că nepotul său, Henric al V-lea, care la acea vreme avea doar 10 ani. Nici acesta nu a stat mult pe tron, doar 7 zile.

Totuși, după abdicarea lui Henric al V-lea, a urmat o perioadă mai calmă, căci următorul la tron, Ludovic-Filip, unchiul lui Ludovic al XIX-lea, a domnit între anii 1830-1848. De altfel, ceea ce urmat pentru Ludovic al XIX-lea nu a fost prea plăcut.

ADVERTISEMENT

Ludovic al XIX-lea, catalogat un om bun

Regele cu o domnie de doar 20 de minute după abdicare a plecat în exil și a murit în 1844. Unora le-a părut rău de faptul că și-a cedat locul pe tron, fiindcă era un om bun, cinstit și care ar fi putut conduce mai bine decât tatăl, nepotul și unchiul său.

Ludovic al XIX-lea era adesea surprins discutând mai mult cu oamenii simpli decât cu cei de rang înalt. Părea mai binedispus în preajma lor decât în preajam oricăror altor persoane, de aceea era considerat mai apropiat de popor.

ADVERTISEMENT

Regele-Soare avea 68 de ani când s-a stins din viață. A fost căsătorit cu Prințesa Marie Therese a Franței și nu au avut copii. Fostul monarh se află înmormântat în cripta familiei din biserica franciscană Kostanjevica, în apropiere de Gorz, astăzi în Slovenia.

ADVERTISEMENT