News

Regiunea separatistă Osetia de Sud organizează un referendum pentru aderarea la Rusia. „Am făcut pasul fatidic, mergem acasă”

Teritoriul separatist al Georgiei, Osetia de Sud, va organiza pe 17 iulie un referendum privind alipirea la Federația Rusă, președintele regiunii declarând că este un moment de „întoarcere acasă”
14.05.2022 | 12:49
Regiunea separatista Osetia de Sud organizeaza un referendum pentru aderarea la Rusia Am facut pasul fatidic mergem acasa
Parada de Ziua Victoriei în Tskhinvali, capitala Osetiei de Sud. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Osetia de Sud, o republică autoproclamată în urma unei secesiuni în Georgia în 2008, urmează să organizeze pe 17 iunie un referendum pentru a confirma secesiunea sa finală de Georgia şi aderarea la Federația Rusă.

Referendum pentru alipirea la Rusia

Curtea Supremă de la Tskhinvali, capitala regiunii separatiste, a dat undă verde unui decret emis preşedintele interimar Anatoli Bibilov şi a stabilit data referendumului în ziua de 17 iunie.

ADVERTISEMENT

„Am făcut pasul fatidic, mergem acasă, mergem în Rusia”, a declarat Anatoli Bibilov.

„A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii, a mai adăugat acesta.

Anunţul privind viitorul referendum a fost făcut vineri, în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Anatoli Bibilov nu a reuşit să fie reales în funcţia de „preşedinte” al regiunii separatiste la începutul acestei luni, iar Kremlinul şi-a exprimat speranţa că succesorul său în acest post, Alan Gagloev, va şti să asigure „continuitatea” în relaţiile cu Moscova.

Osetia de Sud și războiului ruso-georgian din 2008

În luna august a anului 2008, Rusia a atacat Georgia, al cărei guvern lupta împotriva miliţiilor pro-ruse în Osetia de Sud, după ce acestea bombardaseră mai multe localități georgiene.

ADVERTISEMENT

Luptele s-au încheiat după doar cinci zile prin instituirea unei încetări a focului, negociată de Uniunea Europeană. Circa 700 de persoane și-au pierdut viața în urma acestor confruntări.

Doar câteva ţări recunosc Osetia de Sud ca naţiune, regiunea cu o populație de 50.000 de oameni s-a desprins de Georgia la începutul anilor 1990 într-un război civil sângeros.

ADVERTISEMENT

În urma războiului din 2008, Rusia a recunoscut independența și unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, unde a instalat baze militare.

Regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost de asemenea recunoscută de Moscova, şi-au exprimat şi ele interesul de a se integra în Rusia, iar în ultimele zile Kremlinul a anunțat că și autoritățile instalate la conducerea regiunii Herson, vor cere alipirea la Federația Rusă.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a declanșat un val de solidaritate cu poporul ucrainean în Georgia, care calificase drept „inacceptabil” planul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind alăturarea sa la Rusia.

ADVERTISEMENT