News

Renate Weber a mers la CCR. Atacă legea ce instituie măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic

Renate Weber a sesizat CCR. Avocatul Poporului a formulat excepție de neconstituționalitate privind unele prevederi din legea care instituie măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic.
29.07.2021 | 15:02
Renate Weber a mers la CCR Ataca legea ce instituie masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic
ADVERTISEMENT

Renate Weber a trimis la Curtea Constituțională o sesizare în încercarea de a-i apăra pe români.

Aceasta a formulat excepție de neconstituționalitate privind unele prevederi din legea care instituie măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic.

ADVERTISEMENT

Renate Weber a mers la CCR. Atacă legea ce instituie măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic

Avocatul Poporului a sesizat CCR din cauza legii ce instituie măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic.

“Sintagma în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ cuprinsă în art. 15 alin. 4 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (…)

ADVERTISEMENT

astfel cum a fost modificat prin art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2021 aduce atingere prevederilor art. 21, art. 52 și art. 126 alin. (6) din Constituție”,  se arată în excepția de neconstituționalitate formulată de Renate Weber.

Renate Weber arată în sesizarea depusă faptul că este neconstituțional instituirea unui termen pentru contestarea legalității actelor administrative cu caracter normativ care prevăd modificarea, instituirea sau încetarea măsurilor din Legea nr 136?2020.

ADVERTISEMENT

“Existența unei situații de risc epidemiologic și biologic pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României nu poate constitui temeiul restrângerii exercitării accesului liber la justiție

prin impunerea unor condiții excesive, de o asemenea manieră încât restrângerea temporară să se convertească într-o interdicție absolută de exercitare a dreptului de sesizare a instanțelor de judecată”, se mai arată în actul trimis la CCR.

ADVERTISEMENT

Renate Weber a fost repusă în funcție în luna iunie

Pe data de 16 iunie, Renate Weber a fost revocată din funcție. Decizia a fost luată în plenul Parlamentului României. După această decizie, Avocatul Poporului  anunțat că va da în judecată Parlamentul la Curtea de Apel București.

După două săptămâni, Curtea Constituțională a ținut cont de sesizarea făcută de PSD și a repus-o pe Renate Weber în funcție. CCR a transmis că revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională.

“Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se în

fața unei instanțe independente și imparțiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție”, a fost comunicatul remis de CCR.

ADVERTISEMENT